?TÜRKİYE, KIBRIS TÜRKLERİNİN KITA SAHANLIĞI HAKLARINI KORUMAYI SÜRDÜRECEK?
DÜNYA 6.05.2019 14:30:00 514 0

?TÜRKİYE, KIBRIS TÜRKLERİNİN KITA SAHANLIĞI HAKLARINI KORUMAYI SÜRDÜRECEK?

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Türkiye´nin kendi kıta sahanlığında gerçekleştirmekte olduğu sondaj faaliyetine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı´nın 5 Mayıs 2019 tarihinde yaptığı açıklama gerçeklerden kopuktur," ifadesine yer verdi

Dışişleri Bakanlığının açıklaması şöyle:

?Türkiye´nin kendi kıta sahanlığında gerçekleştirmekte olduğu sondaj faaliyetine ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı´nın 5 Mayıs 2019 tarihinde yaptığı açıklama gerçeklerden kopuktur.

Türkiye, Doğu Akdeniz´de kıta sahanlığına ilişkin tutumunu 2004´ten bu yana açık şekilde ortaya koymuştur.

GKRY´nin bölge ülkeleri ile bu tarihten itibaren yaptığı MEB sınırlandırma anlaşmalarının hem bizim, hem de Kıbrıs Türkleri için geçerli olmadığı, bunların bir tanesinin de ülkemizin Doğu Akdeniz´deki kıta sahanlığı haklarını ihlal ettiği zamanında ilgili ülkelerin ve uluslararası toplumun dikkatine getirilmişti. Aynı şekilde Türkiye bölgedeki Kıta Sahanlığını da uluslararası topluma duyurmuş ve Birleşmiş Milletler nezdinde de kayda geçirmiştir. Bölgede, tüm ilgili kıyıdaşlar arasında uluslararası hukuk kuralları uyarınca hakkaniyete dayalı sınırlandırma anlaşmaları henüz tamamlanmamıştır.

Hal böyle iken, üçüncü tarafların kendilerini adeta uluslararası mahkeme yerine koyarak deniz sınırlarının nereden geçeceğini tayin etmeye çalışmaları kabul edilemez. Bu anlamda, ABD´nin Rumların ?hak iddia ettiğini söylediği? bir alana yönelik geçerli sınırlandırma anlaşması varmış gibi Türkiye´ye çağrıda bulunması, ne yapıcı ne de uluslararası hukuka uygun bir yaklaşımdır.

Sondaj ve sismik gemilerimizin, kıta sahanlığımızda, Hükümetimizin 2009 ve 2012 yıllarında TP´ye verdiği ruhsat sahalarında arama ve sondaj faaliyetleri kararlılıkla devam edecektir.

Aynı şekilde Rum tarafı Ada´nın eşit ortağı Kıbrıs Türklerini, hidrokarbon kaynakları konusunda karar alma mekanizmalarına dahil etmedikçe veya tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini sona erdirmedikçe, Türkiye Kıbrıs Türklerinin de kıta sahanlığı haklarını korumayı sürdürecektir.

 

ABD´NİN AÇIKLAMASI NE İDİ?

Türkiye´nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kıyılarında sondaj çalışmaları başlatmasına Amerika yönetiminden tepki geldi. Amerika Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan yazılı açıklamada Türkiye´nin bölgedeki sondaj faaliyetlerinden kaygı duyulduğu ifade edildi.

Açıklamada, ?Amerika, Türkiye´nin Kıbrıs Cumhuriyeti´nin münhasır ekonomik bölgesinde sondaj faaliyetlerine başlama niyetini ilan etmiş olmasından kaygı duymaktadır. Bu son derece provakatif ve bölgede tansiyonu yükseltme riski taşıyan bir adımdır. Türk yetkilileri, bu operasyonu durdurmaya ve tarafları itidalli olmaya davet ediyoruz? denildi.

Türkiye daha önce bu bölgede sondaj faaliyetlerine başlayacağını duyurmuş haftasonu da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada Türkiye´nin bu niyetini yinelemişti.

DAHA ÖNCE DE MOGHERİNİ VE YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Türkiye´nin Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi´nde sondaj yapma niyeti konusunda endişelendiklerini açıkladı.

Geçen yıl mart ayında Avrupa Konseyi´nin Türkiye´nin ´Doğu Akdeniz´deki faaliyetlerinin güçlü bir şekilde kınandığı´ hatırlatılan açıklamada Mogherini, Türkiye´ye itidal ve Kıbrıs´ın kendi münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarına saygı gösterme çağrısı yaptı. Mogherini ayrıca Türkiye´nin "yasa dışı olduğunu belirttiği" girişimlerine Avrupa Birliği´nin Kıbrıs´a tam destek ile karşılık vereceğini belirtti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Ankara´nın Kıbrıs Rum Kesimi´nin münhasır ekonomik bölgesinde sondaj yapma kararını kınayarak bu faaliyete son verilmesini talep etti.

Türkiye´nin sondaj gemisi Fatih´i Kıbrıs Rum Kesimi´nin münhasır ekonomik bölgesine göndermesi üzerine yazılı açıklama yapan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Ankara´nın bölgede sondaj yapma kararını kınayarak bu faaliyeteson verilmesini talep etti.

Bakanlığın açıklamasında, ?Türkiye´nin Kıbrıs Cumhuriyeti´nin münhasır ekonomik bölgesinde yasadışı sondaj yapma kararını kınıyoruz. Türkiye´yi bu yasadışı faaliyetlerine derhal son vermeye, tüm Kıbrıs halkının yararına egemen Kıbrıs Cumhuriyeti´nin öz haklarına saygı göstermeye ve bölgedeki istikrarı baltalayan eylemlerden kaçınmaya, ayrıca Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözümü ile ilgili görüşmelere yeniden başlamaya çağırıyoruz? dendi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´nin (GKRY) ?soğukkanlı duruşunun´ takdir edildiği açıklamada, ?Yunanistan, Avrupa Konseyinin Mart 2018 tarihli sonuçlarının içeriğini ve Avrupa Birliği´nin (AB) müteakip tutumlarını hatırlatıyor ve ileride atılacak adımlar konusunda Kıbrıs ile ortak ve müttefikleriyle sürekli iletişim ve koordinasyonu sağlıyor? ifadelerine yer verildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI 4 MAYIS´TA BU İDDİALARA ŞU AÇIKLAMAYLA YANIT VERMİŞTİ:

?AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından bugün (4 Mayıs) ülkemizin Doğu Akdeniz´deki hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin yapılan açıklamayı reddediyoruz.

Türkiye´nin Doğu Akdeniz´deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetleri uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarına dayanmaktadır. Evvelce de defaatle vurguladığımız üzere, bölgede gerek en uzun kıyıya sahip ülke olarak kendi kıta sahanlığımızdaki hak ve çıkarlarımızı, gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´nin Kıbrıs Adası etrafındaki asli haklarını koruyacağız. Ülkemiz bu bağlamda gereken her türlü adımı atmaktan bugüne kadar çekinmemiştir, bundan sonra da çekinmeyecektir.

Esasen, Doğu Akdeniz´de güvenlik ve istikrarı sorumsuzca riske atmaktan çekinmeyen, Kıbrıs Adası´nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türklerinin doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını hiçe sayan, isbirligi tekliflerini reddeden ve tüm uyarılarımıza rağmen tek taraflı faaliyetlerinden vazgecmeyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´dir.

Doğu Akdeniz dışındaki tüm aktörlerin, Türkiye´nin ve KKTC´nin bölgedeki enerji denkleminden dışlanamayacağını kabul etmesi ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´ne koşulsuz bir biçimde destek vermekten vazgeçmesi, bölgenin daha da istikrarsızlaşmasını önleyecek sağduyulu bir yaklaşım olacaktır.

Ayrıca, yıllardır bu meselenin çözümü konusunda adım atmayanların, bugün bize söz söylemeye hiçbir hakları bulunmamaktadır.?

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı