?Çocuk işçiliğinin bitirilmesi için TBMM´ye görev düşüyor?
GÜNDEM 12.06.2016 12:39:27 215 0

?Çocuk işçiliğinin bitirilmesi için TBMM´ye görev düşüyor?

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, ?çocuk işçiliğinin bitirilmesine ve çalışan çocukların can güvenliğinin sağlanmasına yönelik adımlar atılması için? TBMM´ye görev düştüğünü söyledi.

?Çocuk işçilerin can güvenliğinin sağlanmasına yönelik uygulama ve denetimlerin caydırıcı yaptırımlarla ağırlaştırılması amacıyla yeni düzenleme ve yasalara ihtiyaç olduğunu ileri süren Av. Çıtırık, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi´nin (İSİG) 2015 Yılı İş Cinayetleri Raporu´na göre, 2015´te yaşanan 1730 iş cinayetinde hayatını kaybedenlerin 63´ünün çocuk olduğuna dikkat çekti.


Çocuk işçi ölümlerinin genel işçi ölümlerine oranının da artış gösterdiğine vurgu yapan Av. Çıtırık, TÜİK tarafından hazırlanan raporda yer alan bilgilerin sıralandığı kısımda ise, son üç yılda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 176 çocuk işçinin 92´sinin tarım, 20´sinin inşaat, 14´ünün ticaret/eğitim, 11´inin metal, 6´sının gıda, 6´sının tekstil işkolunda çalıştığını ifade etti. Çocuk işçiliğinin ana istihdam alanı tarım ve inşaat gibi mevsimlik işlerin olduğunu hatırlatan Av. Çıtırık, ?Tarım sektöründe toplayıcılık başta olmak üzere birçok işi yüklenen çocuk işçilerden özellikle kız çocukları sektörün görünmez gücünü oluşturmakta ve daha fazla yıpranmaktadır. İnşaat işlerinde ise erkek çocuklar çalışmaktadır. İnşaat işlerinde çalışan çocuklar sadece hafif, yardımcı işler yapmamakta, bizzat tehlikeli işleri de üstlenmektedirler. Bu durum çocuklar açısından ayrıca bir tehdit oluşturmaktadır. Bütün bunlar da göstermektedir ki, ülkemizde hem çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda, hem de iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuklar konusunda ortaya konulan hedeflerin hiç birinde ilerleme sağlanamamıştır?diye konuştu.

Türkiye´de ağır ve tehlikeli işlerde çalışan bir milyondan fazla çocuk olduğuna dikkat çeken Av. Çıtırık, ?Bu çocuklar haftanın 6 günü ya da tamamında, yani tatilsiz ve günde 8 ila 12 saat arasında çalışıyor.Bu çocukların en az 400 bini ise her yıl ilkbahar döneminde okulunu yarıda bırakıp ailesiyle beraber mevsimlik tarım göçüne katılıyor"dedi

Mülteci çocuklar

Av. Çıtırık, ?Çocuk işçiliği sorunu, Türkiye´de mülteci çocukların da bu profile dahil olmasıyla günden güne daha da büyüyor. UNICEF verilerine göre, Türkiye´de yaşayan okul çağındaki 850 bin Suriyeli çocuğun sadece 325 bini okula kayıtlı. Okula gitmeyen mülteci çocukların her biri çocuk işçiliği döngüsünün potansiyel bir parçası konumundadır" şeklinde konuştu.

Çocuk işçiliğinin çocuklukların çalınması anlamına geldiğini vurgulayan Av. Çıtırık, çalışan çocukların aynı zamanda psikolojik ve fiziksel ciddi tehditler altında olduğunu belirtti.

Son 3 Yılda 176 Çocu iş cinayetlerine kurban gitti

Son üç yılda iş cinayetlerinde 176 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini dile getiren Av. Çıtırık, ?Çocuklarımızın 92´si tarım, 20´i inşaat, 14´ü ticaret/eğitim, 11´i metal, 6´sı gıda, 6´sı tekstil, 5´i konaklama/eğlence, 5´i taşımacılık, 5´i genel işler, 3´ü kimya, 2´si çimento, 1´i maden, 1´i iletişim, 1´i metal ve 1´i sağlık işkolunda çalışıyordu; 3 çocuğun ise işkolu tespit edilemedi. Bu rakamlar çok üzücü? diye konuştu.

4+4+4 Sistemi Çocukları İşçileştiriyor

Çocuk işçiliğin artış sebepleri incelendiğinde 4+4+4 eğitim sisteminin çocukların işçileştirilmesinde payı olduğunu Av. Çıtırık, sözlerini şöyle tamamladı:

" Üzülerek belirtmek istiyorum ki meslek okulları da sanayinin fason işçileri olarak görülüyor ve çocuklar ağır işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Buralarda çocuğun korunmasına yönelik istismara karşı merkezinde çocuğu koruma olan denetim mekanizmalarının oluşması gereklidir.
Çocuk işçilik, çocuk emeği daha çok ev işlerine ve tarım alanına kaymaktadır. Ayrıca 6-17 yaş grubunda çalışan çocuklardan, okula devam edenlerin 39/100´ü hane halkının ekonomik faaliyetlerine yardımcı olmakta, 24/100´ü de hane halkının gelirine katkıda bulunmak için çalışmaktadır.

Yine verilere göre ücretli ya da yevmiyeli olarak çalışan çocukların 3.5/100´ü sakatlanma ya da yaralanma yaşamıştır. 36/100´nün haftalık izni yok, 89/100´nün yıllık ücretli izni yok, 34/100´ne işyerinde yemek verilmemektedir.

Sonuç olarak ; çocuk işçiliği ülkemizin yapısal sorunlarından biridir. Kaçak Saraylara, makam odalarına harcanan paraların, ücretsiz-yaygın ve nitelikli eğitime ayrılması gerekmektedir. Nitelikli eğitim ve yeteneklerine uygun dallarda çocuklarımızın yetişebilmeleri için gerekli tüm unsurlar yaşama geçirilmelidir. ?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı