?KAMU KURUMU GÖRÜNÜMLÜ AKP İSTİHBARAT TEŞKİLATI KURULUYOR?
SİYASET 22.02.2016 13:57:48 399 0

?KAMU KURUMU GÖRÜNÜMLÜ AKP İSTİHBARAT TEŞKİLATI KURULUYOR?

CHP´li Pekşen, Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı ile ilgili düzenlemenin sakıncalı yönlerine dikkat çekti ve ?Parlamentoya büyük bir masumiyet görüntüsü ile taşınan Yasa Tasarısının içerdiği tehlike ve tehditler henüz toplum tarafından gerekli

Parti´nin internet sayfasında yer alan duyuruya göre,?AKP iktidarıyla her gün dünden daha fazla kişinin özel yaşamı, temel hak ve özgürlükleri erozyona uğramaktadır. Tasarı ile Anayasa ve Türk Ceza kanunu ile koruma altına alınan haklar yok sayılmaktadır? diyen CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen´in TBMM´de gerçekleştirdiği basın toplantısındaki  açıklamaları şöyle:


?Kişisel verilerin korunması yasası, OECD Rehber İlkeleri, Avrupa Hukuku ve Avrupa Konseyi direktiflerine ve sözleşmelerine dayanır. OECD tarafından 23/9/1980 tarihinde kabul edilen, ?Kişisel Alanın ve Sınır Aşan Kişisel Bilgi Trafiğinin Korunmasına İlişkin Rehber İlkeler? ve 1981 tarihli Avrupa Konseyi´nin 108 sayılı ?Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesi?nde kişisel verilerin oluşturulması, kabul edilmesi, kayıt edilmesi, korunması ve paylaşılması gibi temel düzenlemeler iki temel başlık altında değerlendiriliyor. Bunlardan birisi BM İnsan Hakları Beyannamesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunmuş olan temel hak ve özgürlüklerin korunması; bir diğeri bunun demokratik bir yapılanma içerisinde ve denetlenebilir biçimde yapılmasını öngörüyor. Bu itibarla önce nelerin kişisel veri olabileceğinin belirlenmesi büyük önem arz ediyor.

Kişisel verilere örnek olarak: kişini adı, adresi, doğum tarihi, medeni hali, tabiiyeti, mesleği, görüntüsü, kanaatleri, fotoğrafı, e-posta adresi, banka bilgileri, bilgisayarının IP adresi, kimlik, emeklilik, kurum sicili, vergi numarası, parmak izi, eğitim bilgileri, sağlık verileri, cinsel hayatı, telefon mesajları, telefon rehberi, mail, facebok ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde yazdığı veya paylaştığı yazı, fotoğraf, ses veya görüntü, dini politik düşünceleri, etnik kökeni vb.

Daha sonra bu kişisel verilerin kayıt altına alınması usulü, saklanması, korunması, kullanılması ve paylaşılması sıkı disiplin kurallarına bağlanıyor. Nitekim AB ülkelerinin büyük çoğunluğunda son derece titiz ve dikkatli kurallar getiriliyor. İstismar hükümleri daraltılıyor ve ihlallere de ağır müeyyideler getiriliyor. Avrupa Konseyi ve AB mevzuatlarında özellikle kişilerin hak ve özgürlüklerinin korunması ve kurumsal yapının denetlenmesi ve yönetilmesi son derece titiz ve demokratik kurallarla şekillenmiştir.

Halen Parlamento da tartışılan Tasarıda bu üç ana unsur bir yana bırakılmış, olabildiğince siyasi ve olabildiğince iktidar gücünü hissettiren anti demokratik ve ilkel bir anlayış sergilenmiştir.

Bazı bilgilerin Avrupa hukukuna göre veri kabul edilmesi yasaklanmış, kayda alınması ağır müeyyidelere bağlanmıştır. Yine kurumsal yapı demokratik değerlere yaslandırılmış ve böylece toplumun her kesiminin hassasiyetlerinin temsil edilmesinin sağlanmasına özen gösterilmiştir.

Birçok ülkede farklı kurumsal yapılar, sivil toplum örgütleri, bilimsel araştırma kurumları vb. yapılardan geniş çaplı katılımın sağlanmasına özen gösterilmiştir. Nitekim birçok AB ülkesi bu geniş çaplı katılıma rağmen denetim usulünü de olabildiğince geniş bir değerlendirmeye tabi tutarak iki ayrı bir denetim biçimi getirmiştir. İç denetim ve dış denetim olarak planlanan bu denetim yapıları bir kısım ülkelerde bağımsız denetim kuruluşu olurken, bir kısım ülkelerde de ombudsmanlık görevini yürüten yapılara bu yetki verilmiştir.

Bu özet bilgiler ışığında halen görüşülmekte olan Tasarıda bu ana unsurların hiçbirisi karşılanmamaktadır. Bir yandan dilediği bilgiyi veri olarak kabul edip, kaydetme, kullanma ve paylaşma yetkisine sahip olurken, temel hak ve özgürlükler, insan hakları ilkeleri tümüyle görmezden geliniyor; diğer yandan konu ile ilgili olması ve temsil edilmesi gereken uzman kuruluşlar tümü ile devre dışı bırakılıyor. Nitekim yasanın ilk hazırlık aşamasında kurulda görev yapacak kişilere ilişkin önemli bir dağılım yapılmıştı. Ancak şu an ki taslakta bu özenden bilerek ve istenerek kaçınılmıştır. Nitekim taslakta yer alan Danıştay, Yargıtay, Barolar Birliği, YÖK, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu temsilcileri gibi olması gereken düzenlemelerden tümüyle vazgeçilmiştir. Bu yapı Bakanlar Kurulu´nun keyfine bırakılmıştır.

Atanacak kişilerde aranan liyakat ve kariyer gibi hususlardan tümü ile vazgeçilmiş, dört yıllık diplomanın yeterli olmasına karar verilmiştir. 7 kişilik kurulunun dördünü Bakanlar Kurulu, üçünü Cumhurbaşkanı seçerek uluslararası sözleşmelerde vaat edilen demokratiklik ilkesi tümüyle yok sayılmıştır.

Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkan temel gerçek şu ki esasında kişisel verilerin korunması değil nelerin kişisel veri kabul edileceği, bunların nasıl kayıt altına alınacağı, nasıl kullanılacağı, paylaşılacağı ve kimler tarafından ele geçirilip kullanılacağına ilişkin bir hizmet kurulu görünümlü istihbarat teşkilatı oluşturulmaktadır.

Anlaşılan o ki bu, kamu kaynakları ile kamu gücü ile kamu kurumu görünümlü AKP İstihbarat Teşkilatı dır. Ne yazık ki Parlamentoya büyük bir masumiyet görüntüsü ile taşınan Yasa Tasarısının içerdiği tehlike ve tehditler henüz toplum tarafından gerekli hassasiyetle fark edilmemiş, hak ettiği tepki oluşmamıştır. Bizler CHP Grubu olarak bu tasarının karşısında her türlü siyasi ve hukuki direnci göstereceğimizden emin olunmalıdır.

Gelişmiş, modern tüm dünyada hukuk devleti ilkesi gereği olarak, devlet kurumları bireylerin kişisel verilerini keyfi biçimde işleyemez, toplayamaz, saklayamaz; amaç dışı kullanımlarına izin vermez, engeller. İnsanlık onuru ve bireyin kişiliğinin serbestçe gelişiminin teminatı olarak kişisel verilerin korunması gereklidir.

Avrupa Birliği Adalet Divanı hassas kişisel verilerin geniş yorumlanması gerektiğine karar vermiştir. Avrupa Birliği, 95/46/EC sayılı Direktif´in 8 inci maddesi ile ?üye devletler, ırk ya da etnik köken, politik düşünce, din ya da felsefi inanç, ticari birlik üyeliği ve sağlık ya da cinsel hayatı ile ilgili verilerin işlemesine gözler önüne seren kişisel verilerin işlenmesini yasaklar?

AB ülkelerinde kişisel verilerin korunması amacıyla Kanun çıkartılırken, bizim ülkemizde AB kriterlerine atıf yapılarak, aynı Kanun başlığıyla, kişisel verileri korumamak amaçlı Kanun Tasarısı Meclis gündemine getirilmiştir. AB ülkeleri kişisel verilerin daha etkin bir şekilde özel koruma altına alınması için çalışırken, AKP iktidarı kişisel verilerimizi gayet kötü amaçlarla gasp etmek istemektedir.

AKP iktidarıyla her gün dünden daha fazla kişinin özel yaşamı, temel hak ve özgürlükleri erozyona uğramaktadır. Tasarı ile Anayasa ve Türk Ceza kanunu ile koruma altına alınan haklar yok sayılmaktadır.

Anayasa´nın 20 inci maddesi ?Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir.? hükmü ile kişisel verilerin korunması ve kişinin açık rızasına vurgu yapılmaktadır.

Türk Ceza Kanunu´nun 135 inci maddesinde ?Hukuka aykırı olarak kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine, ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri içeren kişisel verilerin kaydedilmesi fiili? suç olarak düzenlenerek yaptırıma bağlanmıştır.

Birçok uluslararası anlaşmalarda özel hayatın gizliliği temel bir hak olup, koruma altına alınmıştır.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 8 inci maddesi ?Herkes özel ve aile hayatına, konutuna ve yazışmasına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir? hükmünü içerir.

Birleşmiş Milletler Siyasi ve Medeni haklar Sözleşmesi´nin 17 nci maddesi ?Hiç kimsenin özel ve aile yaşamına, konutuna veya haberleşmesine keyfi veya hukuka aykırı olarak müdahale edilemez; onuru veya itibarı hukuka aykırı saldırılara maruz bırakılamaz.? hükmünü içerir.

Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi´nin 7 nci maddesi ?Herkes, özel ve aile yaşamına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir.?hükmünü içerir.

Kişisel verilerin korunması hakkı ile devlet iktidarının hukuk devletinin ilkelerine uymayan saldırılarının yasaklanması amaçlanır. Anayasa Hukuku açısından kişisel verilerin korunması hakkı, esas olarak insan onuru bağlantısı ile kişiliğin serbest geliştirilmesi hakkı ile temellendirilmektedir.?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı