AMERİKA´DA SERİ BOMBACI BULUNDU
DÜNYA 27.10.2018 09:37:33 415 0

AMERİKA´DA SERİ BOMBACI BULUNDU

Amerika´da Demokrat Partili siyasetçiler ve partiye yakın isimlere bombalı paketlerin gönderildiği olayın zanlısı 56 yaşındaki Cesar Sayoc. Adalet Bakanlığı´na göre Sayoc 48 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Brooklyn/New York doğumlu olan Cesar Sayoc Florida´da büyümüş. Sayoc´un, Florida eyaleti sabıka kayıtlarda 1991´den itibaren başlayan kabarık bir suç dosyası var. Sabıka kayıtlarında uyuşturucu, hırsızlık, dolandırıcılık, trafik suçlamalarından tutuklandığı ve ayrıca bir kişiye yönelik patlayıcı kullanma tehdidinde bulunmaktan da tutuklandığı görülüyor.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesindeki habere göre Cesar Sayoc´un Facebook hesabında ismi Cesar Altieri Randazzo. Cesar Sayoc´a ait sosyal medya hesaplarında yer alan fotoğraflar ve videolarda, Sayoc´un 2016 yılı Ekim ayında Trump´ın mitingine katıldığı anlaşılıyor. Sayoc aynı zamanda kayıtlı bir Cumhuriyetçi seçmen.

Sosyal medyada da paylaşılan karelerde Sayoc´un Trump´ın kampanyasıyla özdeşleşen MAGA (Make America Great Again) şapkasıyla poz verdiği, Facebook hesabından da Hillary Clinton karşıtı ve Trump yanlısı grupların aralarında bulunduğu muhafazakar bazı Facebook sayfalarını beğendiği görülüyor. Sosyal medya hesapları üzerinde yapılan ilk analize göre Cesar Sayoc´un aşırı sağcı veya ırkçı bir grupla bağlantısı tespit edilmiş değil.

Şüpheliye ait olduğu üzerinde durulan üzeri çıkartma dolu beyaz bir minibüs de ele geçirilmişti. Sosyal medyada paylaşılan kareler ve görüntülerde minibüsün üzerinde Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Pence´in çıkartmaları, amerikan bayrağı çıkartmaları ve Cumhuriyetçi Parti amblemleri görülüyor. Bazı kaynaklara göre Cesar Sayoc, bu beyaz minibüsün içinde yaşıyordu.

48 yıl hapis cezası alabilir

Adalet Bakanı Jeff Sessions ve FBI Direktörü Christopher Wray birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, soruşturmaya ilişkin son bilgileri kamuoyuyla paylaştılar. Açıklamaya göre FBI, içinde patlayıcı düzenek bulunan paketlerin üzerindeki parmak izi ve DNA izlerinden yola çıkarak Cesar Sayoc´a ulaştı.

Cesar Sayoc, 5 ayrı federal suçla yargılanacak. Suçlamalar arasında eyaletlerarası patlayıcı madde taşımak, eski başkanlara yönelik tehditte bulunmak, patlayıcıların yasadışı şekilde posta yoluyla gönderilmesi, şu an görevde olan ve eski federal yetkililere yönelik saldırıda bulunmak var. Adalet Bakanlığı´na göre Cesar Sayoc, 48 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

FBI Direktörü Christopher Wray de gönderilen paketlerde kullanılan düzeneğin yapısını ayrıntılandırdı. FBI Direkttörü´ne göre, toplam 13 adet patlayıcı düzeneği gönderildi. Her birinin içinde zaman ayarı ve sürtünme sonucu ısınıp alev alabilecek nitelikte madde bulunuyordu. FBI Direktörü ptlayıcı düzeneklerin sahte ya da düzmece düzenekler olmadığını vurguladı.

Cesar Sayoc´a ilişkin savcılığın hazırladığı 11 sayfalık suç duyurusu resmi olarak yayınlandı. 11 sayfalık belgeye göre, Cesar Sayoc New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi´nde yargılanacak. Hakim Katrene Parker iddinamenin hazırlanması sonrasında suçlamaları Cesar Sayoc´un yüzüne okuyacak.

Trump: "Sorumlu ya da sorumlular hesap verecek"

Başkan Trump soruşturmayla ilgili bazı ayrıntılar ortaya çıktığı dakikalarda Beyaz Saray´da Genç Siyah Liderler Zirvesi kapsamında bir grubu ağırlıyordu. Konuşmasında önce şüpheli paket olaylarına değindi. Olay için "Terörize eden eylemler" ifadesini kullandı. Bir kez daha "Bu olayların ülkemizde yeri yok" mesajını verdi, "Sorumlu ya da sorumlular kimse hesap verecekler" dedi. Sonrasında paylaştığı Twitter mesajında da zanlının gözaltında olduğunu duyurdu.

Trump gün içersinde Twitter´dan paylaştığı mesajda olayların Cumhuriyetçi adayların seçmen kazanmak için yürüttüğü başarılı faaliyetlerden dikkati başka yöne çektiğini savunmuştu.Trump "Cumhuriyetçiler hem erken kullanılan oylarda ve anketlerde o kadar başarılılar ki, şimdi bu "bomba" olayı meydana geliyor ve ivme yavaşlıyor. Olanlar çok talihsiz. Cumhuriyetçiler çıkın ve oy verin" mesajını paylaşmıştı.

Şimdiye kadar 14 adrese şüpheli paket gönderildi. Son paketlerin hedefinde Demokrat Parti bağışçılarından Tom Steyer, New Jersey´nin Demokrat Senatörü Cory Booker ve Amerika´nın Ulusal İstihbarat Ajansı´nın eski Direktörü James Clapper vardı.

Clapper´a gönderilen şüpheli paket New York City´de postanede fark edildi. James Clapper Başkan Trump´ın eleştirilerinin hedefindeki CNN televizyonunda sık sık yorumcu olarak katılan bir isim. James Clapper CNN´de katıldığı yayında olay için "Kesinlikle yurtiçi terör vakası. Bu konuda bir soru işareti yok. Bu olay yönetimi eleştiren kişileri susturamayacak" dedi.

Demokrat Parti bağışçısı olan Californialı Tom Steyer de Cumhuriyetçi Başkan Trump´ın azledilmesi çağrısı yapan reklam filmleriyle biliniyor.

Şüpheli paketlerin hedeflerinden biri Trump´a yönelik ağır eleştirileri ile bilinen ve hatta Trump için daha önce "ulusal felaket" ifadesini kullanan oyuncu Robert De Niro´ydu. De Niro olay sonrası yaptığı yazılı açıklamada, "Tanrı´ya şükür ki kimse yaralanmadı. Cesur güvenlik güçlerine ve polise bizi korudukları için teşekkür ediyorum. Bombalardan daha güçlü olan bir şey var, o da oyunuz. Herkes oy vermeli" mesajını verdi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı