NARENCİYE ÜRETİCİLERİNE  DON KIRICI PERVANE KULLANMA UYARISI
EKONOMİ 7.01.2016 15:15:24 1315 0

NARENCİYE ÜRETİCİLERİNE DON KIRICI PERVANE KULLANMA UYARISI

Seyhan ve Yüreğir ilçelerinin Doğankent, Şıhmurat, Camuzcu, Irmakbaşı, Çağırkanlı, Zağarlı Çotlu, Kilise, Havraniye kesimlerinde hava sıcaklığının -6 dereceye kadar düşmesinin turunçgil bahçelerinde özellikle geçci Mandarin çeşitlerinden W.Murcott ve Fr

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bir açıklama yaparak son günlerde gerek Rusya´nın getirdiği ambargolar ve gerekse oluşan olumsuz hava koşullarının etkisi altına kalan narenciye üreticilerini bilgilendirme amacı ile bir açıklama yaptı.

Doğa şartlarının olumsuz etkilerini minimum düzeye indirebilmek için en etkili yöntemin Don Kırıcı Pervaneler kullanılması olduğu vurgulanan açıklamada,  ?Bahçelerde kullanılan bir pervane, 55 dekara kadar etkili olmakta olup hava sirkülasyonu sayesinde bitkilerin ve ürünlerin donmasını engellemektedir,? anımsatmasına da yer verildi.

Müdürlüğün açıklamasında şu hususlar kaydedildi:

?Adana İli 10.188.098 ağaç ve 403.939 dekar turunçgil arazisi ile ülkemizin narenciye üretimi yapılan en önemli merkezlerinin başında gelmektedir. Ülkemiz üretiminin % 26´sı yani 979.000 tonu ilimizde gerçekleştirilmektedir.

İlİmizden Rusya Federasyonuna Turunçgil İhracatı 2014 yılında 53.851 ton iken,  2015 yılında 88.628 tona yükselmiştir.                                                                     

Turunçgil yetiştiriciliğini sınırlayan önemli etkenlerden biri de sıcaklıktır. Düşük sıcaklıklar meyve verimliliği ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bitkilerin dona hassasiyetleri tür ve çeşit özelliklerine, donun süresine, ağaçların gelişme durumuna, bulundukları gelişme periyoduna, budamaya, hastalık ve zararlılardan zayıf düşmesi gibi etkenlere göre değişir.

İlimizde Seyhan ve Yüreğir ilçelerinin lokal bölgelerinde (Doğankent, Şıhmurat, Camuzcu, Irmakbaşı, Çağırkanlı, Zağarlı Çotlu, Kilise, Havraniye) yılbaşından itibaren hava sıcaklığının -6 dereceye kadar düşmesi turunçgil bahçelerinde özellikle geçci Mandarin çeşitlerinden W.Murcott ve Freemont meyvelerinde % 10-20 arasında zararlara neden olmuştur.

Bakanlık mevzuatlarını iyi takip eden profesyonel bir çiftçi, doğa şartları ne olursa olsun mutlaka kazanır. Kıymetli çiftçilerimiz, onların daima yanında olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz web sitesinden (http://adana.tarim.gov.tr) don uyarısı ve hava durumu takibi yapabilirler. Aynı zamanda Meteoroloji Genel Müdürlüğü´nün (http://www.mgm.gov.tr) web sitesinden de hava şartlarını takip ederek gerekli önlemleri alabilirler.

İlimiz ekonomisinde narenciye yetiştiriciliği önemli bir yer tutmakta olup, zaman zaman ilimizde meydana gelen doğal afetler maddi kayıplara neden olmaktadır. Olası riskleri minimuma indirmek için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)  kurularak, bu bağlamda Bakanlar Kurulu´nun  01/01/2016 tarihinden itibaren uygulamaya koyduğu "Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararı" 19/11/2015 tarihli Resmi Gazete´de yayınlanmıştır. TARSİM devlet desteği de doğa şartları kadar önemli olup buna göre;

?-) Karar kapsamında belirlenen riskler için 2016 yılında, sigorta priminin %50´si oranında prim desteği Tarım Sigortaları Havuzuna bütçeden aktarılarak karşılanacak.

-) Açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması, risk maliyetindeki artışlar ve çiftçinin ödeyeceği prim de dikkate alınarak, verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine 1/3 oranında ek prim desteği de aynı şekilde bütçeden karşılanacak.

-) Bitkisel ürün sigortaları tarife ve talimatları kapsamındaki standart müşterek sigorta seçeneği için verilecek prim desteği, belirtilen oranlara göre hesaplanacak, ancak her halükarda standart müşterek sigorta seçeneği için hesaplanacak prim desteğini geçemeyecek.

-) Meteoroloji Genel Müdürlüğü, tarım sigortalarında teminatların geliştirilmesi, risklerin değerlendirilmesi, aktüerya ve hasar tespit çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülmesi için günlük ve/veya aylık meteorolojik verileri, Tarım Sigortaları Havuzu ile bilgisayar ortamında ücretsiz olarak paylaşacak?.

Don Kırıcı Pervane

Kapama bahçeleri uzun süreli kar getiren sabit yatırımlardır. Bu yüzden doğa şartlarının olumsuz etkilerini minimum düzeye indirebilmek için en etkili yöntem olan Don Kırıcı Pervaneler kullanılmalıdır. Bahçelerde kullanılan bir pervane, 55 dekara kadar etkili olmakta olup hava sirkülasyonu sayesinde bitkilerin ve ürünlerin donmasını engellemektedir. Gerek ihracat gerekse iç tüketimde önemli bir yere sahip olan Narenciye üretiminde sıkıntı yaşamamak için özellikle geçci çeşitlerde, don kırıcı bu pervanelerin bahçelerde mutlaka yaygınlaştırılması ve desteklenmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz. Bir defa tesis edilen bir pervane, uzun vadede bitkileri ve ürünleri koruyarak büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.

Ürünlerde don zararına karşı alınacak önlemler arasında;        Bahçe sıcaklığının artırılmasını sağlayabilmek için sulama sistemlerinin çalıştırılması, don kırıcı pervaneler, dumanlama (lastik, sap, saman, yanık yağ yakma gibi) teknikleri kullanılabilir.?

 

.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı