GÜLCAN TÜRKMEN


Tecrübe ve öğrenilen gerçeklik


Genellikle insanlar hayata atılmadan önce, gerçekleri kendi dünyalarının pembe tülleri arasından değişik bir gözle görürler. Masum bir eğilimle, birçok olay karşısında kayıtsız ve tedbirsiz davranırlar. Umulmadık zorluklar, kaderin cilveleri, hayatın acı gerçekleri, büyük bir gevşeklik içindeki insanı bu pembe dünyadan sıyırır.
İnsan yaşadığı tecrübeler nedeniyle acı çekerek gerçeği öğrenir. İşte o zaman anlar hayatın toz pembe bir dünyadan ibaret olmadığını.
Birtakım kayıtsızlıklar ve düşüncesizlikler sonucunda yaşanılan hayat darbeleri insana yavaş yavaş tedbirli olmayı öğretir. Herhangi bir alanda kazanılan tecrübe, insanın görüşlerini, duygularını ve bütün davranışlarını etkiler. Bu durumda insan, en basit işlerde bile adımlarını daha dikkatli ve sakınarak atmaya çalışır, insanın, azim ve çalışmasının yanı sıra tecrübe yönünden de olgunlaşması, onun hayata daha iyi uyumunu sağlar.
Aslına bakılacak olursa insanların hayatı daha gerçekçi görmeleri için illa başlarına kötü bir olay gelmesi gerekmemelidir. Tabi insanlar başlarına bir olay geldiği vakit bunun etkisi ile hayattan ders alırlar ve olaylara bakış açılarında bir değişiklik olur. Fakat bana göre önemli olan kötü olaylar kendi başımıza gelmeden önce başkalarının yaşadıklarına bakarak ders çıkarmaktır.
Eğer böyle yaparsak hayatta yaşanabilecek her duruma karşı tedbirli olmuş oluruz hem de kendi başımıza olay gelmeden bizim de başımıza gelebilir durumlarına karşı hazırlıklı olmuş oluruz. Akıllı insanın yapacağı da bu olmalıdır.
Her işte tedbirini önceden alan, ihtiyatlı davranan bir kimse kolay kolay yenilmez, hayal kırıklığına uğramaz. Ezilmeden yaşamak isteyenler için bu, en büyük kazançtır.
Hayatımızı bu düsturla sürdürürsek emin olun hayat daha çekilir ve zararları daha az olan bir dünya olabilir.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51