KAVANAUGH´A SENATO KOMİSYONUNDA CUMHURİYETÇİLER ONAY VERDİ
DÜNYA 28.09.2018 23:09:47 462 0

KAVANAUGH´A SENATO KOMİSYONUNDA CUMHURİYETÇİLER ONAY VERDİ

Başkan Donald Trump´ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği cinsel saldırı iddialarının odağındaki yargıç Brett Kavanaugh, Senato´nun Adalet Komisyonu´nun onayından geçti.

Kavanaugh´nun göreve gelebilmesi için Senato tarafından da onaylanması gerekiyor. Senato´da haftaya yapılması planlanan oylama ise gelen çağrılar üzerine 1 hafta ertelendi. Kavanaugh ile ilgili iddiaları FBI soruşturacak.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Kavanaugh için Senato´daki oylamanın önümüzdeki hafta Salı günü yapılması ihtimali dile getirilmişti. Ancak Cumhuriyetçi senatör Jeff Flake Adalet Komisyonu´ndaki oylamadan sonra söz alarak, Kavanaugh hakkındaki cinsel saldırı iddiasının FBI tarafından soruşturulması ve Senato´daki oylama oturumunun da bir hafta ertelenmesi çağrısında bulundu.

Bir diğer Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski de Kavanaugh için Senato´da yapılacak oylamanın bir hafta ertelenmesi çağrısı yaptı. Cumhuriyetçi senatör ?FBI´ın bu dosyayı kapatması fırsatının tanınmasını destekliyorum? sözleriyle Cumhuriyetçi senatör Jeff Flake´in çağrısına destek verdi.

Kavanaugh için Adalet Komisyonu´nda yapılan oylamanın sonucunda belirleyici isimlerden biri Cumhuriyetçi senatör Jeff Flake´ti. Daha önce Kavanaugh konusunda kararsız olan Senatör Flake, Adalet Komisyonu´ndaki oylamada Kavanaugh lehine oy kullanacağını duyurdu. Jeff Flake´in lehte oyuyla Brett Kavanaugh Adalet Komisyonu onayından geçti.

Senatöre cinsel saldırı mağdurundan tepki

Adalet Komisyonu´nda sabah saatlerinde oylamadan önce yapılan oturum da gergin geçti. Demokrat senatörler salonu terk ederek tepkilerini gösterdi.

Senatör Jeff Flake de oyunun rengini açıkladıktan sonra, komisyondaki oturuma giderken asansörde iki kadının protestosuyla karşılaştı. Cinsel saldırı mağduru olan kadınlardan biri Jeff Flake´le sesini yükselterek hararetli bir şekilde konuştu. Cumhuriyetçi senatöre ?Sizinle konuşurken yüzüme bakın. Benim başıma gelenlerin önemli olmadığını söyleyin? sözleriyle tepki gösterdi. Senatör Flake ise oturuma gideceğini söyleyerek, sorulara cevap vermekten kaçındı.

Christine Blasey Ford´un 36 yıl önce kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu iddia ettiği yargıç Brett Kavanaugh dünkü oturumda masum olduğunu savunmuş, Ford ise kendisine cinsel saldırıda bulunan kişinin Kavanaugh olduğundan ?yüzde 100 emin olduğunu? belirtmişti. Brett Kavanaugh´ya dün ?Kendinizden eminseniz neden FBI soruşturması talep etmiyorsunuz?? diye sorulmuş, Kavanaugh ?Komisyon ne talep ederse ben varım? yanıtını vermişti.

Kavanaugh´yu cinsel saldırıyla suçlayan Christine Blasey Ford Adalet Komisyonu´ndaki oturumda verdiği ifadede o gün odada Kavanaugh´nun arkadaşı Mark Judge´ın da bulunduğunu söylemiş, bunun üzerine Judge´ın da tanık olarak ifadeye çağrılması olasılığı gündeme gelmişti. Daha önce cinsel saldırı iddialarını avukatları aracılığıyla yalanlayan Mark Judge, gizlilik koşuluyla federal bir kurum tarafından yürütülecek soruşturmada işbirliği yapacağını açıkladı.

Senato Aritmetiği

Senato 49´a karşı 51´le Cumhuriyetçi Parti´nin kontrolunda. Senatoda yapılacak oylamada Demokratlar Brett Kavanaugh´ya karşı birleşir, Cumhuriyetçiler de sadece bir fire verirse Kavanaugh Senato onayından da geçebilir. Ancak Cumhuriyetçiler iki fire verirse, Brett Kavanaugh onay alamayacak. Bu tabloya bakıldığında Kavanaugh´nun kaderinin 2 ya da 3 senatörün kararına bağlı olduğu yorumları yapılıyor.

Senatoda Brett Kavanaugh için yapılacak oylamada evet ve hayır oylarının eşit çıkması durumunda ise yasa uyarınca Başkan Yardımcısı Mike Pence devreye girerek beraberliği bozabilir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı