PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Verinin İnsan, Toplum ve Kurumların Yaşamında Önemli Olmasının Nedenleri (1)

Prof. Dr. Fikri AKDENİZ


Veri (nicel ya da nitel): işlenmemiş gerçek bilgi parçasına verilen addır. Veri ölçümsayımdeneygözlem ya da araştırma yolu ile elde edilmektedir. Veri toplandıktan sonra gruplanarak, sıralanarak ve özetlenerek, elle ya da bilgisayarla işlenip bilgiye dönüştürüldüklerinde anlam kazanmakta; ait oldukları bağlamı açıklama gücüne kavuşmaktadır. Problem çözme ya da karar verme gibi bir amaca hizmet edebilecek duruma gelmektedir.Verinin karmaşık olması gerekmez. Basitçe ifade etmek gerekirse, veri, kurumsal karar vermeyi ve stratejiyi desteklemek için topladığınız yararlı bilgilerdir. Verinin insan, toplum ve kurumlarınyaşamında neden önemli olduğunun on iki nedenini, onunla neler yapabileceğinizi ve insan hizmetleri alanıyla nasıl ilişkili olduğunu paylaşacağız.

1. İnsanların Yaşamlarını İyileştirin

Veri, desteklediğiniz kişilerin yaşam kalitesini artırmanıza yardımcı olacaktır: Kaliteyi artırmak, kuruluşların veri kullanmasının nedenlerinin başında gelir. Etkili bir veri sistemi, ölçmenize ve harekete geçmenize izin vererek, kuruluşunuzun insanların yaşam kalitesini iyileştirmesini sağlayabilir.

2. Bilgiye Dayalı Kararlar Verin

Veri = Bilgi. İyi veri tartışılmaz kanıtlar sağlarken, özlü anlatım niteliğindeki kanıtlar, varsayımlar veya soyut gözlemler, yanlış bir sonuca dayalı olarak harekete geçilmesi nedeniyle kaynakların boşa harcanmasına neden olabilir.

3. Köstebek Yuvalarının Dağlara Dönüşmesini Durdurun

Veri, kuruluşunuzdaki önemli sistemlerin sağlığını izlemenize olanak tanır: Kalite izleme için veriden yararlanan kuruluşlar, zorluklara tam bir kriz haline gelmeden önce yanıt verebilir. Etkili kalite izleme, kuruluşunuzun reaktif olmak (mantık süzgecinden geçirdikten sonra yapmak) yerine proaktif (olabilecek olayları önceden öngörerek pozisyon almak, plan yapmak)olmasını sağlayacak ve kuruluşun zaman içinde en iyi uygulamaları sürdürmesini destekleyecektir.

4. İstediğiniz Sonuçları Alın

Veri, kuruluşların belirli bir stratejinin etkinliğini ölçmesine olanak tanır: Bir zorluğun üstesinden gelmek için stratejiler uygulamaya konduğunda, veri toplamak, uzun dönemde çözümünüzün ne kadar iyi performans gösterdiğini ve yaklaşımınızın ince ayar yapılması veya değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemenize olanak tanır.

5. Sorunlara Çözüm Bulun

Veri kuruluşların, sorunların nedenini daha etkili bir şekilde belirlemesine olanak tanır. Veri, kuruluşların farklı konumlarda, bölümlerde ve sistemlerde olup bitenler arasındaki ilişkileri görselleştirmesine olanak tanır. İlaç hatalarının sayısı arttıysa, personel devir hızı veya boşluk oranları gibi sebep gösterebilecek bir sorun var mı? Bu veri noktalarına yan yana bakmak, daha doğru teoriler geliştirmemizi ve daha etkili çözümler ortaya koymamızı sağlar.

6. Argümanlarınızı (çıkarımlarınızı) Yedekleyin

Veri, sistem savunuculuğunun önemli bir bileşenidir. Veriyi kullanmak, sistem değişikliği için güçlü bir kanıt sunmaya yardımcı olacaktır. İster kamudan ister özel kaynaklardan sağlanan fonların artırılmasını savunuyor olun, ister yönetmelikteki değişiklikler için dava açın, kanıtınızı veri kullanımı yoluyla göstermek, değişikliklerin neden gerekli olduğunu göstermenize olanak sağlayacaktır.

Devam edecek

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92