HOLLANDA´DA ZİYARET KRİZİ
GÜNDEM 12.03.2017 13:52:56 191 0

HOLLANDA´DA ZİYARET KRİZİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun uçağının iniş izinlerinin iptal edilmesinin ardından öğleden sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya´dan Hollanda´ya doğru kara yoluyla Rotterdam´a gitmek istedi.

Rotterdam Belediye Başkanı, Bakan Kaya´nın gerekli diplomatik belgeleri olması durumunda Konsolosluk binasına gitmesine izin vereceklerini, başka kimsenin Konsolosluğun bulunduğu sokağa girmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Belediye Başkanı gerekirse kamu güveliğini sağlamak için belediyelere kısmi bir olağanüstü hal önlemi alma yetkisi veren ?Noodbevel? ilan edeceklerini söyledi. Belediye, Konsolosluk binası etrafında çok sayıda göstericinin yaşananları protesto etmesi nedeniyle olağanüstü önlemler aldı.

Hollanda Başbakanı Rutte, "Elbette Türk bakanların Hollanda´ya gelmesi yasak değil. Türk bir gruba hitap etmelerine karşıyız. Bizim görüşümüze göre bu akşam burada bir konuşma yapamaz" dedi.

Güvenlik birimleri, Bakan´ın Almanya´dan kara yoluyla Rotterdam kentine gideceğine ilişkin haberlerin ardından Türk Başkonsolosluğu Rezidansı önündeki yolu çift taraflı olarak trafiğe kapattı.

Bu arada Almanya´dan Rotterdam yakınlarına ulaşan Bakan Kaya´nın araç konvoyu bir benzin istasyonunda mola verdiği sırada, güvenlik güçleri bakanın aracı ile AA ile TRT ekibinin bulunduğu araç konvoyunun etrafını çevirdi. Araçlarda kimlik kontrolü yapan polis, gazeteci ekibi ve bazı yetkililerin Hollanda´ya giriş izni olmadığı için Almanya´ya geri dönmelerini istedi. Araçlar polis nezaretinde Hollanda dışına çıkarıldı.

Olayın ardından açıklama yapan Bakan Kaya, "Konsolosluğun 20-30 metre kadar yakınındaydım. Vatandaşlarımız ön tarafta bekliyor, onların da yanına gitmemize izin verilmedi. Gerçekten Avrupa´da akıl almaz olaylar yaşanıyor. Biz buraya Türkiye´nin öz evlatlarıyla buluşmaya geldik. Bu anti demokratik hareketlerin bizleri durduracağını sanıyorlarsa yanılıyorlar. İptaller olunca karayoluyla geçtik ama konsolosluğa geçmemize izin vermiyorlar. Yolda polisler arkadaşlarımızı durdurdu. Hollanda toplantı ve seyahat hakkı değerlerini yeniden gözden geçirmelidir. Buradaki Avrupalı Türkler bizim vatandaşımız" dedi.

/resimler/2017-3/12/1401028570765.jpg

Kaya´nın aracının bulunduğu yerde toplanan kalabalığı polis güç kullanarak dağıttı. Rotterdam Başkonsolosluğu önünde toplanan göstericilere de yer yer polis müdahalesi oldu. Polis göstericileri güç kullanarak dağıttı. Hollanda polisi, Türkiye´nin Rottterdam Başkonsolosluğu yakınındaki göstericilere de copla müdahale etti. Atlı polislerin de kullanıldığı müdahale sırasında bazı Türk vatandaşların yere düştüğü görüldü. Polis, Türk Büyükelçinin de konsolosluktan çıkmasına izin vermedi. Türkiye´nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, Kaya´nın aracının Hollanda girişinde durdurulduğunu ve kendisinin de Bakan Kaya´nın yanına gitmesine müsaade edilmediğini söyledi.

HOLLANDA´DA PROTESTO EYLEMİNE POLİS MÜDAHALESİ

Hollanda polisi, Türkiye´nin Rotterdam Başkonsolosluğu önünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya´ya destek vermek için toplanan Türk vatandaşlarına sert müdahalede bulundu.

Hollanda polisi, Bakan Kaya´yı eskortla bölgeden uzaklaştırdıktan sonra, Türkiye´nin Rotterdam Başkonsolosluğu önünde toplanan binlerce Türk vatandaşını güç kullanarak dağıttı.

Hollanda hükümetinin engellemelerine karşı Bakan Kaya´ya destek vermek için bölgede bulunan Türk vatandaşlarının üzerine TOMA araçlarıyla tazyikli su sıkılan müdahalede, çok sayıda polis köpeği kullanıldı.

Vatandaşlardan bazıları polis köpeklerinin saldırısına uğrarken, arbede sırasında bazı göstericiler aldıkları darbeyle bilincini yitirerek yere düştü.

TÜRK YASALARINA GÖREYURT DIŞINDA PROPAGANDA YAPMANIN USUL VE ESASLARI NEDIR?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun´un ?Kanunun kapsamı? başlıklı 1. Maddesine göre; ?Özel kanunlarına gore yapılacak Cumhurbaşkanı, milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oyuna sunulmasında bu Kanun hükümleri uygulanır?

Kanun maddesinden; Türkiye´de yapılacak olan milletvekili, belediye başkanlığı, ilgenel meclisiüyeliği, muhtarlık ve sair seçimlera rasında ayırım gözetmeksizin, adı seçim olmayan, Türk DilKurumu´na gore halkın türlü siyasi ve toplumsal sorunlar karşısında olumlu veya olumsuz görüşünü belirlemek için başvurulan oylama, plebisit, referandumanlamına gelen, ancak netice itibariyle iki seçenek arasında seçim yapılmasını öngören halk oylamalarında da 298 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı anlaşılmaktadır.

Yurtdışında ve yurtdışı temsilciliklerinde ?seçim propagandası? yapılıp yapılmayacağına ilişkin hükümlerde; ?seçim propagandası? sözünden, Cumhurbaşkanı, milletvekili, belediye başkanlığı veya muhtarlık seçimleri değil, halk oylaması /referandum da anlaşılmalıdır.

22.03.2008 tarihli Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun´un 10. maddesiile 298 sayılı Kanuna 94. Maddesinden sonar gelmek suretiyle eklenen maddeler, yurtdışında ve yurtdışı temsilciliklerinde seçim propagandası yapmanın sınırlarını belirlemiştir.

İSVEÇ´TE SALON KRİZİ ÇÖZÜLDÜ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker´in İsveç´te bugün yapacağı toplantı için kiralanan salonun sözleşmesinin iptal edildiği ancak daha sonra yaşanan krizin çözüldüğü bildirildi.

Almanya ve Hollanda´nın Türk Bakanların toplantılarına yönelik engelleme girişimlerinin ardından bir hamle de İsveç´ten geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker´in başkent Stockholm´de bugün yapacağı toplantı için kiralanan salonun sözleşmesinin iptal edildiği ifade edildi. Ancak daha sonra yapılan açıklamada, problemin çözüldüğü bildirildi. Eker, öğleden sonra İsveç´te yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelecek. (HABER MERKEZİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı