?EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ ORTADAN KALKTI?
SİYASET 16.05.2016 14:32:12 331 0

?EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ ORTADAN KALKTI?

Dershanelerin kapatılarak Temel Lise ya da Özel Öğretim Kursu´na dönüştürülmesi vatandaşa ek yük getirdi. Faaliyette olduğu dönemde 2-3 bin liraya dershaneye gidebilen bir öğrenci, özel öğretim kursuna 7-8 bin liraya, temel liselere ise 10-30 bin liraya k

CHP, kapatılan ve Özel Öğretim Kurusu yada Temel Liseye dönüştürülen dershaneler hakkında Araştırma Komisyonu Kurulmasını istedi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan TÜRKMEN ve milletvekili arkadaşları tarafından verilen araştırma önergesinde; hükümetin dershaneleri kapatarak, Özel Öğretim kurusu ya da Temel Liseye dönüştürmesinden en çok vatandaşın olumsuz etkilendiğine dikkat çekilerek, konunun TBMM´de araştırılması istendi.

Faaliyette olduğu dönemde 2-3 bin liraya dershaneye gidebilen bir öğrencinin, özel öğretim kursuna 7-8 bin liraya, temel liselere ise 10-30 bin liraya kayıt yaptırabildiğine dikkat çeken TÜRKMEN, dar gelirli ve fakir yurttaşların bedellerini ödeyemeyecekleri bu kurs ve liselere mecbur bırakılmalarının eğitimde fırsat eşitliğinin tamamen ortadan kalkmasına neden olduğunu söyledi.

2014 yılında çıkarılan 6528 sayılı kanun ile dershanelerin 1 Eylül 2015 tarihine kadar kapatılması kararı alındığını hatırlatan TÜRKMEN, ilgili yasayı Anayasa Mahkemesi´nin iptalinin ardından 8/8/2015 tarihinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle, dershanelerin geleceği ile ilgili belirlenen yeni yol haritasının yarattığı sıkıntılar hakkında şunları söyledi:

ÖĞRENCİ VE VELİLER MAĞDUR OLDU

?Dershanelerin kapatılmasını Paralel Yapı ile mücadele gerekçesini öne süren AKP hükümetinin dershaneleri kapatma kararı, özellikle yönetmelik sonrası, Temel Lise veya Özel Öğretim Kursu şeklinde eğitim veren bu kurumlar yeni sorun ve sıkıntıları da beraberinde getirmiştir. Bu uygulama, özellikle ek maliyet yüklenen öğrenci ve velileri mağdur etmiştir.

Eğitim öğretim sistemimizde bir değişikliğin olmaması, bu sistem içinde öğrencilerin üniversitelere hazırlanamıyor olmaları gerçeğinden hareketle, özellikle yoksul ailelerin çocukları bu özel öğretim kurslarından da faydalanamamaktadır.

Ayrıca söz konusu kuruluşların verdikleri eğitimin niteliği ve kalitesi ile bunların denetimlerindeki yetersizlikler ayrı bir tartışma konusudur. Kurslarda ders sayıları sınırlanmış, Temel Liselerde ise beden eğitimi gibi dersler verilmediği için öğrencilerin sosyal gelişimleri de olumsuz etkilenmektedir?

VATANDAŞIN LEHİNEDÜZENLEME YAPILMALI

Tüm bu uygulamaların ardından ülkemizdeki dershane gerçeğinin mevcut durumu, ne kadar dershanenin kapatıldığı, ne kadarının Temel Liseye ne kadarının Özel Öğretim Kursuna dönüştüğünün tespit edilmesi gereklidir. Ailelerin eğitim harcamalarındaki artışın belirlenmesi ile birlikte bu kurumların bundan sonra verecekleri eğitimin kalitesi, niteliği, niceliği ve vatandaşa getirdiği mali yükün belirlenmesine, bunun öğrenci ve velilerin lehine düzenlenmesine ve benzer sorunların çözülebilmesi için de plan ve politikaların üretilmesine ihtiyaç vardır?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu