?ORTA VADELİ PLAN, AKP´NİN TÜRKİYE´YE ÖDETTİĞİ EKONOMİK BEDELLERİN İTİRAFIDIR!?
SİYASET 6.10.2016 14:51:37 258 0

?ORTA VADELİ PLAN, AKP´NİN TÜRKİYE´YE ÖDETTİĞİ EKONOMİK BEDELLERİN İTİRAFIDIR!?

CHP´li Böke ÖVP´nin iktidar tarafından zamanında yayınlanmamış olmasını eleştirdi ve ?Türkiye ekonomisinin parçası olan tüm finansal ve ekonomik aktörlere yön gösterici olması gereken bir programın yayınlanacağı tarihi dahi tutturamayanlar için OVP´nin m

CHP Ekonomi Politikialarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, OVP´ye ilişkin yazılı bir basın açıklamasında, ?Hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Program, açıkça AKP´nin Türkiye´ye ödettiği ekonomik bedellerin itirafıdır. OVP´nin söylediği şudur: Türkiye ekonomisi küçülecek. İşsizlik artacak. Enflasyon daha da yükselecek. Cari açık artacak, Türkiye uluslararası kredi değerlendirme kuruluşlarının iki dudağı arasına sıkışmaya devam edecek,? dedi


Böke açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

?Mehmet Şimşek, Başbakan ile beraber Salı günü yaptıkları basın toplantısında, Perşembe günü, yani bugün, Orta Vadeli Programın metninin Resmi Gazete´de açıklanacağını duyurmuştu. Ancak OVP, açıklandığı şekilde bugünün Resmi Gazete?sinde yayınlanmadı. Türkiye ekonomisinin parçası olan tüm finansal ve ekonomik aktörlere yön gösterici olması gereken bir programın yayınlanacağı tarihi dahi tutturamayanların OVP´nin makroekonomik öngörülerini tutturmak çok gerçekçi değil maalesef!

Salı günü aceleyle yapılan basın açıklamasının amacının hukuken OVP´nin yayınlanma tarihinde yaşanan gecikmelere dair eleştirileri engellemek olduğu anlaşılıyor. 5018 sayılı kanun orta vadeli programın Bakanlar Kurulu tarafından en geç Eylül ayının ilk haftasının sonuna kadar kabul edilmesi gerekliliğine işaret ediyor. Ama hukuku ayaklar altına alan AKP iktidarı OVP´leri de asla bu yasal takvime uygun yapmamak konusundaki ısrarını sürdürüyor. Salı günü aceleyle yapılmış üstünkörü bir basın toplantısı ve orada basınla paylaşılan özet tablolar hükümetin bu eksikliğini ortaya koymamızı engelleyemez. Ekonomi yönetimi ciddiyet ister. 2017 yılı için bütçe hazırlayan, üretim ve yatırım planları yapan vatandaşlara yol göstermesi gereken OVP´yi ortaya koyamayan AKP iktidarı piyasalara yol gösterici olma becerisini de tamamen sıfırlamış durumdadır.

BU OVP, AKP´NİN TÜRKİYE´Yİ FAKİRLEŞTİRDİĞİNİN TESCİLİDİR!

Hükümet tarafından açıklanan OVP, açıkça AKP´nin Türkiye´ye ödettiği ekonomik bedellerin itirafıdır. OVP´nin söylediği şudur: Türkiye ekonomisi küçülecek. İşsizlik artacak. Enflasyon daha da yükselecek. Cari açık artacak, Türkiye uluslararası kredi değerlendirme kuruluşlarının iki dudağı arasına sıkışmaya devam edecek. Kişi başına düşen milli gelir; 10 bin dolarlara çıktığı küresel ortamı bulamayacağı için bu günden sonra daha da zorlanacak. Tüm vatandaşlarımız daha da fakirleşecek. Gelir dağılımındaki bozulma artarak devam edecek. 


OVP, AKP´NİN TÜRKİYE´YE ÖDETTİĞİ EKONOMİK BEDELLERİN İTİRAFIDIR!


Henüz detayı resmi gazetede yayınlanmadığı için ortaya konacak yol haritasına dair bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Ancak basınla paylaşılan makroekonomik büyüklükler tablosu karşılaşacağımız yol haritasının da güvenirliğini şimdiden zedeliyor. Bu tablolar AKP´nin 14 yıllık iktidarının sonucunda Türkiye ekonomisinin karaya oturmuş bir gemi olduğunun altını çiziyor. Hükümetin görevi Türkiye´yi orta gelir tuzağından çıkartacak yol haritasını ortaya koymak ve uygulamaktır. Ama maalesef AKP hükümeti bunun yerine vitrin süslemesi niteliğinde kur tahminleri yapılmasını ekonomi yönetimi olarak gördüğünü de itiraf etmiştir. Şimdi OVP´yle hem hedeflerin hem de politikasızlığın iflası ortaya konuyor. Bu OVP, AKP´nin Türkiye´nin ekonomisini yönetemediğinin itiraf metni olmaya adaydır.

CUMHURİYETİN 100. YILI EKONOMİK HEDEFLERİ BUGÜNDEN KAYBEDİLDİ!


Hükümet, 2012 yılı sonunda Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 için bazı ekonomik hedefler açıklamıştı. Biz o dönemde de AKP´nin ekonomi anlayışıyla bu hedeflerin hayal olduğunu söylemiştik. O zaman da, bugün de, hayallerin gerçek hedeflere dönüşmesinin tek yolunun reform yapma iradesini ortaya koyacak bir yönetim olduğunu vurgulamıştık. Bu hedefleri de gerçeğe dönüştürmenin tek yolu reformları yapmaktır, yalnızca hamasi ve gerçekten uzak konuşmalar yapmak değil! Hedeflere ancak günü kurtarma politikalarıyla değil, gerçekçi, samimi reform adımlarıyla ulaşılabilir. AKP Hükümeti, bugünden Cumhuriyetin 100. yılını mutlu, refah içinde, gelişmiş bir ülke olarak kutlama şansını da tüm vatandaşlarımızın elinden çalmıştır.

OVP, TUTARSIZLIKLARLA DOLU


Ülkeyi yönetebilme kapasitesi her şeyden önce ülkeye yön gösterecek programları ciddiye almakla başlar. Biz OVP´yi ciddiye aldığımız için detaylı değerlendirmesini Resmi Gazete´de yayınlandıktan sonra yapacağız. Ancak açıklanan ön bilgiler yayınlanma tarihindeki ciddiyetsizliğin rakamlara da yansıdığını gösteriyor. 2016 için öngörülen yüzde 3,2´lük büyüme oranının gerçekleşebilmesi için üçüncü ve dördüncü çeyrek büyümelerinin yüzde 2´nin üzerinde olması gerekiyor. Oysa reel sektör verileri burada risklere işaret ediyor. Yapılan kur varsayımı bu hafta yaşanan gelişmeler ışığında daha OVP resmi gazetede yayınlanmadan geçerliliğini yitirmiş gözüküyor. Kamu öncülü talep temelli bir büyüme üzerine inşa edildiği açık büyüme öngörüsü ile enflasyon hedefinin tutarlılığını sağlayacak para politikasının ne olacağı konusunun detayının da resmi gazetede yayınlanacağını umuyoruz.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı