?MERSİN´E NÜKLEER SANTRAL MI YAPILACAKTIR, YOKSA RUS ASKERİ ÜSSÜ MÜ??
SİYASET 13.10.2016 15:32:40 193 0

?MERSİN´E NÜKLEER SANTRAL MI YAPILACAKTIR, YOKSA RUS ASKERİ ÜSSÜ MÜ??

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ FİKRİ SAĞLAR, ?NÜKLEER SANTRAL İÇİN MERSİN´İN SEÇİLMESİNİN RUSYA´NIN SURİYE POLİTİKASI İLE ALAKASI OLABİLİR Mİ?? SORUSUNU DA YÖNELTTİ


CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, daha önce vermiş olduğu soru önergesini yineledi. Sağlar, Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede, "Daha önce vermiş olduğum soru önergemde sorduğum sorulara cevap verilmemiştir. Bugün tekrar aynı iddiaları yeniliyorum: Türkiye´nin Ruslara bedelsiz vermiş olduğu Akkuyu´daki araziye on bin kişinin yaşayacağı bir yerleşim yeri oluşturulacak ve bir santralin ihtiyacından çok daha büyük bir liman kurulacağı iddia edilmiştir. Hatta yine kamuoyuna yansıyan haberlere göre;Tsunamiye bile dayanıklı olacak olan bu liman askeri gemilerin de ikmal ve dinlenme yeri olarak kullanılabilecek bir merkez olacaktır. Ruslara verilecek olan tavizlerle bir nevi İncirllik Üssü gibi, askeri üs olacaktır. Hatta bu yüzden ilk limanın yapılması beklenmektedir. Şayet bu iddialar doğru ise alev topuna dönen Ortadoğu´da Türkiye kıyılarında bir Rus üssünün olması ülkemizin kavrulmasına neden olacaktır." dedi.

Sağlar´ın TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle: 

?TÜRKİYE BÜYÜK MİLLETİ BAŞKANLIĞINA

Seçim bölgem Mersin´e inşa edilecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali(ANGS)nin yer aldığı 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilmiştir. 

Türkiye´nin sınır ihlali gerekçesi ile Rus uçağını düşürdüğü günden bu yana, diplomatik krizin faturası çıkmaya devam etmektedir. Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecinde maddi manevi bedeller ödemiştir. Özür mektubu ile manevi bedel ödenirken, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin ?stratejik yatırım? kapsamına alınmasıyla da maddi bedeli ödemeye taahhüt etmiş olduğumuz kamuoyunda yer almıştır.

2016´nın Nisan ayında acele kamulaştırma kararı yayınlanırken, bugün ?statejik yatırım? kapsamına alınması ile konunun derinliği anlaşılmaktadır. Uzmanlar tarafından yıkım projesi olarak adlandırılan nükleer santralin kurulmaması gerektiğine dair birçok ÇED raporu ve anketler bulunmaktadır. Çevre ve insanlığı yok edeceği bilinen santrallerin kurulmasını istemek ülkeye hainlik olarak yorumlanmaktadır.

Daha önce vermiş olduğum soru önergemde sorduğum sorulara cevap verilmemiştir. Bugün tekrar aynı iddiaları yeniliyorum: Türkiye´nin Ruslara bedelsiz vermiş olduğu Akkuyu´daki araziye on bin kişinin yaşayacağı bir yerleşim yeri oluşturulacak ve bir santralin ihtiyacından çok daha büyük bir liman kurulacağı iddia edilmiştir. Hatta yine kamuoyuna yansıyan haberlere göre;Tsunamiye bile dayanıklı olacak olan bu liman askeri gemilerin de ikmal ve dinlenme yeri olarak kullanılabilecek bir merkez olacaktır. Ruslara verilecek olan tavizlerle bir nevi İncirllik Üssü gibi, askeri üs olacaktır. Hatta bu yüzden ilk limanın yapılması beklenmektedir. Şayet bu iddialar doğru ise alev topuna dönen Ortadoğu´da Türkiye kıyılarında bir Rus üssünün olması ülkemizin kavrulmasına neden olacaktır.

Bu çerçevede:
1) Mersin´e Akkuyu Nükleer Santral mi kurulacaktır yoksa iddia edildiği gibi Rus Askeri Üs mü kurulacaktır?

2) Akkuyu Nükleer Santrali ile Rusya´nın Suriye´de ki askeri üstünlüğünü arttırmak istediği iddiası doğru mudur?

3) Mersin halkının yüzde 86´sı bu projeye karşı çıkmıştır. Bilirkişi raporları vereceği zararı yıkım olarak yorumlamıştır. İnsanlığı ve doğayı katledecek olan bu ANGS´n de neden diretiyorsunuz?

4) Neden yer olarak Mersin seçilmiştir? Akkuyu Nükleer Santral´in konumu dolayısıyla Rusya´nın sıcak denizlere inme ve Suriye politikasında askeri konumunu güçlendirme politikasının bir parçası olabilir mi?

5) Söz konusu nükleer santralin güvenlik kontrolü kimde olacaktır? Bu konuda bir anlaşma sağlanmış mıdır?

6) 10 Nisan´da alınan 12 acele kamulaştırma kararının üçü Akkuyu Nükleer Santral hakkındaydı. Akkuyu Nükleer Santral için neden acele kamulaştırma kararı almıştınız? Bugün neden ?stratejik yatırım? olarak adlandırılmıştır??


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı