ANAYASA TEKLİFİNDE CUMHURİYET REJİMİNİ NEYE DÖNÜŞTÜRMEK HEDEFLENİYOR?

ANAYASA TEKLİFİNDE CUMHURİYET REJİMİNİ NEYE DÖNÜŞTÜRMEK HEDEFLENİYOR?

Sakıncaları ayrıntılarda gizli olan rejim değişikliği girişimi söz konusu. Öyle ki bunu ?mini ya da sınırlı´ tanımları ile geçiştirmek olası değil.... Asıl büyük tehlikenin Türkiye´de Cumhuriyet rejiminin ortadan kaldırılmasında kullanılan yöntemd

Şu satırların yazıldığı sırada AKP ile MHP arasında devam eden Anayasa Değişikliği görüşmelerinde mutabakata varıldığı ve kimine göre 13+ 2 kimine göre de 20 maddeden oluştuğu belirtilen teklifin, 316 AKP milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı´na sunulacağı haberleri dolaşıyordu. .

İki parti arasında, ´Cumhurbaşkanlığı Sistemi´ adını verdikleri düzenlemenin bazı maddelerinde görüş ayrılığı yaşanıyordu. Yapılan ortak çalışma sonucu sorunun aşıldığı bildiriliyor

Verilen bilgiye göre, bugün Meclis Başkanlığına sunulacak Anayasa Değişikliği Teklifi´ne göre, yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak. Anayasa´dan Cumhurbaskanı´nın varsa partisi ile bağı kesilir hükmü çıkarılacak.

Başbakanlık Kurumu kaldırılacak. Bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. 

Cumhurbaşkanı kararname çıkarabilecek, bütçe teklifini Meclis´e sunacak. Kanun tekliflerini ise milletvekilleri verecek. 

Cumhurbaşkanı´nın kararname çıkarma yetkisinin kimi sınırları bulunuyor. Cumhurbaşkanı, özgürlükler konusunda kararname çıkaramayacak. Ayrıca Anayasa´da ´münhasıran kanunla düzenlenir´ denilen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak. Kararnamelerin denetimini Meclis değil, Anayasa Mahkemesi yapacak. Meclis çıkarılan kararnameyle ilgili kanun çıkardığında, kararname geçersiz olacak.

Cumhurbaşkanı Meclis´i feshetme, Meclisin de Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açma yetkisi olacak. Bir söylentiye göre Saray meclisi feshederse bunu karşılığında ?başkanın´ ve de  Meclisin seçimlerinin birlikte yenileceği bir münfesih olma durumu  ortaya çıkacak. Ama bunun ötesinde yedek milletvekilliği uygulamasının yapılacağı ve hükümete  güven oyu verme yetkileri bulunmayacak haliyle ve kısıtlı biçimde kanun çıkarma pozisyonu ile parlamentonun adeta 12 Eylül Danışma Meclisi statüsüne indirildiği bir rejim tablosu ile karşılaşılacak. Bunların hepsi söylenti daha doğrusu spekülasyon. Zira teklif Komisyon´a gittikten sonra açıklanırsa, kapalı kapılar ardında AKP-MHP Anayasa koalisyonunun neleri kotardığı ancak o zaman anlaşılacak.

Bu sütunlarda geçmişte  hep gündeme getirme yarışınmeye çalıştığımız gibi yaşanmakta olan yeni Anayasa Darbesi´nde ayrıntılar önemli görünse de asıl büyük tehlike Türkiye´nin Cumhuriyet rejimini ortadan kaldırma girişiminin yöntemi. Geçen dönemde ?toptan anayasa değişikliği´ yapma niyeti ile kurulan o devrilen Uzlaştırma Komisyonu deneyiminde de dikkat çekilmek istenmişti: Mevcut parlamento´nun bu girişimde bulunma yetkisi yoktu. Kurucu Meclis yetkilerini taşıyamazdı, dönemsel sayılması gereken yapısı ile dört partinin ittifakı varsayılsa bile Türkye´nin anayasal düzenini konjonktürel siyasal hesaplara göre alabora edemezdi. ?Kaldır parmak indir parmak? tablosu ile ?ulusal çapta´ ve yürürlükteki  anayasal kurumların ve kuralların ortaya çıkış zorunluluk ve hedefleri dikkate alınmadan böyle bir girişime kalkışmak, bizzat yürürlükteki Anayasa´ya aykırılık oluştururdu. Bu sakınca ve olmazlık o dönemde ulusun uzun vadeli çıkarlarına kendilerini  adamış kesimlerince çokça ileri sürülmüş olsa da dinleyen olmadı. Başta CHP adeta ?demokratikleşme? yarışında önde görünmek hevesi ile bu macerada yerini aldı. Cumhuriyet rejiminin kurucusu olma müktesebatını rafa kaldırarak Uzlaşma Komisyonunun kapalı kapılar ardındaki nafile çabalarına katıldı. Hatta üzerinde uzlaşılmış 60 küsur maddenin esas alındığı bir anayasa arayışına son seçimlerden sonra da denenen yeni bir girişimle gündeme getirilmesine yeşil ışık yakarak  bu heveskarlığını sürdürdü.

Anımsanacağı üzere Anayasa Uzlaştırma Komisyonu geçen dönemde  iktidar partisinin araya ?başkanlık sistemini´ sokuşturmaya kalkışmasıyla dağılmıştı.  Ancak geçmişteki o her iki atılımı dikkate alan AKP böylece ?anayasanın temel yapısına   parmaklar ve sandıklar üzerinden müdahale etme´ yönteminin meşrulaştırılmış olduğunu kabul ederek şimdiki başkanlık sistemi arayışına  daha da biperva  girişti. Geniş tabanlı uzlaşma maskesini bile çıkarıp atarak bu kez sadece MHP- daha doğrusu Bahçeli ? ittifakını kullanmayı yeğledi. AKP içinde de  üst tepelere kadar ifadesini bulduğu üzre, ki buna Bahçeli de katıldı, ?zaten her türlü yetkiyi kullanan ama bunların mevcut Anayasa ile çeliştiği için fiili durum yaratmış görünen  bir makama´ meşruiyet bahşedecek Anayasa revizyonuna yöneldi.

Binali Yıldırım, kabul edildiği ve yürürlüğe girdiği takdirde  kendi başbakanlık makamının bile zamanı geldiğinde ortadan kaldırılacağı bu teklife, ?mini anayasa değişikliği´ gözüyle bakarak ?sınırlı´ nitelemesi yapıyor ha bire? Ayrıntıları tam bilemesek de spekülatif duyumlara göre Anasaya´da ?hükümet´ yetkilerinin yer aldığı her madde ve her düzenleme ?başkanlık´ formülüne uygun hale getiriliyor. Parlamento bir danışma meclisi derecesine indiriliyor. ?Güçler ayrılığı´ ilkesi ortadan kaldırılıyor, Yürütme Organının denetimi,  en  aşırı halde Yüce Divan´a sevkte meclisteki parmak sayılarının oranına, olağan halde de başkanlık makamına oturana sandıklarda oy verenlerin sayısına bağlanıyor. İşi karikatürize edersek,  bir kere seçildi mi başkan kendi kabinesini kuracak ve aradaki işlemler parlamento denetimi olmadan adeta ilerideki bir seçimde seçmenin güvenoyuna, yani icraatı  beğenip beğenmemesi ilkesine göre, denetlenmiş sayılacak. Eğer halk ayni kişiyi yine seçerse, o kişinin icraatı aklanmış, onaylanmış sayılacak.

Yukarıda belirttiğimiz gibi sakıncaları  ayrıntılarda gizli olan rejim değişikliği olayını öyle ?mini ya da sınırlı´ tanımları ile geçiştirmek nasıl olası değilse.  asıl büyük tehlikenin  Türkiye´de  Cumhuriyet rejimini ortadan kaldırılmasında kullanılan yöntemde olduğunu da  kavramak gerekmektedir. Kişi ya da zümre tahakkümü anlamını taşıyan  anayasal kural ve kurallara aykırı davranışları, bir yandan fiili durum olduklarını kabul ederek bir yandan da yetkisi bulunmayan bir parlamentonun parmak sayılarına dayalı olarak bunlara meşruiyet kazandırma girişiminde bulunmanın ?Cumhuriyet´ denilen bir rejimle ilgisinin bulunamayacağı kabul edilmeli, eğer bir referendum söz konusu olursa  halk kitlelerine bu gerçek bu ilkeye göre anlatılmaldır.

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu