Ata Alp And


YALÇIN BENLİCAN VE ŞİİR


Bir süredir rahatsız olan Yalçın Benlican ile gerçekleştirilen söyleşi, sanat sayfamıza bestelenen şiirleriyle ünlenen İzmirli bir şairin ölçekli bir fotoğrafını yansıtıyor…

İzmir/Karabağlar Belediyesi, hizmete açtığı bir parka onun adını vermekle kalmıyor, onun büstünü parka koyuyor, tüm bunları güzel bir açılışla da hayata geçiriyor.

Bu yüzden mutlu Yalçın Benlican… Cumali Karataş’a verdiği röportajda onun sanatla, sanatsal yaratıcılıkla yoğrulan duygu koşusunun alın terine değen güzel bir duygulanım içerisinde olduğunu görüyoruz:

”Duygularıma gelince; yaşarken çok az kişinin tattığı bu duyguyu ben de tatmaktan son derece mutlu oldum. Maddiyatla ölçülmeyen bir şey bu sevgili Cumali Bey dostum…” derken, gerçekçi bir bakış açısıyla farklı bir noktaya değiniyor…

“Bir de benim dikkatimi çeken şey, vurguladığım gibi, yaşarken pek az şairin, yazarın ya da sanatçının heykeli dikilmiş, parka adı verilmiş. Oldukça mutlu oldum.”

Yalçın Benlican kim, nerden nereye gelmiş, onu biraz da birlikte tanıyalım isterseniz…

Türk Sanat Müziği’nde nadir bir durum olarak, bestelenen serbest şiirlerinin ardını getirmesi sonucudur ki, 1200 kadar şiiri besteleniyor, bunlardan 233’ü TRT repertuvarına alınırken, kaset ve albümlere de 60-70 kadarı giriyor. 

Bu güfte konusundaki iç içe iki ilginç ifade…. Adı duyulacak diye güfte ağırlıklı olarak yazdığı şiirleri şiirden ödün vermeden yazıyor. İmgesiyle, betimlemesiyle lirizmle örtüşen şiirleriyle dikkat çekiyor…

Bizim naçizane, Mozart’ı, Beotheven’i ancak onunla kıyaslayabileceğimiz dahi bestekâr Avni Anıl’ın ona: “Dünyada söylenmemiş söz yoktur sadece farklı fotoğraflar vardır. Sen bunları çok iyi yakalıyorsun…” demesi ile yine Türk Müziğindeki ekol bestekârlardan biri olan Yıldırım Gürses’in:”Seninle niye daha önce tanışmadık. Senin şiirlerinin içerisinde besteler” demesi de insanın madalya gibi boynuna asılan, her şairi kıskandıran bir sanat onurudur.

            Geleneğin değerini gören ve o temel üzerine yükselerek müzikal pırıltılara da fırsat veren; “yeni bir ses, yeni bir söylem için çıktığı şiir yolculuğunda, “Uyuyan insanları uyandıran bir kişi olan ve “Söyleyemeyenlerin yerine de söyleyen” şair Yalçın Benlican’ı, sanatsal ve şiirsel başarılarından dolayı kutluyor, daha nice hak eden şairlerin, sanatçıların adına park açılıp büstünün dikilmesi dileğinde.

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00