G-20´DE PUTİN- TRUMP GÖRÜŞMESİ ÖNE ÇIKTI
DÜNYA 8.07.2017 01:04:33 309 0

G-20´DE PUTİN- TRUMP GÖRÜŞMESİ ÖNE ÇIKTI

Hamburg kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi´nin ilk gününe, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki sürpriz uzunluktaki görüşme ve sokaklarda da şiddetli protestolar damga vurdu.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Zirvenin büyük merakla beklenen buluşması olan Trump-Putin görüşmesi, tam iki saat 20 dakika sürdü. İki lider ilk kez buluşken, görüşme öncesinde Beyaz Saray buluşmanın yarım saat süreceğini, Kremlin ise en fazla bir saat alacağını açıklamıştı. Ancak Trump ve Putin´in, Dışişleri Bakanları Rex Tillerson ve Sergey Lavrov´un katılımıyla yapılan toplantıyı iki saat 20 dakika gibi uzun bir sürede tamamlamaları, zirvenin tüm diğer gündemini geri plana itti.

Trump, Putin ile ilk kez tanışıyor olmaktan ?onur? duyduğunu ve iki ülke arasında olumlu gelişmeler yaşanmasını beklediğini söyledi; "Putin ile çok çeşitli konuları ele aldık ve galiba gayet iyi gidiyor? diyerek de görüşmeyi, "çok, çok iyi" olarak nitelendirdi.

Putin de ABD Başkanı Trump ile çok olumlu bir toplantı yaptıklarını söyleyerek, bu kadar uzun konuşmuş olmalarının bile başlı başına olumlu bir işaret olduğunu, görüşmenin olumlu sonuçlar doğurmasını umut ettiğini belirtti. Putin, ABD başkanı ile daha önce telefonda görüştüğünü, ancak telefon görüşmelerinin asla yeterli olmadığını da sözleri ekledi.

Daha sonra Japonya Başbakanı Sinzo Abe ile biraraya gelen Rusya Devlet Başkanı bu toplantıdan sonra tekrar Trump´la buluşmasına değindi ve Suriye, Kuzey Kore ve terörizm konularını ele aldıklarını ekledi. Trump-Putin görüşmesini değerlendiren Rus gazeteciler, Rusya liderinin Amerikalı meslektaşına Kuzey Kore konusunda ?soğukkanlı olmayı? tavsiye ettiğini aktardılar. İkilinin görüşmesinden çıkan somut bir netice ise, Pazar gününden geçerli olmak üzere Suriye´nin güneybatısında ateşkese gidilmesi kararı oldu.

Erdoğan´dan ikili görüşmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da çok sayıda görüşme gerçekleştirdi. Perşembe akşamı Hamburg´a gelir gelmez ev sahibi Angela Merkel´le buluşan Erdoğan, Cuma günü ise Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres´ın yanı sıra, İtalya, Norveç, Japonya başbakanları ile görüştü.

Erdoğan´ın Cumartesi günü de Rusya Devlet Başkanı Putin´le ikili bir görüşme yapması bekleniyor. Öte yandan Alman diplomatik kaynaklar, Perşembe akşamki görüşmenin ?zor geçtiğini? iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerilimin bu buluşmaya da yansıdığını aktardılar. Alınan bilgilere göre, Merkel Erdoğan´dan Türkiye´de tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını isterken, Erdoğan ise referandum oylaması öncesinde AK Partili bakanlara ve son olarak kendine Almanya´da vatandaşlarla buluşma için salon verilmemesi konusunda yaşanan sıkıntıyı dile getirdi.

Bu yıl Almanya´nın dönem başkanlığında yapılan G-20 Zirvesi´nin Cumartesi günkü ikinci gününde ana gündem maddesi Afrika´ya ekonomik yardım olacak. Ayrıca iklim değişikliğinin yanı sıra ekonomik büyüme, göç akını ve terörle mücadele konuları da masada yer alacak. Gayri resmi bir forum olan G20, uluslararası örgüt statüsünde bulunmuyor ve bu nedenle de aldığı kararların doğrudan yasal bağlayıcılığı ya da yaptırım gücü yok. Zirvede liderlerin görüşmeleri ve temasları sürerken, kapitalizm karşıt grupların protestolarında şiddet olayları yaşandı. Polise saldıran protestocular arabaları yaktı, sokaklara barikatlar kurdu.

Protestocu sayısının Cumartesi günü 100 bine ulaşması beklenen Hamburg´ta geniş güvenlik önlemleri alındı, 20 bin polis görevlendirildi.

Donald Trump´ın eşi Melania Trump ise yoğun protestolar nedeniyle, bir süre bulunduğu misafirhaneden dışarı çıkamadığı öğrenildi

/resimler/2017-7/8/0106544253190.jpg

İHA´nın haberine göre de Almanya´nın Hamburg kentinde başlayan G20 Zirvesi´ni protesto eden gruplar özellikle zenginlerin mahallesi olarak bilinen Elbchausse Caddesi´nde arabaları yaktı  ve çevreye zarar verdi. Hamburg sokaklarında eylemler devam ederken şehirden dumanlar yükseldiği görüldü

ABD-RUSYA ARASINDA SURİYE´DE ATEŞKES ANLAŞMASI

ABD bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, Almanya´nın Hamburg kentinde G20 Liderler Zirvesi´nde ABD ve Rusya´nın 6 yıldır iç savaşın sürdüğü Suriye´nin güneybatısında ateşkes için anlaşmaya vardığı belirtildi. Açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson´un basın toplantısında anlaşma ile ilgili ayrıntılı bilgi vereceğinin beklendiği ifade edildi. Ateşkesin 9 Temmuz´da yürürlüğe gireceği belirtildi.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı