İLO SURİYELİ SIĞINMACILARA ÇALIŞMA İZNİ VERİLMESİNDEN MEMNUN
EKONOMİ 19.01.2016 15:11:32 477 0

İLO SURİYELİ SIĞINMACILARA ÇALIŞMA İZNİ VERİLMESİNDEN MEMNUN

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Türkiye´de mültecilere çalışma izni tanınmasının memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

15 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazete´de yayımlanan  Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine dair yönetmelik kapsamındaki yabancıların çalışma izni için başvuruda bulunmalarına olanak tanıyan  ve bu kişilerin istihdamına ilişkin ilke ve esasları belirliyen düzenlemede mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancıların  çalışma izninden muaf olması, çalışma iznine başvurulan iş yerinde çalışan geçici koruma sağlanan yabancı sayısının, o iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10´unu geçememesi gibi esaslar da yer alıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan kararın kendileri tarafından memnuniyetle karşılandığını belirterek, ?Bu, mültecilerin kayıtlı ekonomiye yönlendirilmelerine yardımcı olacak, onlara aileleri için insana yakışır bir yaşam kurma imkanları tanıyacak ve topluma katkıda bulunma fırsatları sunacaktır. Mültecilerin yasal ve kayıtlı istihdamı çalışma koşullarının iyileştirecek, sosyal korumayı mümkün kılacak, yalnızca mültecilere değil işgücü piyasalarına ve ekonomiye de yarar sağlayacaktır? dedi.

Numan Özcan; ILO´nun bu adım ile mülteciler ve ev sahibi topluluklar için insana yakışır iş ve yaşama yönelik bir fırsata dönüştürmede hükümete ve sosyal ortaklara yardım etmeye hazır olduğunu da vurguladı.

YÖNETMELİK NELERİ KAPSIYOR

Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen Türkiye´de istihdam edilecek Suriyelilerin çalışma esaslarına göre   geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici koruma kayıt tarihinden itibaren 6 ay sonra çalışma izni almak için başvuruda bulunabilecek. Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izninden muaf olacak. 

Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik Resmi Gazete´de yayımlandı. Buna göre, geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni olmaksızın Türkiye´de çalıştırılamayacak. Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici koruma kayıt tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvuruda bulunabilecek. Çalışma izni başvuruları, geçici koruma sağlanan yabancıları çalıştıracak işveren tarafından "e-Devlet" üzerinden yapılacak. Bağımsız çalışma iznine başvurma hakkı olanlar kendi adına başvuruda bulunacak. Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacaklar, çalışma izni muafiyeti kapsamında olacak. Muafiyet başvuruları, geçici koruma sağlanan il valiliğine yapılacak. Bu başvurular, ilgili valilik tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilecek.

İl ve kota sınırlaması

Yönetmeliğe göre Bakanlık, mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılara ilişkin il ve kota sınırlaması getirebilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına izin başvurusu için sağlık meslek mensuplarının Sağlık Bakanlığından, eğitim meslek mensuplarının ise Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK Başkanlığından ön izin alması gerekecek. Ön izin belgesi olmadan yapılan başvurular, değerlendirilmeden işlemden kaldırılacak.

Yabancı sayısı, Türk vatandaşı sayısının yüzde 10´unu geçemeyecek

Çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde, iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısı üzerinden sektör ve illere göre açık iş ve işe yerleştirmeler dikkate alınarak Bakanlıkça, geçici koruma sağlanan yabancı istihdamı kotası değişen oranlarda uygulanabilecek. Çalışma iznine başvurulan iş yerinde çalışan geçici koruma sağlanan yabancı sayısı, o iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10´unu geçemeyecek. İşveren tarafından, iş yerinin kayıtlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden, çalışma izni başvurusu tarihinden önceki 4 haftalık süre içerisinde yabancının çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığının belgelendirildiği başvurularda istihdam kotası uygulanmayabilecek. Geçici koruma sağlanan yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemeyecek.

 

2016/8375   Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik için:

 http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/01/20160115.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/01/20160115.htm

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı