15/16 HAZİRAN OLAYLARININ YILDÖNÜNÜMÜ
SİYASET 16.06.2016 17:00:21 496 0

15/16 HAZİRAN OLAYLARININ YILDÖNÜNÜMÜ

46 yıl önce 15/16 Haziran 1970 günlerinde Türkiye´nin en büyük işçi direnişlerinden birisi yaşanmış onbinlerce işçinin katıldığı grev, direniş ve ardından çıkan olaylar üzerine Sıkıyönetim ilan edilmişti

Demirel hükümeti´nin  274 sayılı Sendikalar Kanunu ile 275 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunlarında değişikliği TBMM gündemine getirmesi üzerine ilk gün 70 bin işçinin katıldığı grev sonrasında olaylar kontrolden çıktı.  Bilhassa 275 sayılı kanunda yapılacak değişiklik sonucunda işçilerin tek silahı olan grev ve toplu sözleşme haklarının ellerinden almayı hedefleyen düzenlemelerin tetiklediği direniş İstanbul ve çevresinde yaşamı felce uğrattı.

Başlangıçta Devrimci İşçiler Sendikası Konfederasyonu (DİSK) hükümete böylesi bir değişikliği kabullenemeyeceklerini ve bu yasa değişikliği tasarısının geri çekilmesini talep etti. DİSK kendi tabanına ve Türk-İş´e bağlı birçok sendika üyelerine güvenerek  Hükümete verdiği süre dolduğunda, hiçbir olumlu gelişme olmadığından, DİSK Merkez Yönetim Kurulu grev kararını aldı.

Grevin ilk gününde çeşitli işyerlerinde grev yapıldı ve toplam 70 bin işçi greve katıldı. Grevin ağırlığı İstanbul´da idi. Grevdeki işçiler üç koldan yürüyüşe geçip hedeflerinin Kocaeli olduğunu açıkladılar. Grev Gebze ve Kocaeli´nde büyük destek göründüğünden burada birleşilecekti.

İlk gün gerek polisle ve gerekse askerle herhangi bir gerginlik yaşanmadı. Bunda da grevdeki işçilerin disiplinli hareket etmeleri belirleyici olmuştu.

İşçilerin ellerinde taşıdıkları afiş ve pankartlarında şunlar yazılıydı:

<> <> <>

16 HAZİRAN OLAYLARLA DOLU GEÇTİ

Grevcilerin önlerine tanklar ile barikat kuran güvenlik sorumluluları artık kaba güç kullanacaklarının mesajını veriyorlardı. Bu girişime paralel köprülerde açılıp, grevcilerin karşı tarafa geçip diğer grevde bulununan emekcilerle bağlantıları kesilmek isteniyordu.

İstinye´de KAVEL işçilerinin yönetiminde emekçiler Levent´e gelip burada TEKFEN işçi ve emekcileriyle birleşerek Kadıköy yakasına geçip OTOSAN grevcileriyle birleşmeyi hedeflemişlerdi. Ve buradan da Ankara yoluna çıkarak Kartal´a doğru ilerleyeceklerdi. Grevcilerle polis arasında ilk çatışma burada oldu. Polis grevcilerin yola devam etmelerini önlemek için büyük barikatlar kurmuşlardı. ARÇELİK, CAM fabrikası ve PAŞABAHÇE işçileri kararlıydılar ve sürekli barikatları yarıp ilerliyorlardı.

Gebze´de grev ve direniş AEG, ÇİVİ ve TIRPAN fabrikaları işçileri TİMAS, DEMİR ÇEKME ve ARÇELİK´te gerçekleşiyordu.

/resimler/2016-6/16/1703157760960.jpg

İzmit´te de direniş PİRELLİ ve GOOD-YEAR işçilerince yöneltiliyordu. Grevciler ve emniyet güçleri arasındaki büyük çatışmalardan birisi burada oldu ve komandolar grevcilerin üzerine sürüldü. Grevcilerle asker böylece  karşı karşıya getirilmişlerdi. Bu gelişmeler sonunda olaylar hızlandı veyüzlerce grevci yaralandı. 150 binin üzerinde işçi ve emekcinin greve katılıp direnişe geçiyor oluşu hükümetin gözünü korkuttu. Olayları yerinde izlemek için İçişleri Bakanı da Kocaeli´nde bulunuyordu. DİSK´in ve katılan diğer sendikaların kararlı tavırları karşısında çözüm sıkı yönetim ilan etmekte bulundu. Sıkı yönetim iki ay devam etti ve yüzlerce işçi ve sendikacı tutuklandı. 

Kadıköy´de meydana gelen olaylarda 2 işçi, 1 polis ve 1 esnaf yaşamını yitirdi. 16 Haziran´da Ankara, Adana, Bursa ve İzmir´de de küçük çaplı olaylar yaşandı.

Olayların ardından  CHP Genel Sekreteri  Bülent Ecevit  Genel Başkanı İsmet İnönü ile birlikte partisi adına, TİP´den ayrı olarak Anayasa Mahkemesine başvurdu. Anayasa Mahkemesi, yasa değişikliği konusunda açılmış olan davaları daha sonra karar bağlayarak, söz konusu yasa değişikliklerini iptal etti.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı