(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN

Tarih: 22.04.2020 13:42

YÜZYILIN SALGINI GÖLGESİNDE ULUSAL EGEMENLİĞİMİZİN 100. YILI

Facebook Twitter Linked-in

Ulusların, varoluş ya da yok oluş süreçlerini ilgilendiren tarihi dönemeçler, toplumsal hatıraları canlı tutmak, zihinleri tazelemek adına ya coşkulu kutlamalarla ya da yaslarla anılır.

Kurtuluş mücadelemiz ve Cumhuriyetimizin 100. yılı, bu anlamda en anlı şanlı kutlamaları hak eden tarihi dönüm noktalarımızdandır.

***

Bu yıl, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 100. yılını idrak ediyoruz.

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin Mustafa Kemal Paşa önderliğinde açılarak, ulusumuzun egemenliğinin ilan edildiği tarihtir.

Millet Meclisimizin açılışı, Anadolu'yu işgal etmiş olan 'yedi düvele' karşı ulusça verilen Kurtuluş Savaşı sırasında, bağımsızlık ve egemenlik yolunda atılan bir ilk adımdır.

Mustafa Kemal Paşa bu günü, geleceğin büyükleri çocuklarımıza armağan etmiştir. ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Dünyadaki ilk ve tek resmi çocuk bayramıdır.

***

Yerküremiz, bu günlerde maalesef günlük yaşantımızın durma noktasına geldiği kritik bir eşiktedir.

Dünya savaşları sırasında dahi olmadığı şekilde ülkeler arasında sınırlar kapanmış, deniz, hava, karayolu ve şehirlerarası ulaşım dondurulmuş, okulların, işyerlerinin kapalı olduğu bir zaman diliminden geçmekteyiz. Dünyamız, küresel virüsten kurtulmak için eş zamanlı olarak, adeta ‘sanal elektronik korona kelepçeleri’ ile gönüllü olarak ev karantinasına girmiştir.

Büyük bir insanlık sınavından geçmekte olduğumuz bu şerait altında dahi ulusal varoluşumuzun yüzüncü yılının idraki, ulu önder ve silah arkadaşlarının hatıralarını saygıyla anmak kutsal görevimizdir.

23 Nisanımızı elbette içinden geçmekte olduğumuz küresel travmaya karşı verilen mücadeleyi zayıflatmadan, sağlık önlemlerine halel getirmeden evlerimizde, camlarımızda, balkonlarımıza bayrak asarak, milli marşımızla, çocuklarımızla, büyüklerimizle birlikte neşe ve coşku içinde kutlamalıyız.

***

Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının önderliğinde Anadolu’da birçok cephede başlayan ulusal direniş ve istiklal savaşının ardından ilan edilen Cumhuriyet, bizim için olduğu kadar, dönemin mazlum ulusları için de emperyalizme karşı ümit aşılayan, model oluşturan bir zaferin simgesi olmuştur.

Mustafa Kemal’in İsmet Paşa’ya ‘‘ Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz’’ ifadesinde ruhunu bulan, yedi düvelden işgalcilere karşı kazanılan kurtuluş savaşımız ve Cumhuriyetin ilanı, tarihimizin en anlam yüklü zaferidir.

İnsanlığın ölümcül ortak küresel düşmana karşı beka mücadelesi verdiği ve ulus olarak zaman zaman ümitsizlik yaşadığımız günlerde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın yüzüncü yaşını, ileride düze çıktığımızda yapacağımız görkemli kutlamalara hazırlık olarak, bu defa evlerimizde, kalplerimizde kutlamamız mümkündür.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını bu koşullarda dahi ‘Egemenlik Haftası’ coşkusuyla kutlayıp, asrın pandemisine karşı ortak direncimize sinerji kazandıracak moral desteğe dönüştürmek elimizdedir. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —