Ahmet DUMAN


Yine 24 Nisan, Yine Soykırım Masalı… (III)

bu 24 nisan nasıl geçecek dersiniz?


 

 

Pekiii ne olmuştu bu 24 Nisan’da da bu kadar önemsenerek her yıl anılıyor. Gerçi bir simge olarak artık herkesçe biliniyor ama hepsi o kadar. İnsanın aklına olmadık olasılıklar geliyor: Örneğin insanın aklına hemen geliveren olasılık, çok büyük miktarda bir katliam! Yok, öyle bir şey. Tehcir yasasının bile tarihi 27 Mayıs 1915! Adı “Savaş sırasında hükümet uygulamalarına karşı gelenler hakkında askeri makamların yapacakları işlemler hakkında kanundur” ve 01 Haziran 1915 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ermeniler 19. Yüzyılın sonlarından başlayarak kurdukları örgütler ve siyasi partiler aracılığıyla ve Rusya ve Fransa’nın desteğiyle Osmanlı devleti sınırları içinde zaman zaman huzursuzluk ve isyanlar çıkarmaktadırlar. Bu isyanların bazıları Osmanlının o sırada savaştığı topraklarda cepheye yakın yerlerde cereyan etmeye başlamış cephe gerisinde anarşi çıkaracak duruma gelmiştir.  Hükümet bu eylemlere karşı aldığı önlemlerden birisi de bu siyasi parti ve örgütleri kapatmak ve etkin üyelerini ve başkanlarını tutuklayıp Çankırı ve Ayaş’ta tutulmalarına dair 24 Nisan 1915 tarihli bir genelge yayınlamıştır.  İşte bu 24 Nisan O 24 Nisan!

Özellikle benim yaşıtlarımdan bazılarımızdan Adana’da doğup yaşlananlar, doğrudan 1909 olaylarını ve daha sonraki olayları yaşamış olanları tanıma şansı bulduk. O vahşeti çok erken yaşlarında yaşamışlar en yakınlarının katledildiklerini gözleriyle görmüşlerdi. Olayların üzerinden onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen o korkunç acıları hala yaşıyorlardı. Bu yazıyı hazırlarken aklıma geldi batılı kaynaklara şöyle bir baktım; Anlatılanlar yaşananlara hiç uymuyor. Bölgedeki Ermeni nüfus alabildiğince abartılı hiç kimse Devletin o yıllarda yaptırdığı nüfus sayımındaki rakamlara güvenmemiş. her araştırmacı farklı sayılar veriyor. Hatta bazıları kendileri bizzat nüfus sayımı yaptırmışlar sanki! Olaylar çıktıktan sonra kaç ölü kaç yaralı olduğuna dair bilgiler de aynı…

O yılları yaşamış birkaç Çukurovalı entelektüel de anılarını yazdılar. Neler anlatıldı neler! Bu tanıklıkların birçoğu belgelendi kayıt altına alındı. Kitap raflarında görülmeseler de özel kitaplıklarda var. Eğer bunlara herhangi bir yerde rast gelirseniz okumanızı salık veririm.

ASALA terör örgütünün Ankara Esenboğa havaalanına (7 Ağustos 1982) Fransa’da Orly Havaalanına (15 Temmuz 1983) yaptığı silahlı ve bombalı saldırılar ve neden oldukları can kayıpları Dünyanın kulaklarındaki pamuğu çekmesine taktıkları at gözlüklerini de çıkarmalarına neden olmuştur. Dünya bu olaylarda terörün sadece Türkiye’yi ve Türkleri hedef almadığını anladı… Mütareke döneminden bu yana sürdürdüğü suskunluğu Orly baskınının sanıkları yargılanırken bozdu ve haklı çıkmalarını engellemeye ve tarihsel gerçekleri dünya ile paylaştı. Bu duruşmalara Türkiye’den önemli Hukukçu bilim insanları katıldı. Mahkeme’de Mümtaz Soysal’a "Türkiye bu konularda şimdiye kadar susuyordu. Şimdi konuşmaya başladı. Niçin? Sorusu sorulunca  Soysal:                                                                       "Türkiye'de üzerinden 70 yıl geçmiş olan bu Ermeni sorunu üzerinde fazla konuşulmadıysa, bunun nedeni, geçmişin acılarını deşmemek düşüncesidir. Bazı Ermeni çevreleri, bundan faydalanarak, meydanı boş bulup birtakım iddiaları dünya kamuoyuna yerleştirmeye çalıştılar. Ama artık bizde de bu meselenin konuşulması ve gerçeklerin ortaya çıkarılması zamanı geldi. Şimdiye kadar bu konuda yeteri kadar araştırma yapılmamıştır. Okullarımızda tarihin bazı bölümleri yeteri kadar anlatılmamıştır. Ben bunu bir eksiklik olarak sayıyorum. Ama bu eksikliğin giderilmesi zamanı gelmiştir." 

Bu konuda zaman ne gösterir bilinmez. Ama Türkiye devlet olarak süreklilik ve kararlılık göstermelidir.  

Hiç düşündünüz mü bilmem Kudüs’te  “AĞLAMA DUVARI”( kotel, batı duvarı, hait al Burak)  denilen bir duvar var bilinen tarihi 5000 yıllık. Süleyman’ın yaptırdığı bir ibadethanenin kalıntısı… Biliyor musunuz? Yahudileri binlerce yıldır bir arada tutan işte bu duvardır.

Kaybettiklerimizin unutamadığımız acıları bizi de bir arada tutmalıdır.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00