TATARLI HÖYÜK´TE ÇÜ ÖĞRENCİLERİNİN ?SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM´ PROJESİ
EĞİTİM 21.03.2018 12:04:16 1351 0

TATARLI HÖYÜK´TE ÇÜ ÖĞRENCİLERİNİN ?SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM´ PROJESİ

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü son sınıf öğrencileri Bahar yarıyılında Mimari Proje 8 dersi kapsamında ÇÜ kazısı olan Tatarlı Höyük´te ?Ceyhan Tatarlı´da Sürdürülebilir Yaşam ve Araştırma Merkezi Tasarımı? konulu projelerin

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yeğin, Öğr. Gör. Tolga Uzun ve Arş. Gör. Nur Yılmaz´dan oluşan B grubu koordinatörlüğünde yürütülen çalışma bu konuya ilgi duyan disiplinlerce ilgiyle karşılanırken, ÇÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tatarlı Höyük Kazıları Başkanı Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer projede görev alacak öğrencilere ?Çukurova Tarihine Işık Tutan Yerleşim: Tatarlı Höyük?  başlıklı seminer verdi.

Yrd. Doç. Dr. Yeğin ?Tatarlı Höyüğü, Çukurova Tarihinin Önemli Miraslarından Biridir.?

Seminerin açılış konuşmasını yapan ÇÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yeğin, ?Ceyhan´ın Tatarlı Köyü´nde yer alan Tatarlı Höyüğü´nün Çukurova tarihinin önemli miraslarından biri olduğunu hatırlattı.

?Ceyhan Tatarlı´da Sürdürülebilir Yaşam ve Araştırma Merkezi Tasarımı? isimli proje hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yeğin açıklamasını şöyle sürdürdü;

?Projenin amacı, zengin tarihi mirasın kırsal yaşam ile kesiştiği önemli bir bölge olan Ceyhan Tatarlı Höyüğünü referans alarak, kültürel, sosyal ve doğal yaşamın sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkı sağlayacak bir merkez tasarlanmasıdır. Ceyhan Tatarlı Höyüğü odak olmak üzere, Çukurova Bölgesi´nin tarihsel, kültürel ve doğal mirasının gelecek nesillere aktarıldığı, araştırma odaklı bir yaşam merkezi tasarlanması proje çalışması kapsamında hedeflenmiştir. Çalışma konusu, seçilen alanların, araştırmacıların, öğrencilerin, köy halkının, ziyaretçilerin bir arada yaşamasına, birlikte vakit geçirmesine, araştırma yapmasına olanak tanıyan bir odak noktası olma özelliği olan ?Sürdürülebilir Yaşam Merkezi´nin ihtiyaçları ve kapsamı doğrultusunda bütüncül bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesidir. Konu, sürdürülebilir bir anlayışla, yaşama ve sosyal gereksinimler açısından farklı mimari işlevlerin bir arada çözümlendiği, araştırma ortamlarının birlikte organizasyonu biçiminde ele alınacaktır. Bitirme Projesi programı temel olarak; konaklama birimleri, araştırma alanları, toplantı ve seminer salonu, sergi alanları, idari birimler, sosyal tesisler ve servis alanlarından oluşmaktadır. Projede toplam kullanım alanı max. 8000 m2 olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin, proje ile ilgili ortaya koymuş olduğu fikir ve söylem doğrultusunda yeni işlevler eklemesi beklenmektedir?.

 Yrd. Doç. Dr. Girginer: ?Tatarlı Höyük Kazısı İnterdisipliner İşbirlikleriyle Sürdürülüyor.?

 Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tatarlı Höyük Kazıları Başkanı Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer ise, ?Zaten Tatarlı Höyük kazısı interdisipliner işbirlikleriyle sürdürülmektedir. Üniversitemizin Mimarlık Bölümü öğrencilerinin Üniversitemizin arkeolojik kazısıyla ilgili projeler üretmeleri bizi heyecanlandırmıştır. Başarılı bulunan projelerin uygulamasıyla ilgili olasılıklar konusunda Mimarlık Bölümü hocalarımızla işbirliğimiz sürecektir. Mimar adayı öğrencilerimiz Höyük ve bulunduğu mahallede proje alanı seçimi için sorumlu hocalarıyla ziyaretimize gelmiş, arazide ve kazıevinde kendilerine seminerler verilmiş, daha sonra da Tatarlı Höyük kazısının bölge arkeolojisine getirdiği yenilikler konusunda tarafımızdan bir seminer daha verilmiştir?. şeklinde konuştu. Yrd. Doç. Dr. Girginer öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı.

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu