ALMANYA´DA SEÇİM GÜNÜ
DÜNYA 24.09.2017 15:25:56 231 0

ALMANYA´DA SEÇİM GÜNÜ

Almanya, ülkeyi önümüzdeki dört yıl boyunca yönetecek hükümeti ve Bundestag olarak da bilinen Federal Meclis´i belirlemek için sandık başında

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan yorum habere göre Sandıklar saat sabah sekiz ile akşam 18 arasında açık kalacak, ilk tahminlerin de sandıklar kapandıktan hemen sonra gelmesi bekleniyor. Yapılan tüm anketler yeni meclisin altı gruptan oluşacağını gösteriyor. Buna göre Birlik Partileri CDU/CSU sandıktan birinci, SPD ise ikinci olarak çıkacak. Almanya için Alternatif, Sol Parti, Yeşiller ve liberal FDP meclise girebilen diğer partiler olacak. 42 partinin yarıştığı seçime 4 bin 828 aday katılıyor. Adaylardan bin 400´ü kadınlardan oluşuyor. 2005´ten bu yana başbakanlık koltuğunda oturan Angela Merkel´in Hıristiyan Demokratları (CDU) ve kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) ile Martin Schulz´un liderliğindeki Sosyal Demokrat Partisi´nin (SPD) iktidar ortaklıklarının seçim sonrasında da süreceği tahmin ediliyor. 299 seçim bölgesinin bulunduğu Almanya´da seçmenler, yeni meclisin 598 üyesini belirlemek için iki oy kullanıyor. Seçmenler ilk oylarını kendi bölgelerindeki milletvekili adayına, ikinci oylarını da seçtikleri partiye veriyor. Almanya seçim sistemine göre, partinin aldığı oylar nedeniyle fazladan milletvekili çıkarmak mümkün. 2013´teki seçimde partilerin oy dağılım oranına göre meclise 33 milletvekili daha eklenmiş, toplam milletvekili sayısı 631 olmuştu.

Almanya´nın doğrudan ve oransal seçim sistemlerini birleştiren bir şekilde Federal Meclis üyelerini belirlemesinin nedeni eskiye dayanıyor. 1918´de kurulan ve 1933´e kadar devam eden Weimar Cumhuriyeti´nde küçük partilerin meclisi tıkaması ve bu tıkanıklığın ülkeyi Nazi idaresine taşıması yönündeki deneyim, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan Federal Almanya´nın yüzde 5´lik seçim barajını onaylamasına yol açmıştı.

?Türkiye kökenli? 92 aday yarışıyor

19. kez yapılacak federal seçimde farklı partilerden 92 Türkiye kökenli aday da yarışıyor. Almanya´daki toplam 61 milyon seçmenin yüzde birinden biraz fazlasını Türk kökenliler oluşturuyor. 720 bin Türkiye kökenli seçmenin bulunduğu ülkede, listedeki yerleri ve seçim bölgeleri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye kökenli milletvekili sayısının şu andaki meclise göre artması bekleniyor. 2013 yılında yapılan seçimlerde dört partiden 11 Türkiye kökenli milletvekili seçilmişti. 24 Eylül´de bu sayının 15´e çıkacağı tahmin ediliyor. Türk kökenlilerin kurduğu Alman Demokratlar Birliği Partisi ADD, Türkiye kökenlilerin Almanya´da en yoğun yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya´da seçimlere katılıyor. ADD´nin aday sayısı 14, ancak anketlere göre bu partinin adaylarının seçilme şansı çok az.

Katılım azalabilir

Merak edilen bir konu seçime genel katılımın ne kadar olacağı. 2013 yılındaki genel seçimde katılım yüzde 73 oranındaydı. Araştırmacılar seçmenin yüzde 43´ünün hala kararsız olduğuna dikkat çekip, anketlerde görüşü sorulan seçmenlerin yüzde 55´e yakınının da ?seçim sonrasında koalisyon hükümeti sürecek, seçim siyasi tabloyu değiştirmeyecek´ demesini, seçmenlerin ilgisinin azalabileceğinin işareti olarak yorumluyor. Yapılan yorumlarda, katılımın az olmasının küçük partilere yarayacağı ve bunun sonucunda aşırı sağcı ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif partisinin oy oranının tahminlerin de üstüne çıkabileceği belirtiliyor.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı