?YEDİ YILDIR SURİYELİ ÇOCUKLARIN YARISI YAŞAMLARI BOYUNCA YALNIZCA ŞİDDETE TANIK OLDU?
DÜNYA 13.12.2018 23:37:40 520 0

?YEDİ YILDIR SURİYELİ ÇOCUKLARIN YARISI YAŞAMLARI BOYUNCA YALNIZCA ŞİDDETE TANIK OLDU?

UNICEF Genel Direktörü savaşın harap ettiği ülkeye yaptığı beş günlük ziyaretinin ardından nerede olurlarsa olsunlar tüm çocuklara ulaşmanın ve ihtiyaçlarını karşılamanın kritik önem taşıdığını belirtti

NEW YORK/AMMAN/BEYRUT/ŞAM, 13 Aralık 2018 ? UNICEF bugün yaptığı açıklamada ülkede çatışmaların başlamasından bu yana dünyaya gelen tahminen 4 milyon Suriyeli çocukla birlikte ülkedeki çocukların yarısının savaştan başka bir şey görmediğini belirtti. Nerede olurlarsa olsunlar bu çocuklara ulaşılması, acil ve gelecekteki ihtiyaçlarının karşılanması, önceliğini hala korumaktadır.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore savaşın harap ettiği ülkeye yaptığı beş günlük ziyaretinin ardından:?Suriye´de 8 yaşındaki her çocuk tehlike, yıkım ve ölüm ortamında büyümektedir. Oysa bu çocukların okullarına dönebilmeleri, aşılarını olabilmeleri, kendilerini güvende ve korunmuş hissedebilmeleri gerekir. Onlara yardım edebilmeliyiz,? dedi.

Suriye´de henüz yeni ulaşılabilir duruma gelen bazı yöreleri ziyaret eden Fore çatışmaların aileleri, çocukları ve içinde yaşadıkları toplulukları nasıl etkilediğine tanık oldu.

Doğu Ghouta´daki Douma´da beş yıl süren ablukanın kalkmasından birkaç ay sonra yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmış aileler geri dönmeye başlamıştır ve kentin nüfusu bugün 200 bin olarak tahmin edilmektedir. Pek çok aile hasar görmüş evlerine dönmektedir ve patlamamış mühimmatın oluşturduğu tehlike ciddidir. Mayıs 2018´den bu yana çatışmalardan kalan mühimmatın patlaması sonucunda Doğu Ghouta´da 26 çocuğun öldüğü ya da yaralandığı bildirilmektedir.

Fore: ?Douma´da aileler yıkıntılar arasında su ve yiyecek, kış aylarında sıcak yer arayışı içinde yaşamakta ve çocuklarını bu koşullarda büyütmektedir.  Burada 20 okul vardır ve hepsi aşırı kalabalıktır. Yetiştirilecek genç öğretmenlere, ders kitaplarına, okul malzemelerine, kapıya, pencereye ve elektriğe ihtiyaç duyulmaktadır.?

Bir sivil toplum örgütü ortağımızın,UNICEF´in desteğiyle, hasar görmüş bir caminin avlusunda geçici bir klinik açtığı Douma´da yıkım bu düzeyde?

UNICEF Genel Direktörü, Hama´da küçük yaşlardaki kız ve erkek çocukların toplumsal cinsiyet temelli şiddet karşısında nasıl durulacağını öğrendikleri bir merkezi ziyaret etti.

Merkezi düzenli olarak ziyaret eden 15 yaşındaki Zein: ?Çatışmalar başladığından bu yana çocuklar ve gençler giderek daha saldırgan hale geldiler. Zorbalık, taciz, dayak, erken evlilik? Şiddetin tüm bu biçimleri daha da yaygınlaştı. Çocuklar ve gençler nereye baksalar şiddet görüyorlar ve artık bunu normal saymaya başladılar. Daha iyi davranışların ne olabileceğini göstererek ve bu konuda farkındalık yaratarak bu gidişatı durdurmamız gerekiyor.?

Ziyaretinin son gününde Fore yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı Deraa´daydı. İlde çok fazla sayıda kişi yerinden olmuş durumda ve bu da sınırlı hizmetler üzerinde ek bir baskı yaratıyor.

Hükümetin 100 temel sağlık hizmeti merkezlerinin yarısı hasar görmüş ya da yakılmış durumda.

Deraa kentine su sağlayan iki ana depo daha önce çatışmalara sahne olan yerlerde bulunmaktadır. Bu da sık sık su kesintilerine yol açıyor ve kamyonlarla su taşıma mecburiyetini ortaya çıkıyor. Bu nedenle UNICEF 200.000 kişiye temiz su sağlayan 16 km uzunluğunda bir boru hattının döşenmesine yardımcı olmuştur.

İldeki yaklaşık 1000 okulun en azından yarısının onarıma ihtiyacı vardır. Sınıflar aşırı kalabalıktır. Ülkedeki savaş nedeniyle çocukların pek çoğunun okula devam edememesi yüzünden ilkokul birinci sınıftaki çocukların yaşları 6 ile 17 arasında değişebilmektedir. Pek çok öğrenci de okulu bırakmaktadır. Suriye´de okul terk oranı yüzde 29´dur.

Fore: ?Okullar toplumsal kaynaşma tohumlarının ilk ekildiği yerlerdir. Çocukları okula gitmeye ve devam etmeye istekli kılacak kaliteli eğitime ihtiyacımız var.?

Erişimde belirli bir rahatlama gerçekleşirken UNICEF sağlık, beslenme ve çocuk koruma desteği hizmetlerini artırmakta, okullara yardım etmekte, eğitimde yıl kaybeden öğrenciler için hızlandırılmış öğrenme programları hazırlamakta, öğretmen yetiştirmekte, kanalizasyon ve su şebekeleriyle arıtma tesislerinin onarımını gerçekleştirmektedir.

Ulaşılması hala güç olan yerler söz konusu olduğunda ise UNICEF düzenli ve koşulsuz erişimin sağlanması için çağrısını yinelemekte ve mümkün olan her durumda bu yerlere acil yardım çalışmalarını ortaklarıyla birlikte sürdürmektedir.

UNICEF Suriye´nin her yerinde çocukların her koşulda korunmaları, yıllar süren çatışmaların paramparça ettiği toplumsal dokunun onarılmasına daha fazla önem verilmesi çağrısında bulunuyor.

Fore sözlerini şöyle tamamladı: ?Çatışmaların başlamasından bu yana neredeyse sekiz yıl geçti, ihtiyaçlar hala çok büyük. Ancak, bu savaş sırasında dünyaya gelen ve şiddetin ortasında büyüyen çocuklar hazırlar: öğrenmek istiyorlar; oyun oynamak istiyorlar; iyileşmek istiyorlar??


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu