?GAZETECİLERE YENİDEN BAYRAM GİBİ KUTLAYACAKLARI AYDINLIK GÜNLER DİLİYORUZ?
SİYASET 10.01.2016 13:47:28 390 0

?GAZETECİLERE YENİDEN BAYRAM GİBİ KUTLAYACAKLARI AYDINLIK GÜNLER DİLİYORUZ?

BİRLEŞİK KAMU-İŞ Merkez Yönetim Kurulu Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, ?Gazetecilerin, AKP iktidarının sansürüne ve baskısına karşı; büyük önder Atatürk´ün ?Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazm

BİRLEŞİK KAMU-İŞ´in mesajında şu görüşlere yer verildi

?Basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü unutmadık!

10 Ocak 1961´de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, basın çalışanlarının haklarını korumak amacıyla çıkarılan 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinde yıllar geçmiş durumda. Bu güne:  "Çalışan Gazeteciler Günü" denerek bayram olarak anıldı. Yasanın çıkmasının üzerinde 55 yıl sonra bugün medyada yaşananlara baktığımızda; basın emekçileri, ekonomik ve sosyal haklarını kullanamaz hale getirilmiş ve basın özgürlüğü ayaklar altına alınmıştır. 

Basın özgürlüğü yoksa kuvvetler ayrılığı da ortadan kalkmıştır. Bilindiği gibi çağdaş demokrasilerde basın ?4. güç? olarak kabul edilir. Basın bir ülkenin çağdaşlaşmasına, aydınlanmasına, vatandaşların bilinçlenmesine, gerçeklerin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunan en önemli güçtür.

Ancak, özellikle yürütmeyi elinde bulunduranlar, her zaman basına saldırmış, basın emekçilerini sindirip zor şartlarda yaşamaya mahkum etmeye çalışmışlardır. Çünkü, siyasi iktidarlar, halka uyguladıkları zulmü, işsizliği, pahalılığı vs. saklamak için basının görevini özgürce yapmasını istemezler ve basını susturmak isterler. 

14 yıldır iktidarda olan AKP de basın özgürlüğünü, haber alma özgürlüğünü azaltmak, mümkünse ortadan kaldırmak için elinden geleni yapmış ve yapmaktadır. Basını kendine yandaş yapmış, yandaş olmayan direnen onurlu basın emekçilerini de bertaraf etmek için her yolu denemiştir. Hatta yarattığı yandaş medya aracılığı ile gazete başlıklarını kendi istediği gibi attırmakta ve işine gelmeyen gazetecileri de işten çıkartmaktadır. Kısacası AKP iktidarı, özgür basını susturmak ve havuz medyasını oluşturarak halkın haber alma ve bilgilenme özgürlüğünü ihlal etmektedir. 

Ülkemizde basının kutuplaştığı, bağımsız ve tarafsız özgür basın anlayışının ortadan kaldırıldığı yıllar yaşanmaktadır.  Nedeni açıktır; toplumun öğrenmemesi ve bilmemesi geriyor ki onlar da sömürü ve talanlarını daha rahat yapabilsinler. Gerçekleri, havuz medyasıyla ve kara propagandayla gizlemektedirler. Ülkemizde ne yazık ki 33 tutuklu gazeteci, 774 gazetecinin de işten çıkartılması ile 10 Ocak´ı karşılarken dışarıda da özgürce yazamayan zincire vurulmuş, susturulmuş bir basın ordusu bulunmakta. Basın ve ifade özgürlüğünde uluslararası alanda durumuz utanç verici. 180 ülke arasında 149. sırada yer alıyoruz.

Silivri Cezaevi, AKP iktidarının simgesidir!  Çünkü iktidar beğenmediği, kendinden görmediği, muhalif  kabul ettiği tüm kesimleri Silivri zindanına göndermektedir.  AKP iktidarı döneminde 300´e yakın gazeteci cezaevi koşullarıyla tanışmak zorunda kalmıştır.

AKP´nin baskıcı politikalarına ve gericiliğine karşı, kalemlerini özgürlük için kullanan onurlu basın emekçileri de Silivri zindanına tıkılmaktan nasibini almıştır. Çünkü AKP en çok kalemden, kağıttan ve kitaptan korkuyor.  AKP iktidarı toplumun her kesimini baskı altına alarak sindirmek istiyor. Aslında sindirmeye çalıştığı özgür düşüncedir, cumhuriyetin kazanımlarıdır.  

Gazeteci Metin Göktepe´nin 20. ölüm yıldönümü daha birkaç gün önceydi. Hiçbir dönem kalemlerini satmayan ve kamuoyunun gerçekleri öğrenmesini isteyen basın şehitlerimizden Uğur Mumcu´yu bu ay içinde anacağız. Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun, Bahriye Üçok gibi basın şehitlerinin acıları yüreğimizde duran ve toplumun gönlünde yer edinen aydınlardı. Aydınların bedenleri ortadan kaldırılsa da fikirlerinin yaşamasına hiçbir güç engel olamayacaktır. 

Bu yaşananlara rağmen; mesleğini onuruyla yaparak halkı bilgilenme görevini yerine getiren kamuoyunun gözü, kulağı olan gazeteciler de hala vardır ve konfederasyon olarak onların yanındayız ve kendilerini takdir ediyoruz. Ayaklar altına alınan özgürlük ve emek mücadelesinin bayraktarlığını yapacak onurlu insanlar her zaman mutlaka olacaktır!

Gazeteciler, AKP iktidarının sansürüne ve baskısına karşı; büyük  önder Atatürk´ün ?Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır? sözünü kendilerine referans alarak, emperyalistler ve işbirlikçileri ile mücadele yürütmeleri gerekmektedir.

Birleşik Kamu-İş olarak; Türkiye´de tutuklu gazeteci sayısında dünya genelinde hala ilk sırada olduğu, özgür basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmadığı bir ortamın varlığından rahatsızlık duymaktayız.  Demokrasi, insan hakları ve basın özgürlüğünün her geçen gün geriye gittiği, güvencesiz ve esnek çalışma koşullarında yaşamını sürdürmeye çalışan gazetecilerimizin yaşamlarının esenliğinden tedirginlik duymaktayız. 

Basınımızın bilgi verme ve kamuoyu oluşturma görevlerini baskı altında kalmadan yerine getirebilmeleri için; gazetecilerin çalışma şartlarının daha da iyi hale getirilmesini ve tutuklu bulunan tüm gazetecilerin, kitapların, kalemlerin ve manşetlerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu düşünce ve taleplerle; tüm basın emekçilerinin ?Çalışan Gazeteciler Günü?nü kutluyor, geçmişte olduğu gibi; bayram gibi kutlayacakları aydınlık günlere kavuşmalarını diliyoruz.?

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli