SANİYE VİLDAN GÜZEL - İNADINA ŞİİR


"YAZMAK YAZANIN ÖDÜLÜDÜR."/CHARLES BUKOWSKI


"YAZMAK YAZANIN ÖDÜLÜDÜR."/CHARLES BUKOWSKI

Manavgat Nehir Gazetesi'nin benimle yaptığı röportajı paylaşıyorum.

Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay'ın, ilçe kültür ve sanatına yön veren değerleri ele aldığı "İz Bırakanlar" köşesinde bugünün konuğu SANİYE VİLDAN GÜZEL.

Vildan Hanım, ilçemizin yazar gelinlerindendir. Gerçi kendi deyimi ile bir ömürlük bir zamanı Manavgat’ta geçirmiştir. Öğretmenlik hem de Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği, Türkçenin dil bayraktarlığıdır.

İşte yazarımız kendi deyimi ile kırk beş yıllık öğretmenlik ve öğrencilik yaşantısından sonra Türk dili ve edebiyatı birikimlerini Türk dili ile halkına aktarmaya başlamış. Önce şiir demiş sonra şairleri, edebiyatı araştırmış ve dağarcığından taşanları kâğıda aktarmış kitaplaştırmış. 6 kitaba ulaşmış.

Anadolu’nun insansal varlığının mayasında olan Mevlâna kültürünü, Mevlâna felsefesinin öğretilerini üç kitabında dile getirmiş.

Kitaplarından elde ettiği geliri sokak hayvanları ve kanserli çocuklarla ilgili kurumlara bağışlamış.

İşte böylesine engin yürekli değerler yetiştirmekte edebiyat...

Diline, kalemine, yüreğine sağlık değerli öğretmenim. Saygılarımla...

İZ BIRAKANLAR

H. O. Vildan Güzel kimdir?

Kırklareli doğduğum yer; ilk ve orta öğrenimimi Kırklareli ve Edirne'de gördüm. Yüksek öğrenimimi Ankara Yüksek Öğretmen Okulu ile Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türkoloji Bölümü'nde tamamladım. Hazırladığım tez nedeniyle de Türkolog ünvanını aldım.

Tekirdağ ve İstanbul'da edebiyat öğretmenliği yaptım.

Meslek yaşamımı Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde sona erdirdim.

Evliyim ve bir çocuk annesiyim.

Özgeçmişimi böyle özetleyebilirim; ancak, öğretmen sürekli öğrenendir.

Malili Hampâté Bâ'nın bu sözünü ilke edindim, "Öğrenmek, gençlikte de yaşlılıkta da suya koşmak gibidir."

Michelangelo'nun 87 yaşında iken söylediği sözü de benimsiyorum. Michelangelo, "Hâlâ öğreniyorum." demiş o yaşında; ben öğretmenim, "Öğretmenlik ömür boyu sürecek bir öğrenciliktir." demem çok doğal!

Ayrıca ben o yaşta değilim ve yaşlanmadım; biraz yaş aldım sadece(!)

H.O. Vildan Güzel için Manavgat ne anlatmaktadır?

Öncelikle, beni "İZ BIRAKANLAR" arasında saydığınız için teşekkür ederim.

Evet, birçok yerde iz bıraktım, hiç mütevazı olmayacağım. Bu yaşımda beni unutmayan, üzerinde iz bıraktığım, yaşamına dokunduğum çok öğrencim oldu. Hâlâ bana ulaşıyor ve benim unuttuğum anılarımızı yazıyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor.

Ben 1969 yılından beri Manavgatlı sayıyorum kendımi; bir ömür denilebilir.

Manavgatlı bir öğretmenle evlendim ve Manavgatlı oldum. Manavgat'ı ve insanlarını çok seviyorum. Doğası büyüleyici Manavgat'ın, çevresindeki tarihsel güzellikler de... İnsanları da sevecen, iyi yürekli ve yardımsever. Yazarı, ozanı bol. Onları tanıdıkça kültürel zenginliğini de fark ediyorum.

Doğup büyüdüğüm Kırklareli'de orta son sınıfa kadar yaşadım; yatılı okullarda eğitim gördüğüm için ancak tatillerde gittiğim bir kentti. Tabii hiç unutmadım; ama, Manavgat-Side yarım asırdır yaşadığım yer. Emekli olduktan sonra yılın dört ayını Side'deki evimizde geçiriyorum. Manavgatlı yazarlar arasında sayılmaktan da gurur duyuyorum.

H. O. Vildan Güzel niçin yazar? Yazmanızın gerekçesi nedir?

“Yazmak neyi?

Yazmak kime?

Yazmak niçin?

Yaşamak, nefes almak kadar bedava,

Yazmak.

Parsa toplamayı düşünmeden

Yazabilmek.”

Bedri Rahmi Eyüboğlu

“Yazmak başka oluyor

Azalır yalnızlığım,

Bu çizgiler de olmasa

Çıldırırdım.”

Behçet Necatigil

Ben araştırmacı-yazarım. Özellikle şiir üzerinde çalışıyorum. Yazdığım kitapları akademik ve iddialı bir çalışma ürünü olarak görmüyorum.

Onlarca yıllık birikimimle; titizlikle, dikkatle, bir amaçla ve zevkle yaptığım bir araştırma-inceleme olarak değerlendiriyorum.

“Ben öğretmenlikten emekli oldum; edebiyattan değil.”

Tüm yaratılmışı; insanı, hayvanı, bitkiyi, taşı , toprağı ...ne varsa yaratılmış her şeyi sevmeye çalışan biriyim. Emekli olduktan sonra gittiğim kurslarda edindiğim becerilerle cam, ahşap, kumaş boyayarak açtığım sergilerden elde ettiğim gelirle sokak hayvanları ve kanserli çocuklarla ilgili kurumlara bağış yaptım yıllarca... Ellerimle çalışmakta zorlanınca da sürüp gelen edebiyatla ilgime dayanarak yazmaya başladım.

Amacım, yine aynıydı. İnsan ve hayvanlara yardım. Altı kitap yazdım; hepsinin gelirini bağışladım, bağışlıyorum.

H. O. Vildan Güzel için edebiyat nedir? Edebiyatsız bir dünyada yaşamak ister miydi?

Edebiyat; duygu ve düşüncelerin, insan ve toplum yaşantısının, söz ve yazıyla, etkili biçimlerde anlatımını amaç edinen bir sanat türüdür.

Müzik, en etkili sanattır; çünkü kullandığı araç evrenseldir. Bir dilden bir dile çevirme gereğini duymadan, bütün insanlığa seslenebilir.

Müzikten sonra en etkili ve yaygın sanat edebiyattır. Bir toplumun özel diliyle yaratıldığı ve onun duygu ve düşüncelerini ilettiği için ulusal bir kimlik taşır; ama, edebiyat yapıtları bir dilden öteki dile çevrilebilir, böylece evrensel bir niteliğe ulaşır.

Müziksiz ve edebiyatsız bir dünyada yaşam düşünemiyorum.

DEVAM EDECEK.

YAZARLAR

  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00