?ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI HERKESİ VE HER KURUMU BAĞLAR?
SİYASET 1.03.2016 13:17:35 398 0

?ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI HERKESİ VE HER KURUMU BAĞLAR?

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, ?Ben bu kararları tanımıyorum, uygulamayacağım´ diyen Recep Tayyip Erdoğan´a isim vermeden yanıt verdi ve Anayasa Mahkemesi´nin verdiği kararların herkesi ve her kurumu bağladığını belirterek, "Biz işimizi yapıyoruz

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi´ne Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı´nda yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi´nin, anayasanın ve kanunların kendisine verdiği yetkileri kullanarak verdiği kararlarının, herkesi ve her kurumu bağladığını vurgulayarak, "Bu bir Anayasa kuralıdır. Mahkeme kararları eleştirilebilir ve eleştirilmelidir de. Kararlarımıza yönelik eleştirilere saygı duyuyoruz" ifadesini kullandı 

Arslan, tartışılan her siyasi meselenin yargısal meseleye dönüştüğünü ifade ederek, "Eleştirinin ötesinde hayali diyaloglar üretiliyor. Yalan ve iftira niteliğindeki haber ve yorumları reddediyorum. Talimatla karar veriliyor yorumlarını kınıyorum" diye konuştu.

AYM BAŞKANI ARSLAN´IN KONUŞMASININ SATIRBAŞLARI ŞÖYLE:

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan,  ?Anayasa Mahkemesi´ne Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı?nda yaptığı ve ?Ben bu kararları tanımıyorum, uygulamayacağım´ diyen Recep Tayyip Erdoğan´a isim vermeden eleştiri yönelttiği konuşmasında Anayasa Mahkemesi´nin kararlarının herkes için ve tüm kurumlar için bağlayıcı olduğunu söyledi ve satırbaşları ile şu görüşleri dile getirdi:

?Bireysel başvuru Türkiye´nin en hayati konularından birisidir.

?Kurucusu olduğumuz Avrupa Konseyi´nin üzerine yaslandığı üç temel değer: demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarıdır. 

?Anayasamızın ikinci maddesinde insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti´nin değiştirilemez nitelikleri arasında sayılmıştır.

?Anayasa Mahkemesi kararlılığından da hareketle hukuk devleti halkın yönetimin öznesi olduğu, siyasi iktidarın temel hak ve hürriyetleri korumak amacıyla sınırlandırıldığı, hukuk kurallarının yönetilenler kadar yönetenleri de bağladığı devlet olarak tanımlanabilir. 

 ?2010 yılında herkesin Anayasa Mahkemesi´ne başvurmasının yolu açılmıştır.

?Bireysel başvurunun başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden bu yana mahkememize toplam 56 bin 194 başvuru yapılmıştır. Bu başvurulardan 33 bin 521´i sonuçlandırılmış, 22 bin 673´ü de derdest durumdadır.

?Mahkememizin 2015 yılında sonuçlandırdığı başvuru sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 50 artış göstermiştir. 

?Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´ne Türkiye aleyhine yapılan ve yargısal bir orana sevk edilen başvuru sayısı 2011 yılında 8 bin 681, 2012 yılında 8 bin 986´dır. Bu rakam 2013 yılında 3 bin 505, 2014 yılında bin 584, 2015 yılında 2 bin 208 olmuştur. 

 ?Bireysel başvuruda Anayasa Mahkemesi bir temyiz mercii olarak görev yapmıyor. Bozma ya da onama gibi karar vermediği gibi mahkemelerin yerine geçerek de bir karar vermiyor.

?Anayasa Mahkemesi tutuklamaya ilişkin bir kararın başvurucunun bazı anayasa ihlaline yol açtığını tespit ettiğine bu durum başvurucunun itham edildiği suçu işleyip işlemediğine dair bir karar verdiği anlamına gelmiyor. 

?AYM kararları herkesi bağlar?

 ?Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bireysel başvuru kararları üzerine bir takım değerlendirmeler yapılmakta, tartışmalar yaşanmakta. Bunlar üzerine de bir kaç şey söylemek istiyorum. Söyleyeceklerim tamamen ilkesel düzeyde hususlardır. 

?AYM´nin verdiği kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır. 

?Türkiye´de tartışılan hemen her siyasi mesele er ya da geç yargısal bir meseleye dönüşmekte, er ya da geç bireysel başvuru yoluyla AYM´nın önüne gelmektedir.

 ?Bu kararlardan bazıları oldukça yoğun tartışmalara neden olmaktadır. Hemen belirtmek gerekir ki yargıçlar kutsal varlıklar değillerdir. Bu nedenle mahkeme kararları eleştirebilir dahası eleştirilmelidir.

?Aksi takdirde hukuk gelişemez. Biz de bu nedenle her eleştiriye saygı duyuyoruz ancak eleştirinin ötesinde tamamen hayali diyaloglar üreterek mahkememizi talimatla karar veriyormuş gibi gösteren şahsıma ve üyelerimize yönelik tamamen yalan ve iftira niteliğindeki haber ver yorumları da reddediyorum.

 ?Verdiğimiz kararları bazıları beğeniyor bazıları beğenmiyor. Dahası bugün alkışlayanlar yarın lanetleyebiliyor.

?Hatta bazen aynı kişiler verilen kararlardan bir kısmını alkışlıyor ancak aradan bir gün geçmeden aynı hakimlerin verdiği kararlar için ?skandal´ diyor.

?Verdiğimiz kararlara göre varlığımızı hatırlayanlar değişse de biz hep buradaydık. Burada olmaya devam edeceğiz.

"Kınayanın kınaması da övenini övgüsü de AYM´yi etkilemez. Biz işimizi yapıyoruz. Bireysel başvuruda başvuranın kimliğine de bakmıyoruz."

 

 (İHA/HABERMERKEZİ)

(ce)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli