?13 YILDA 13 BİN 381 KADIN ÖLDÜ, BU ÜLKEDE KADIN OLMAK ZOR?
SİYASET 25.11.2015 14:40:00 1313 0

?13 YILDA 13 BİN 381 KADIN ÖLDÜ, BU ÜLKEDE KADIN OLMAK ZOR?

Adana´da ´Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü´ kapsamında kadın avukatlar, cübbeleriyle eylem yaptı, erkek meslektaşları da onlara destek verdi. - Adana Barosu Kadın Komisyonu Üyesi Sibel Bayındır, kadına yönelik şiddetin bir

Adana Barosu´na üye  avukatlar, cübbelerini giyip sokağa çıktı. ´Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü´ kapsamında eylem yapan kadınlara, erkek meslektaşları da destek verdi. Eyleme; eşi ve yakınlarınca farklı tarihlerde katledilen kadınların aileleri de katıldı. Adana Barosu Kadın Komisyonu Üyesi Sibel Bayındır, "Bu ülkede kadın olmak zor. En temel hakkımız olan ´yaşama hakkı´ için hala mücadele ediyoruz" dedi.

KADINLARDAN CÜBBELİ EYLEM

Adana Barosu´na kayıtlı kadın avukatlar, ´Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü´ kapsamında eski Adliye Binası önünde bir araya geldi. Cübbeleriyle eylem yapan avukatlara, erkek meslektaşları da destek verdi. Farklı tarihlerde eşi ve yakınlarınca katledilen kadınların aileleri de oradaydı. Burada konuşan Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Sibel Bayındır, kadına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunun altını çizdi.

BU ÜLKEDE KADIN OLMAK ZOR

Bayındır, "Günün adı; ´Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü´. Böylesi bir gün olmasına Sebebiyet veren, ardı arkası kesilmeyen kadına yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddetin her türlüsünün artık son bulmasını istiyoruz. Bu ülkede kadın olmak zor. Kadınsanız, yaşam mücadelesi vermek zorundasınız. Evet, en temel hakkımız olan ´yaşama hakkı´ için hala mücadele ediyoruz" dedi. Bayındır, konuşmasının devamında kadın cinayetlerine yönelik rakamları da paylaştı. 

13 YILDA 13 BİN 381 KADIN ÖLDÜ

Bayındır, "2002-2015 yılları arasında tam 5 bin 406 kadın cinayet kurbanı oldu. Fakat, resmi kurumların verilerinden derlenen Birleşmiş Milletler istatistikleri ise, bambaşka bir tablo sunuyor. Buna göre; aynı yıllar arasında öldürülen kadınların sayısı 13 bin 381. Kadınların yüzde 47´si, modern hayatın gereği olan kendi yaşamlarına dair karar almak isterken öldürüldü" ifadesini kullandı. Kadın cinayetlerine yönelik mahkeme kararlarını da değerlendiren Bayındır, ´haksız tahrik´ ve ´iyi hal indirimi´ne de tepki gösterdi. 

KADIN GİBİ YAŞAMAK YÜREK İSTER

Bayındır, "Bu düzenlemeler, kanun maddesinin amacına ve gerekçelerine bakılmadan uygulanmakta, hatta ´aşırı sevgi´ye dayanan, ´tutku indirimi´ talebiyle meşrulaştırılmaktadır. 2015 yılının ilk 10 ayında toplam 346 kadın katledilirken, 73´ü de ağır şekilde yaralandı. Kadına yönelik şiddette illere göre yapılan araştırmada İstanbul ilk sırada yer alırken, Adana dördüncü sırada" diye konuştu. Bayındır, Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu´nun; "Öleceksek adam gibi öleceğiz, kadın gibi yaşamayacağız" sözlerini de hatırlatarak, "Kadın gibi yaşayamazsın, çünkü kadın gibi yaşamak yürek ister" yanıtını verdi.

İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?

Bayındır´ın konuşmasının ardından eyleme boşanmak istediği eşi tarafından öldürüldüğünde henüz 4.5 aylık hamile olan 20 yaşındaki Burcu Çiftçi´nin annesi Songül Özbek bir konuşma yaptı. Özbek, "Acım çok büyük ve yaşadığım acının tarifi yok. İçim öyle bir yanıyor ki, evlat acısı yaşamayan bilmez. Evladım ve karnında henüz doğmamış torunumun katiline 19 yıl verdiler. Bu adalet mi? 19 yıl değil, en ağır şekilde cezalandırılıp, müebbet hapis cezası almasını istiyorum. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?" diye sordu.

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık , TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yurdagül Gündoğan da basın açıklamasında hazır bulundu.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı