?CUMHURİYET İLELEBET PAYİDAR KALACAK?
3.03.2016 11:43:39 404 0

?CUMHURİYET İLELEBET PAYİDAR KALACAK?

CHP Adana İl Başkanı Barut 3 Mart 1924 tarihinde Halifelik, Şeriye ve Evkaf Vekâleti ile Erkân-ı Harbiye Vekâleti´nin kaldırıldığını, Osmanlı hanedanı mensuplarının yurtdışına çıkartıldığını ve Tevhid-i Tedrisat Kanununun (Öğretim Birliği Yasası) kabul e

3 Mart 1924´te muasır medeniyet hedefiyle bağdaşmayan ve toplumsal gelişmenin önünü tıkayan çağdışı kurumların kaldırıldığını anımsatan   CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, padişahlık rejimini yeniden yaşama geçirip halife olma heveslisi karşı devrimcilerin amacına hiçbir zaman ulaşamayacağını söyledi.

ÇAĞDAŞLIĞIN, ÖZGÜR YURTTAŞLIĞIN, LAİK DÜZENE GEÇİŞİN ÖNÜNÜ AÇAN DEVRİMLER

Barut yaptığı yazılı açıklamada; 3 Mart 1924 tarihinde Halifelik, Şeriye ve Evkaf Vekâleti ile Erkân-ı Harbiye Vekâleti´nin kaldırıldığını, Osmanlı hanedanı mensuplarının yurtdışına çıkartıldığını ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretim Birliği Yasası) kabul edildiğini anımsattı.

Bu devrimlerle muasır medeniyet hedefiyle bağdaşmayan ve toplumsal gelişmenin önünü tıkayan çağdışı kurumların kaldırıldığının altını çizen Barut, söz konusu devrimlerle devletin ve toplumsal düzenin akla ve bilime dayalı ilkelerce düzenlenmesinin yolunun açıldığını söyledi.

?CUMHURİYET İLELEBET PAYİDAR KALACAK?

Bu devrimlerle Cumhuriyetin laik, bilimsel temellere dayanan çağdaş bir devlet olarak yapılanmasının sağlandığını dile getiren Barut, hilafetin kaldırılmasıyla saltanat ve hilafet yanlılarının en önemli güç kaynağının ortadan kaldırıldığını vurguladı.

Cumhuriyetin 100. Yılına yaklaşırken padişahlık, saltanat ve hilafet özlemi içinde olan karşıdevrimcilerin Cumhuriyeti yıkmak için ellerinden geleni yaptığına işaret eden Barut, ?Padişahlığı yeniden yaşama geçirip sözde İslam dünyasının halifesi olmak isteyenler, Cumhuriyetin kurucu partisi Cumhuriyet Halk Partisi var olduğu sürece bu amacına ulaşamayacak. Kulluğu reddedip özgür birey olmayı, çağdaşlığı, bilimi, aklı ve barışı kendine şiar edinen Cumhuriyet sevdalıları var olduğu sürece Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır? dedi.

 

?AKP İTAAT EDEN DİNCİ GENÇLİK İSTİYOR?

Tevhid-i Tedrisat Kanunu´nun (Öğretim Birliği Yasası) kabulüyle çağdışı eğitim kurumları olan mahalle mekteplerinin ve medreselerin kapatılıp eğitim ve öğretim işlerinin Milli Eğitim Bakanlığı´na bağlandığını hatırlatan Barut, bu yasayla eğitimin devletin görevlerinden biri haline getirildiğini kaydetti.

Cumhuriyet kuşaklarının Tevhid-i Tedrisat Kanunu sayesinde yetiştirildiğini dile getiren Barut,  bugün ise eğitim-öğretim sisteminin AKP iktidarının elinde bir oyuncağa dönüştüğünü ifade etti.

AKP iktidarı döneminde eğitim alanında yaşama geçirilen uygulamaların Cumhuriyet dönemindeki atılımları ortadan kaldırmaya ve eğitimin temel niteliklerini değiştirmeye yönelik olduğunu belirten Barut, ?AKP iktidarı düşünmeyen, sorgulamayan, geleceğine, Cumhuriyetine sahip çıkmayan, haksızlıklara, zulme karşı durmayan, itaat eden, dinci bir gençlik istiyor ancak AKP bu amacına da ulaşamayacak? diye konuştu.


?DİYANET KURULUŞ AMACININ DIŞINA ÇIKARILDI?

Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, halkın dinini doğru öğrenebilmesi için Şeriye Vekaleti´nin kapatılıp yerine Diyanet İşleri Başkanlığı´nın kurulduğunu anımsatan Barut, AKP döneminde Diyanet İşleri Başkanlığı´nın amacının dışına çıkan, açıklamalarıyla toplumu ayrıştıran, kutuplaştıran, iktidarın amaçlarına hizmet eden bir kurum haline geldiğini söyledi. Dinin kimsenin tekelinde olmaması gerektiğini vurgulayan Barut, AKP iktidarına ?Diyanetten elini çek? çağrısı yaptı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu