.  ?AKP İKTİDARLARI  DENETİMDEN KAÇMAK İÇİN DENETİMİ İKTİDARSIZLAŞTIRDILAR?
SİYASET 8.03.2016 14:58:04 425 0

. ?AKP İKTİDARLARI DENETİMDEN KAÇMAK İÇİN DENETİMİ İKTİDARSIZLAŞTIRDILAR?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Sayıştay´ın kamu maliyesi üzerindeki denetimlerini ?göstermelik´ hale getiren Hükümete ?Düyun-u Umumiye´ hatırlatması yaptı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Sayıştay´ın kamu maliyesi üzerindeki denetimlerini ?göstermelik´ hale getiren Hükümete ?Düyun-u Umumiye´ hatırlatması yaparak çarpıcı uyarılarda bulundu.

Karakaya, partisi adına Meclis´te yaptığı konuşmada, AKP hükümetlerinin mali reformlara ve kurallara kendisinin uymadığını bildirdi. 2016 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı´nın ?Mali kontrole ilişkin hükümler? başlıklı paragrafına dair söz alan Karakaya ?Mali disiplin mali reformla oluyor. Mali reform mali kurallarla mümkün olabiliyor. Bu kurallar da eğer uygulanıyorsa ve bu uygulamalar denetlenebiliyorsa işte o zaman hayata geçirilebiliyorsa bir anlam ifade ediyor? şeklinde konuştu.

DENETİMİ DE İSTİKRARSIZLAŞTIRDILAR

Karakaya, şöyle devam etti:

?Hükûmet yıllardır mali reformdan bahsediyor, gören olmadı. Getirdiği kurallara da zaten kendisi uymuyor. AKP hükûmetlerinin en karakteristik özellikleri kontrol ve özellikle de denetimden kaçma özellikleridir. AKP iktidarları kendilerini denetimsizleştirmek için aslında denetimi iktidarsızlaştırmışlardır. Yasama denetimi işte burada. Soru önergelerine, araştırma önergelerine, gensorulara ne kadar cevap verebiliyorlar, hepimiz birlikte yaşıyoruz. Örneğin; et fiyatlarıyla ilgili araştırma önergemizi, iktidar partisi yetkilileri, sözcüleri, bunları boş iş olarak görmüşler, araştırmaya dahi değer bulmamışlardır.?

SAYIŞTAY DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Karakaya ?Yargıya bakışı ve yargının hâli ortada. Kamu idarelerinin denetiminde Sayıştay devre dışı bırakıldı. 1996 yılından bu yana performans denetimi yapan Sayıştay, özellikle 5018 sayılı Yasa´yla birlikte, performans denetimini sadece yüzeysel olarak yapan bir kurum hâline getirildi. Sayıştay raporlarında artık standartlığı görüyoruz, standart bir şekilde yazılmış, önümüze konulan raporlar üzerinden biz burada bütçe hakkını ve denetim hakkını kullanmaya çalışıyoruz? diye konuştu.

DENETİM KADROSUNUN YARISI BOŞ

5018 Sayılı Yasayla bazı olumlu adımlar atılmış olsa da ciddi yanlışlara devam edildiğini vurgulayan Karakaya ?Verilen iç denetçi kadrolarının, 2 bin küsur kadronun yüzde 47´si kullanılmış, yüzde 53´ü kullanılmamış. İç denetim yapılmıyor. 5018 sayılı Yasa´yla birlikte ?reform´ diyoruz ama yaptığınız tek bir şey var; kamu idarelerini de denetimden uzaklaştırmak oldu? dedi.

 DÜYUN-U UMUMİYE UYARISI

Mevlüt Karakaya´nın bir başka uyarısı ise, kamu-özel ortaklığıyla ilgili projelere ilişkin Hazine garantisi ve borçların üstlenilmesiyle ilgili oldu. Karakaya ?Bu husus, mali disiplini bozma açısından önemli bir sorun olarak karşımıza geliyor. Biliyorsunuz, geçmişte de benzer ?finanslama modelleri´ adı altında bu tür uygulamalar yapıldı. Bu millet bunun bedelini ağır ödedi. Hatta  daha eskilere gidersek Osmanlı´da da benzer şeyler yapıldı ve Düyun-u Umumiye´ ile sonuçlandı.? diyerek mali disiplini kurma ve iç denetimin sağlanması uyarısı yaptı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı