BİR CUMHURİYET ŞEHİDİ: AHMET TANER KIŞLALI
SİYASET 21.10.2018 12:32:51 598 0

BİR CUMHURİYET ŞEHİDİ: AHMET TANER KIŞLALI

Bundan 19 Yıl önce uğursuz bir bombalı saldırıda şehit edilen Bilim insanı, eğitimci, siyasetçi, aydın Ahmet Taner Kışlalı´yı saygı ile anıyoruz. Bu anlamlı günde 3.YOL´da Çağdaş Bayraktar, Kışlalı´nın Atatürk Cumhuriyeti´nin yüceltilmesinde ve Cumhuri

 Çağdaş Bayraktar okurlarımıza yabancı bir isim değil. Kendisini sütunlarımızda yer alan yazıları ile anımsarlar. Ayrıca gaazetemizin  Genç Yeni Adana ekinin kurucu editörlüğünü ve başyazarlığını yaptı. 27 sayı yayınlanan Genç Yeni Adana´daki yazarların bir çoğunun yazarlığa adım atmasında ve gelişmesinde öncülük etti. Genç Yeni Adana´daki yazar kadrosunun büyük bölümüyle beraber Üçüncü Yol´u kurdu.

ÇAĞDAŞ BAYRAKTAR´IN 3.YOL DA YER ALAN YAZISI ŞÖYLE:

?Tam 19 yıl önce bugündü. Bağımsız Türkiye´nin ve cesarete muhtaç doğruların öncüsü, hocası, bakanı, değerli Türk aydını Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, arabasına yapılan bombalı saldırı sonucu aramızdan ayrıldı.

NEDEN KIŞLALI?

Emperyalizm, toplumda karşılığı olan ilerici düşünceden korkar. Ve en çok da onu kalemiyle, kalbiyle savunanlardan. İşte Kışlalı onlardan biri, onların öncülerindendi. Her şeyden önce ayakları ve yüreği bu topraklara basıyordu. Akılcıydı, Kemalistti. Kişisel çıkarlarından ödün vermezken değer yargılarını açık büfe gibi sunanların aksine, kişisel çıkarlarını toplumun çıkarlarıyla örtüştüğü ölçüde tutan, bunun yanında düşüncelerinin ana omurgasından asla ödün vermeyen birisiydi. Alçakgönüllüydü. Herkesin Bakan olmak için Ecevit´in etrafında dolaşıp gözünün içine baktığı yerde Ecevit, bakanlığı tebliğ etmek için onu arıyor ama ulaşamıyordu. Bakanlık kararı tebliğ edildiğinde yüzünde mutluluktan ziyade sorumluluğun yarattığı düşünceli ifade vardı. İdeologdu. Kavramların içinin boşaltıldığı yerde düşünsel tasniflemeyi ve konumlamayı en doğru yapan kişilerdendi. Toplumda üç kesimden bahsediyordu. Birincisi, Atatürk´e ve Kemalizme evet diyenler, ikincisi, Atatürk´e ve Kemalizme hayır diyenler, üçüncüsü ise Atatürk´e evet Kemalizme hayır diyenler. Ve uyarıyordu: ?Atatürk´e evet, Kemalizme hayır diyenler, Atatürk´e ve Kemalizme hayır diyenlerden daha tehlikeli.?
Allah ile aldatanların iktidar yolculuğunda Atatürk ile aldatanların katkısını gördüğümüzde, kendisinin Atatürk için söylediği sözü onun için bizlerin söylemesi tarihi bir sorumluluk: ?Zaman yine onu haklı çıkarıyor.?

?AYDIN MISIN??

Aydın ve entel ayrımını ısrarla vurgulardı Ahmet Taner Kışlalı. ?Aydın, kendini toplumdan sorumlu sayan insandır. Entel için ise toplum, sadece bir araçtır, amaç kendini tatmindir?derken aydını sadece tanımlamıyor, bu tanımın hakkını tanımın içini bizzat hayatıyla doldurarak veriyordu; etnikçiliğe, bölücülüğe, mezhepçiliğe ve siyasal İslamcılığa, kısacası emperyalizmin her rengine ama´sız fakat´sız karşı durarak, kalem çatarak.

?CENTİLMEN DEVRİMCİ?

Haklı olduğun konuda haklı kalmak kolay değildir. Kışlalı´yı farklı kılan özelliklerden birisi de buydu: Kemalizmin hem en kararlı, hem de en naif savunucusu olmak. ?Bu ülkede Atatürk´ü yıkarak olumlu bir şeyler yapabileceğini sananların, kendi küçük dünyaları içinde büyük yanılgı yaşadıklarına inanıyorum? cümlesi, bu iki ayrı özelliği benliğinde barındırdığının somut göstergelerinden birisiydi.

YUGOSLAVYA, SSCB, YENİ OSMANLICILIK VE TÜRKİYE

Yeni Osmanlıcıların ?Ecdat edebiyatı?nı algı malzemesi yaptığı yerde Kışlalı ?Atatürk söylenenin aksine bizi köklerimizden koparmamış, Osmanlı ile sınırlanmak istenen geçmişimizin çok daha eskiye dayandığını ve köklü olduğu kanıtlayan, bu topraklardaki tüm medeniyetleri sahiplenen çalışmalar yapmıştır.? gerçekliği dile getiren kişiydi.  Yugoslavya´nın ortak değerler yerine farklılıkları resmileştirdiği için parçalandığı, SSCB´nin demokrasiyi ertelendiği için yıkıldığı yerde; Türkiye Cumhuriyeti´nin farklılıkları zenginlik kabul eden, fakat ortak değerleri resmileştiren, demokrasiyi en zor şartlarda bile ertelemeyen Kemalist felsefesi sayesinde parçalanmadan, yıkılmadan ayakta kalabildiği tespiti de ona aitti. Kendisinin göremediği ama bizlerin şahit olup maruz kaldığı son 15 yılda, ortak değerlerin değil de farklılıkların öne çıkarılmasının, kültürel kimliklerin siyasi kimliğe dönüştürülüp birbirlerinin karşısına konumlandırılmasının, çarpıştırılmasının toplumsal bütünlüğümüzde yarattığı tahribat ve ayrışma?

Ve Kışlalı´nın bu tehlikeleri işaret eden, uyaran tespitleri; şimdilerde yüzümüzde acı bir tebessüm?

?Sönen her mumun ardından onlarcasını yakın. Mumlar değil, karanlık isteyenlerin nefesleri tükenecektir? demişti Kışlalı, Mumcu´nun aramızdan ayrılmasının ardından. Bugün ona bu sözleri, onun bayrağını taşımanın gururu ve onsuzluğun eksilmez özlemi ile yazıyoruz, içimiz buruk. Onun yazı ve düşüncelerine en çok ihtiyacımız olduğu dönemde onu ancak yine onun düşüncelerine sahip çıkarak, ?Kışlalı bu konuda ne düşünür, ne yazardı?? sorusuna yanıt arayarak ve bularak sahip çıkabiliriz.
Çünkü ?Kemalizm geçmişin bekçiliği değil, geleceğin öncülüğüdür.?

ÇAĞDAŞ BAYRAKTAR
21 EKİM 2018?

----------------------------------------------

AHMET TANER KIŞLALI KİMDİR?

Tam 19 yıl önce bombalı saldırıda ile yapılan bir suikastte yaşamını yitiren Ahmet Taner Kışlalı, Ziraat bankası veznedarı Hüsnü Bey ile Kilis Kemaliye İlkokulu öğretmeni Lütfiye Hanım´ın oğludur. 10 Temmuz 1939 doğumlu olan Kışlalı ilk ve orta okulu Kilis´te, liseyi ise İstanbul´da Kabataş Erkek Lisesi´nde okumuştur. Liseden mezuniyeti sonrası Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi´nin kazanan Ahmet Taner Kışlalı öğrenciliği sırasında Yeni Gün gazetesinde spor muhabirliği de yapmış ayrıca 1962-63 yıllarında gazetenin yazı işleri müdürlüğü görevinde de bulunmuştur.

Paris Üniversitesi´nde anayasa hukuku ve siyaset bilimi dalında Modern Türkiye´de Siyasi Güçler başlıklı doktorasını yaptı ve  Hacettepe Üniversitesi´nde siyaset sosyolojisi alanında öğretim üyeliğine başladı ama askerlik dönüşü üniversiteye kabul edilmedi. Bunun üzerine Ahmet Taner Kışlalı siyasal Bilgiler Fakültesi´ne geçti ve 1972 yılında burada doçent oldu.

1971-1977 yılları arasında Yankı dergisinde yazdığı yazılarla CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit´in dikkatini çeken Kışlalı 1977 yılında CHP´den İzmir milletvekili seçildi. 1978 yılında da Bülent Ecevit hükümetinde Kültür Bakanı oldu. Kültür Bakanlığınca Ulusal Kültür dergisini yayımlattı.

12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi´nde siyaset bilimi dersleri vermeye başlayan Kışlalı 1988 yılında profesör oldu. 1991 sonunda Cumhuriyet gazetesinde Haftaya Bakış başlığıyla köşe yazıları yazmaya başladı.

Ahmet Taner Kışlalı 21 Ekim 1999 tarihinde saat 09.40´da Ankara´da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Akit gazetesi suikasttan önce hakkında bir haber yapmış ve Kışlalı´nın üzerine çarpı atılmış fotoğrafını manşetten vermişti. Kışlalı suikastının faili bulunamamıştır.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı