PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


YAPAY ZEKA ve VERİ BİLİMİ EĞİTİMİNDE DEĞERLENDİRME


Eğitimciler olarak öğrenmeye ve gelişmeye devam etmek isteriz. Üniversiteye hazırlanan, Üniversitede öğrenci olan ve Üniversite sonrasında çalışma yaşamına giren ama işini beğenmeyen kişilere nasıl yardımcı olabiliriz?

  1. Lisede öğrenciyim, nasıl bir seçim yapabilirim?

Son zamanların ilginç bir bilim dalı olan Yapay Zeka Mühendisliği dalını seçtiğini düşünelim: Lisedeki bir öğrencinin bu bilince sahip olması önemli bir olay. Bu nedenle iyi bir noktadasın. Son yılların önemli mesleklerinden biri olan yapay zekâ mühendisliği ile ilgili lisans bölümleri: Hacettepe Üniversitesi (Devlet Üniv.) (Yapay Zekâ Mühendisliği) – TOBB(Vakıf Üniv.)  (Yapay Zekâ Mühendisliği),  Bahçeşehir Üniversitesi ( Vakıf Üniv.) (Yapay Zekâ Mühendisliği)  ve İTÜ( Devlet Üniv.) ( Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği) dir.

Ayrıca, yapay zekâ bölümlerine girmeseniz bile istatistik, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, elektrik–elektronik mühendisliği,, matematik gibi bölümleri tercih etmeniz ileride yapay zeka ve veri bilimi ile ilgili iş başvurularında size artı puan kazandıracaktır.

-b)  Üniversitede öğrenciyim

Türkiye'de oldukça fazla öğrenci okuduğu bölümünü sevmiyor, sonrasında da bölümünüzle ilgili bir işi tercih etmiyorsanız. Veri bilimi alanına ilginiz varsa sizin seçenekleriniz önceki paragraftaki bilim dalları olabilir: Bu bölümlerden (varsa) veri bilimi ile ilgili dersler alınız: Bilgisayar mühendisliği (örn: python, bulut sistemleri, NoSQL), elektrik - elektronik, enformatik, endüstri, matematik (örn: calculus), istatistik (veri analizi, veri mühendisliği, olasılık, istatistiksel veri analizi, doğrusal modeller).

Veri bilimi hemen hemen tüm alanlarla bütünleşebiliyor. Örneğin siyaset için de veri bilimi yapılabilir, edebiyat ve toplumsal refah için de yapılır. Bazı üniversiteler dışarıdan kredi başına ödenen ücret ile yapay zekâ derslerine katılım olanağı sağlıyor.

c)- Üniversite bitti, çalışmaya başladınız ama işinizi sevmediniz yeni bir iş arıyorsunuz:

Türkiye'de alan yeni yeni geliştiği için henüz yapay zekâ mezunu yok. Yeni şeyler öğrenmeyi ve araştırmayı istiyorsanız. Bu alana girebilirsiniz. Sağlam bir teknik mülakat sizi bekliyor. İngilizceniz varsa  yüksek lisans yapabilirsiniz. Online canlı eğitimler var.  Size önerimiz,  hangi eğitime katılacak olursanız olun, mutlaka daha önce giden birinin fikrini alın. Udemy, Udacity, Coursera, DataCamp gibi online  eğitim programlarından dersler alabilirsiniz. Bir sertifikanız olabilir.

Şunları diyorsanız hiç bulaşmayın: Sürekli olarak, okumak için ben isteksizim, azimli değilim, hırsım yok. Çalışmadan yorulmadan rahat yaşama yollarını hiç düşünmeyin.

 

YAZARLAR

  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,59% 0,30
  • EURO

    34,72% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2498,87% -0,01
  • Ç. ALTIN

    4173,19% 0,00