ÇEVRE SAKİNLERİNDEN BİR GRUP AKKUYU NÜKLEER SANTRAL ALANINI GEZDİLER
EKONOMİ 9.10.2018 12:00:30 439 0

ÇEVRE SAKİNLERİNDEN BİR GRUP AKKUYU NÜKLEER SANTRAL ALANINI GEZDİLER

Akkuyu NGS sahasında ilk defa Açık Kapı Günü etkinliği gerçekleştirildi. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Yury Galanchuk, ?Nükleer santral inşaatının sadece yerel nüfusun desteğiyle başarılı olabileceğine inanıyoruz" dedi.

 Akkuyu NGS sahasında ilk defa Açık Kapı Günü etkinliği gerçekleştirildi. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Yury Galanchuk, ?Nükleer santral inşaatının sadece yerel nüfusun desteğiyle başarılı olabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle bölgede sakinleriyle sürekli bir diyaloğun sürdürülmesi bizim için çok önemli. Akkuyu NGS inşaatının başladığı günden bu yana tam 6 ay geçti. İlk Açık Kapı Günü´müzü düzenledik. Yerel sakinlerin kendi gözleriyle nükleer santralin inşaatının nasıl ilerlediğini görmeleri ve merak ettikleri her türlü soruyu sormaları için bu tür etkinlikleri düzenli olarak organize etmeyi planlıyoruz? dedi.

Açık Kapı Günü etkinliğine, Mersin´in Gülnar ilçesine en yakın yerlerde ikamet edenler katıldı. Özel olarak düzenlenen otobüs gezisi kapsamında ziyaretçiler; santralin ve sahadaki altyapı tesislerinin inşaat süreci ile ilgili ayrıntılı olarak bilgilendirildi ve proje şirketinin temsilcileriyle konuştu. Ziyaretçiler, ayrıca, nükleer santrallerin teknoloji ve çalışma prensiplerinin yanı sıra çevrenin korunması için projenin güvenliğini sağlayacak önlemler hakkında da bilgi edindiler.

Rosatom tarafından yapılan açıklamaya göre Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Yury Galanchuk, Akkuyu NGS gibi büyük bir projenin hayata geçirilmesinin, bölgenin yaşamını fark edilir derecede iyiye doğru değiştireceğine işaret etti. Galanchuk, santralin, istikrarlı elektrik üretiminin yanı sıra, altyapının gelişimi ve yeni iş fırsatları sağlayacağını, yerel ürünlere olan talebi de arttıracağını belirtti. Galanchuk sözlerine şöyle devam etti:

?Bu bizim ortak projemizdir. Önümüzdeki uzun yıllar boyunca bizleri birbirimize bağlamaktadır. Şu anda santralin yapım tesislerinde çalışan personelin yüzde 85´i Türk vatandaşı olup, çoğu yakın yerleşim yerlerinin sakinleridir. İnşaatın doruk noktasına ulaşacağı dönemde burada 10 binden fazla personelin çalışması beklenmektedir.?

Yerel sakinler için gezi turları, Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü (MEPhI) mezunu olan ve 2018 yılında Rusya´da nükleer enerji alanında yüksek ihtisas öğrenim diplomalarını almış Akkuyu Nükleer´in genç uzmanları eşliğinde gerçekleştirildi.

Uzmanlardan Abdullah Safa Duman, güvenlik nedenlerinden dolayı santralin inşaat alanına erişimin sıkı bir şekilde regüle edildiğini kaydetti. Duman, yerel sakinlerin içeriyi görmeye davet edilmelerinin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: ?Daha önce insanlar inşaattan korkuyorlardı. NGS´nin sağlık ve tarımı nasıl etkilediği ile ilgili pek çok mit duyuyorlardı, ancak gezilerimiz sırasında biz onlara NGS´nin çevre ve insanların sağlığı için güvenli olduğunu anlattık. Rusya ve diğer ülkelerdeki nükleer santrallerin faydalarını gösteren örnekler verdik. Sakinlerin çoğu, bu etkinliğin çok yararlı olduğunu belirterek açık kapı günlerinin sürekli olarak düzenlenmesini dilediklerini söyledi.?

Akkuyu NGS sahasında inşaat çalışmaları sürüyor. Burada ?Doğu?, ?Güney? ve ?Kuzey? drenaj kanallarının inşaatı devam ediyor. Kor tutucu, buhar jeneratörleri, reaktör basınç kabı, türbin tesisinin elemanları gibi tedariki uzun süren ekipmanların kabulü için kullanılacak olan ?Doğu? kargo terminalinin inşaatının sene sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.Buna ek olarak, NGS personeli ve ailelerinin yerleşmesi için gerekli tüm altyapıyı içeren, daimi bir konut kampüsünün inşa edilmesi de planlar arasında yer alıyor. Konut kampüsünün çalışması için Mersin ve komşu bölgelerden, burada çalışmak isteyen ve uygun niteliklere sahip olanların işe alınması düşünülüyor.

TÜRK TEDARİKÇİLERLE SEMİNER DÜZENLENMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde; 3-5 Ekim 2018 tarihleri arasında, Mersin´de, Rosatom Devlet Kuruluşu ile Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından, çeşitli profillere sahip 300´den fazla Türk firmasının temsilcilerinin ve tedarikçilerinin katıldığı bir seminer düzenlenmişti.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı