CHP´DEN ?İŞSİZLİK VE YOKSULLUK BÜLTENİ´
SİYASET 1.03.2018 15:14:13 341 0

CHP´DEN ?İŞSİZLİK VE YOKSULLUK BÜLTENİ´

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak koordinasyonunda hazırlanan ?CHP İşsizlik ve Yoksulluk Bülteni?nde Türkiye´de 2017´de vatandaşların genel mutluluk algısında ve geleceğe umutla bakanların oranında azalış söz konusu olduğu ortaya konuluyor

CHP´nin raporuna göre Türkiye, kadınların işgücüne katılımı ve istihdamında OECD ülkeleri arasında sonuncu oldu. Kadın istihdamını OECD ortalaması seviyesine çıkaramamanın ülkeye faturası, sadece 2017 yılı için 282 milyar dolar.

CHP Sosyal Politikalar Genel Başkan Yardımcılığı´nın, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak koordinasyonunda hazırladığı ?CHP İşsizlik ve Yoksulluk Bülteninin? ilk sayısı yayımlandı. MYK´ya sunulan bültende özetle şu bilgi ve tespitlere yer verildi:

?OECD´DE SONUNCUYUZ? 
Türkiye´nin 60 milyon 223 bin kişiye ulaşan çalışma çağındaki nüfusu, dünya üzerindeki 169 ülkenin nüfusundan fazla. Buna karşın, Türkiye bu göreceli üstünlüğünü yeterince kullanamıyor. OECD verilerine göre de Türkiye, OECD içinde işgücüne katılım oranı en düşük olan ülke. Bunun ardında özellikle kadınların iş yaşamına düşük katılımı yatıyor. Nitekim Türkiye, OECD içinde kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranının da en düşük olduğu ülke. 

?KADINLARA İŞ BULAMAMANIN FATURASI: 282 MİLYAR DOLAR?

Bültende yer alan, OECD ile Türkiye´nin işgücü ve istihdam verilerinin karşılaştırıldığı tabloya göre Türkiye´de kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 33,8 iken OECD´de aynı oran yüzde 63,6 seviyesinde bulunuyor. Kadınları, OECD ülkelerindeki kadar işle buluşturamamanın Türkiye´ye ciddi bir faturası var. Türkiye 2017 yılında, kadınlara OECD ülkelerindeki kadar istihdam sağlayabilseydi milli geliri 282 milyar dolar artarak 1,1 trilyon dolar seviyesinde olacaktı. Bu durumda kişi başına gelir de 10 bin 693 dolardan 14 bin 217 dolara çıkacaktı. Kadınları, OECD ülkeleri kadar, istihdamla buluşturamamanın kişi başına maliyeti 3 bin 524 dolar.

?İSTİHDAM ARTIŞINDA KALİTE YOK?
İstihdamın meslek grupları itibariyle dağılımının da incelendiği bültene göre son bir yılda işe alınan her üç kişiden biri çok fazla nitelik gerektirmeyen, ücreti de nispeten düşük olan mesleklerde iş bulabildi. İstihdamla ilgili göze çarpan bir diğer husus da kayıt dışı istihdamdaki artış. Buna göre son bir yılda istihdam edilen 1 milyon 448 bin kişiden 561 bini, yaptığı işten dolayı herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıt olmadan çalıştı. Yani son bir yılda istihdam edilenlerin yüzde 39´u kayıt dışında kaldı.

?TÜİK, BAŞBAKAN´I YALANLIYOR?
CHP´nin bülteninde Başbakan Binali Yıldırım´ın, istihdamdaki artışın stajyer ve kursiyer sayısındaki artışla ilgisi olmadığı yönündeki açıklamasına karşın Başbakan´ın, bizzat TÜİK tarafından yalanlandığı ifade ediliyor. TÜİK, hane halkı işgücü anketinde stajyerlerin istihdamda sayıldığını açıkça belirtiyor. Bu nedenle 2017 Kasım ayı ile 2016´nın aynı ayı arasında stajyer ve kursiyerlerin sayısında 843 bin kişilik olağanüstü artış göz önüne alındığında, bunun istihdamdaki artışa çok büyük katkısı bulunuyor.

?SİGORTALANAN HER İKİ KİŞİDEN BİRİ STAJYER VE KURSİYER?
CHP´nin bülteninde son bir yılda aktif olarak sigortalanan ve sigorta sistemine prim ödeyen neredeyse her 2 kişiden 1´inin ?stajyer ve kursiyerlerden? oluştuğuna dikkat çekiliyor. Bunların ücretleri ise büyük ölçüde devlet tarafından karşılanıyor. Bültende, stajyer ve kursiyer tanımını genişleten ve bunlara verilen ücretlerin belirli bir kısmını devlet desteğiyle ödemeye dönük düzenlemelerin, aktif sigortalı sayısını suni olarak şişirdiği ifade ediliyor.

?HÜKÜMETİN ANLATTIĞI İLE VATANDAŞIN YAŞADIĞI ARASINDA UÇURUM VAR?
Bültende TÜİK´in 2017 Yaşam Memnuniyeti Araştırması´yla ilgili de önemli tespitler de bulunuyor. Buna göre Türkiye´de 2017´de vatandaşların genel mutluluk algısında ve geleceğe umutla bakanların oranında azalış söz konusu. Bültende, ekonominin yüzde 7 büyüdüğünün söylendiği bir yılda vatandaşların mutluluk algısının ve umudunun azalmış olmasının izaha muhtaç bir husus olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte, TÜİK´in Yaşam Memnuniyeti Araştırması´nda dikkat çeken önemli bir diğer husus ise araştırma kapsamında daha önce yayımlanan ?son bir yılda ekonomik gelişmelerin bireyler üzerindeki etkisi? verisinin artık yayımlanmaması. Bültende bu verilerin yayınlanmaması ?resmi karartma? olarak nitelenirken, verilerin açıklanmamasının ?Hükümetin söylemleri ile vatandaşın yaşadıkları arasındaki uçurumun kapanamayacak kadar büyük olduğunu gösterdiği? ifade ediliyor.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı