Prof. Dr. Süleyman Çelik


YERLİ VE MİLLİ ARABA (OTOMOBİL) YAPMAK!..

Otomobil bir Sanayi (Endüstri) devrimi ürünü. Sanayi devrimi, 18. yüzyılın sonuna doğru, Rönesans-Reform-Aydınlanma Devrimi aşamalarından geçerek, dogmalardan kurtulup, akıl ve bilimi kılavuz edinmiş olan Avrupa'da  gerçekleştirildi.


Aşağıdaki tabloda, değişik sektörlerde teknolojinin doğuşu, yaygınlaşma dönemi ve hızlı büyüme döneminin sona erme yılları görülmektedir. 
Hızlı büyüme döneminin sona ermesini belirleyen etmen, sektörün dünyada yaygınlaşmasıyla yarattığı katma değerin, yani elde edilen karın azalmasıdır. 
Tabloda görüldüğü gibi sanayi devrimi 1771'de ilk tekstil sektöründe oluşmuş. Bunu demiryolu ve otomotiv sektörü izlemiştir.
Görüldüğü üzere, otomotiv sektörü 1886'da başlamış ve 1969'dan sonra hızlı büyüme dönemi sona ermiştir. Çünkü bu tarihten sonra Japonya'dan Güney Kore, Hindistan ve Brezilya'ya kadar birçok ülkede otomobil üretilmeye başlanmış, bu da sektörün yarattığı katma değeri düşürmüştür. 
Buna karşı, akıl ve bilimi kılavuz edindikleri için öngörüde bulunarak daha önceden yeni arayışlara başlayan ülkeler, yeni sektörler yaratmışlar ve Bilişim (Enformasyon) devrimini gerçekleştirmişlerdir.
Bilim ve teknolojideki gelişme o kadar hızlı ki Norman Poirr ve Merill Lynch tarafından, 2000 başlarında hazırlanan bu grafik, 20 yıl sonrasını öngörememiştir. Şimdi Bilişim devrimi de sona erdi: Dördüncü Sanayi Devrimi (Endüstri 4.0) başladı. Artık sanayide yapay zeka (akıllı robotlar) kullanılıyor...
Dünyada gelişmeler bu durumda iken biz, el oğlunun 150 yıl önce yaptığı otomobili yapmaya çalışıyoruz. Ancak hala kendi başımıza yapamıyor, gene el oğlundan yardım alıyoruz.  Üstelik bununla övünüyor, çok büyük törenlerle kutluyoruz...
Bunun yerine,  "yeni bir teknolojiyi dünyada ilk kez, neden biz  gerçekleştiremiyoruz, bizim onlardan eksiğimiz ne" diye düşünsek, daha iyi olmaz mı?..
Süleyman ÇELİK

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92