Fırat Yıldız


Tarım arazileri beton oluyor


Türkiye’nin hemen hemen her yerinde olduğu gibi Adana’da da hızlı bir kentleşme ve şehirleşme süreci yaşanıyor. Kentleşmenin simgesi sayılan beton yapılar da bu paralel de artış gösteriyor. Artış gösteriyorlar göstermesine de çoğu yerde canım tarım arazileri de betona dönüşmeye devam ediyor.
Geçen gün İncirlik Hava Üssüsünün olduğu yerden Sarıçam tarafına oradan da otoban yoluna devam ettiğimde gördüğüm manzaralara inanamadım. Bir zamanlar ürünlerin yetiştirildiği, tarım işçilerin dolup taştığı tarım arazileri çok katlı beton binalara dönüşmüş.
Özellikle Sarıçam Belediyesinden itibaren ilerleyen kısımlarda yolun kenarındaki tarım arazilerinin bir tık gerisine yapılan, yapımı devam eden binalar gerçekten çok üzücü bir görüntü oluşturuyordu.
Zamanla o yola sıfır olan ve şuanda farklı ürünlerle ekilmiş olan tarlalara da sıra gelecek. Belki onlar son kez ekiliyorlar, belki seneye yine aynı noktadan geçtiğimizde oralarda yükselen inşaatları göreceğiz.
Gerçekten bu kadar verimli toprakların bu şekilde değerlendirilmesine üzülüyorum. Yani koskoca Adana’da ev yapacak, bina yapacak, site yapacak yer mi kalmadı da gidiyorsunuz marul ekilen, mısır ekilen, lahana ekilen yerlere bina yapıyorsunuz.
Evet barınma en temel ihtiyaçların başında yer alıyor. Ancak beslenme de ihtiyaç zincirinde o da yükseklerde yer alıyor. Ev başka bir yere, herhangi bir yere yapılabilir. Ancak tarım herhangi bir yerde yapılmaz.
Tarımın bu şekilde yavaş yavaş bitirildiği ülkemizde özellikle meyve sebze fiyatlarının bu kadar artması bizleri şaşırtmasın. İnsanların üretmediği bir yerde elbette fiyatlar artacak. Artacak ki üretmeyenler alacak, üretenler ise kazanacak.
Lütfen tarım arazilerinin bu kadar hunharca kullanılmasına, ziyan edilmesine müsaade etmeyin. Dediğim gibi Adana’da ev yapılacak çok yer var. Ancak bu kadar verimli ve tarım yapmaya müsait yer her yerde yok. Bu nedenle böylesine tarım arazilerimizi ziyan etmeyelim.

YAZARLAR

  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07