PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Verinin İnsan, Toplum ve Kurumların Yaşamında Önemli Olmasının Nedenleri (2)

Prof. Dr. Fikri AKDENİZ


Geçen haftaki yazının devamı:

7. Tahmin Etmeyi Durdur

Veri (hem iyi hem de kötü) kararları paydaşlarınıza, açıklamanıza yardımcı olacaktır. Stratejileriniz ve kararlarınız beklediğiniz sonucu versin ya da vermesin, yaklaşımınızı tahminlere değil, güvenilir veriye dayalı olarak geliştirdiğinizden emin olabilirsiniz.

8. Yaklaşımlarınızda Stratejik Olun

Veri verimliliği artırır. Etkili veri toplama ve analizi, kıt kaynakları en çok ihtiyaç duyulan yerlere yönlendirmenize olanak tanır. Belirli bir hizmet bölgesinde önemli olaylarda bir artış kaydedilirse, bu veriler ayrıntılı olarak incelenebilir. Sorun yalıtılmışsa, eğitim, veya diğer kaynaklar, sistem genelinde değil, tam olarak ihtiyaç duyulan yere dağıtılabilir. Veri ayrıca hangi alanların diğerlerine göre öncelikli olması gerektiğini belirlemede kuruluşlara destek olacaktır.

9. Ne Yaptığınızı İyi Bilin

Veri, kuruluşunuzdaki güçlü alanları çoğaltmanıza olanak tanır. Veri analizi, yüksek performanslı programları, hizmet alanlarını ve kişileri belirlemenize yardımcı olacaktır. Yüksek performans gösterenlerinizi belirledikten sonra, programlara, hizmet alanlarına ve düşük performanslı kişilere yardımcı olacak stratejiler geliştirmek için bunları inceleyebilirsiniz.

10. Hepsini Takip Edin

İyi veri, kuruluşların ilerlemeye devam etmek için temel çizgiler, karşılaştırmalar ve hedefler oluşturmasına olanak tanır. Veri ölçmenize izin verdiği için, temel değerler belirleyebilir, karşılaştırma ölçütleri bulabilir ve performans hedefleri belirleyebilirsiniz. Temel, belirli bir çözüm uygulanmadan önce belirli bir alanın nasıl göründüğüdür. Kıyaslamalar, “Kişisel sonuç ölçümleri” ulusal veri gibi benzer bir demografide diğerlerinin nerede olduğunu belirler.

11. Paranızdan En İyi Şekilde Yararlanın

Finansman giderek daha fazla sonuç ve veri odaklı hale geliyor. Sağlanan hizmetlere dayalı finansmandan elde edilen sonuçlara dayalı finansmana geçişle birlikte, kuruluşların kanıta dayalı uygulamaları uygulamasıyla veri toplamak ve analiz etmek için sistemler geliştirmesi giderek daha önemli hale geldi.

12. Çevrenizdeki Kaynaklara Erişin

Kuruluşunuz büyük bir olasılıkla analize başlamak için ihtiyaç duyduğunuz verinin ve uzmanlığın çoğuna sahip ve İnsan kaynakları destek ofisiniz personelinizle ilgili veriyi zaten takip ediyor. Olaylarla ilgili verileri devlet denetleme kurumuna zaten bildiriyorsunuzdur. Olasıdır ki kuruluşunuzda excel deneyimi olan en az bir kişi vardır. Ancak bunların hiçbirini yapmazsanız, Çevrimiçi olarak başlamanıza yardımcı olabilecek birçok ücretsiz kaynak var. 

KAYNAKLAR: 12 reasons why data is important (İnternet Bilgisi)

6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanunu’nun 29677 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi (7.Nisan 2016)

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51