Prof. Dr. Özer OZANKAYA


TARİKAT, TEKKE VE ZAVİYELERİN  KAPATILMASININ 97. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

“En doğru, en gerçek tarikat, uygarlık tarikatıdır. Uygarlığın buyurduğunu ve istediğini yapmak, insan olmak için yeterlidir.” Atatürk


97 yıl önce 30 Kasım 1925 günü  Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen ve anayasamızın değiştirilemez hükümleri olarak güvenceye alınan  yasayla tekke,   zaviye ve tarikatlar gibi ortaçağ kalıntısı, baskıcı, insanları çocukluktan başlayarak  yurttaş değil, iktidar sahibinin her buyruğuna sorgulamasız boyun eğecek uyruklar, olarak koşullandıran,   ulusu da iç-dış sömürgecilere tutsak eden kurumlar  kapatıldı; şeyh, mürit, mansıp, çelebi, halife, nakip, falcı, büyücü .. gibi sanların ve bunlara özgü giyim kuşamların kullanılması, bu sanların anlattığı etkinliklerde bulunulması yasaklandı.

Atatürk,  bu bağlamda olmak üzere  30 Ağustos 1925 günü    Kastamonu'dan ulusumuza  şöyle seslenmişti:

“Efendiler ve ey ulus, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mansıplar ülkesi olamaz. En doğru, en gerçek tarikat, uygarlık tarikatıdır. Uygarlığın buyurduğunu ve istediğini yapmak, insan olmak için ye¬terlidir. Tarikat başkanları hemen bu dediğim gerçeği bütün açıklığıyla kavrayacak ve kendiliklerinden hemen tekkelerini kapatacak, müritlerinin artık erginliğe ulaşmış olduklarını elbette kabul edeceklerdir.”

5 Kasım 1925 günü de Ankara Hukuk Fakültesi’nin açılışı dolayısıyla bu konuda şunları vurgulamaktaydı:

“Türk ulusunun varlığını sürdürmek için bireyleri arasında düşündüğü ortak bağ, yüzyıllardan beri gelen biçim ve niteliğini değiştirmiş, yeni ulus dinsel ve mezhepsel bağlantı yerine Türk ulusluğu bağıyla bireylerini toplamıştır. 

"Ulus, uluslararası genel mücadele alanında yaşama ve güç nedeni olacak ortam ve araçların ancak   çağdaş uygarlıkta bulunabileceğini, kanıtlanmış bir gerçek olarak ilke edinmiştir.”  

Atatürk, bundan iki yıl sonra okuyacağı SÖYLEV'de  de, bu konuda şu görüşlerini açıklayacaktır:

“Bir takım şeyhlerin, dedelerin, seyyitlerin, çelebilerin, babaların, emirlerin arkasından sürüklenen ve  talihlerini,  yaşamlarını falcıların, büyücülerin, üfürükçülerin, muskacıların ellerine bırakan insanlardan oluşmuş bir topluluk, uygar bir  ulus olarak görülebilir mi? İşte biz       ulusumuzun alnını, olduğu gibi, açık ve temiz göstermek, .. ulusumuzun bağnaz ve ortaçağcıl olmadığını kanıtlamak  istedik.” 

Türk ulusunu akıl ve bilim dışı  düşüncenin baskıcılığından, inanç   sömürüsünden kurtararak özgürleştiren atılımın   97. yıldönümünü kutlarken, Türk demokrasi devriminin baş mimarı ölümsüz önder  Atatürk'ü ve bu yolda can vermek dahil tüm özverileri sergilemiş olan demokrasi şehitlerini ve emek verenlerini en derin bağlılık duyguları, sevgi ve saygılarla anıyoruz. 

 

Bknz.: 

Özer Ozankaya, Atatürk ve Laiklik, CEM Yay.; Cumhuriyet Çınarı: Mustafa Kemal'i "Ataürk" Yapan Uygarlık Tasarımı, CEM Yay.

 

YAZARLAR

  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00