?ALBAYRAK YATIRIMCILARI İKNA EDEMEDİ?
EKONOMİ 12.04.2019 22:08:51 426 0

?ALBAYRAK YATIRIMCILARI İKNA EDEMEDİ?

IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katılmak üzere Washington´da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yatırımcılarla yapılan özel bir toplantıda Türkiye´nin ekonomik reform planını anlattı. Haber ajansı Reuters´a konuşan 4 katılımcıya göre plan

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Washington´da bir otelde yapılan basına kapalı toplantıya yaklaşık 400 yatırımcı katıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Türkiye Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya geçen Çarşamba günü İstanbul´da kamuoyuna açıklanan reform planını yatırımcılara anlattı.

Toplantıya katılan bazı isimler Reuters´a verdikleri bilgide, Türk yetkililerin Türkiye ekonomisinin resesyondan çıkmasının beklendiğine yönelik görüşünün, yankı bulmadığını belirtti.

Reuters´ın konuştuğu kaynaklardan birine göre Albayrak, toplantıdaki konuşmasında son dönemde enflasyonda görülen düşüşe ve iyileşen cari açık dengesine işaret ederek, Türkiye´nin geçen Ekim ayına kıyasla daha iyi durumda olduğunu savundu.

Yatırım bankası JPMorgan´ın ev sahipliğindeki toplantıya katılan söz konusu yatırımcı ?Kimseyi ikna edebildiğini sanmıyorum. Pek iyi gitmedi? sözleriyle toplantıyı değerlendirdi.

Yatırımcı, son dönemde ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası tarafından kabul edilen ve yatırımcıları daha riskli varlıklarda kar amaçlama yoluna iten daha yumuşak politika pozisyonlarının, Türkiye piyasalarına destek sağladığını belirtti. ?ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası şu anda gelişmekte olan piyasalara risk teşkil ediyor olsa, Türkiye hisselerini satardım? şeklinde konuştu.

Son haftalarda Türk lirasında görülen dalgalanma geçen yıl Amerika ile yaşanan gerginlik, Merkez Bankası´nın bağımsızlığına yönelik endişeler ve Türk Lirası´nda yaşanan ve yıllar içinde biriken döviz borcuyla patlak veren krizin unsurlarını tekrarlıyor.

2018 yılında Türk Lirası yüzde 30 oranında değer kaybetmiş, ekonomi bu yılın ikinci yarısında da sürecek bir resesyona girmesine yol açmıştı. ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası son aylarda uyguladığı ?güvercin? yani gevşek para politikası, Türk Lirası´nı bir süreliğine rahatlatmıştı.

?Reform paketi uzun vadeli taahhüt içermiyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Washington´a IMF ve Dünya Bankası toplantılarına gelmeden önce Çarşamba günü performans göstermeyen kredilerle mücadele amacıyla bankalara yaklaşık 5 milyar dolarlık sermaye aktarma vaadinde bulunmuştu.

Ancak analistler uzun süredir beklenen, vergi ve ihracata yönelik vaatler de içeren reform paketinin, yüksek enflasyon ve Türk Lirası´ndaki kırılganlıkla zorlanan ekonomiyi yeniden canlandırmak için gereken uzun vadeli taahhütleri içermediğini belirtiyor.

Washington´da sadece davetli olan yatırımcıların katıldığı toplantıda bulunan 3 yatırımcı, bir saat süren sunumda Berat Albayrak´ın büyük ölçüde reform paketini anlattığını, Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya´nınsa az konuştuğunu belirtti.

Konferansa katılan bir başka yatırımcı da toplantıdan ayrılırken ?Türkiye konusunda fikirleri değişerek ya da düne kıyasla daha umutlu olarak buradan çıkan birisinin olduğunu sanmıyorum? diye konuştu.

Bir başkası da ?Yatırımcılar arasında Türkiye´nin güvenilirliğinin yeniden tesis edilmesi için daha fazla şeyin yapılması gerektiği konusunda genel bir hissiyat var. Bu hissiyat da pek değişmedi? ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak görüşmeler sonrası Perşembe günü Twitter´dan ?G-20, Dünya Bankası ve IMF toplantıları için geldiğimiz Vaşington´da, birçok uluslarası fon ile yaptığımız görüşmelerin yanında JP Morgan?ın düzenlediği yatırımcı toplantısında, ?Yapısal Dönüşüm Adımları? paketimiz ve yeni dönem ekonomi politikalarımızı anlattık? mesajını paylaştı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı