GÜLCAN TÜRKMEN


Suyu ihmal etmeyin


Adana son günlerde en sıcak günlerini yaşamaya başladı. Sıcak havalar özellikle akşamları uyumayı bile imkansız hale getirirken gündüz vakitlerinde de Adana sokakları sıcak havanın etkisi ile bomboş görünümüne devam ediyor.
Sıcak havalarda bol su tüketmek büyük önem taşıyor. Vücudumuzun yaklaşık % 60-70 ini su oluşturmaktadır. Toplam sıvı miktarındaki %1’lik bile değişiklik kendini susama ile gösterirken, daha fazla kayıp ise ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremez. Su derideki gözeneklerden buharlaşarak vücut ısısının düzenlenmesine katkıda bulunur. Su; hücrelerin ihtiyacı olan mineral, vitamin, protein, karbonhidrat, yağ gibi besin maddelerini ve hormonları ihtiyacı olan hücrelere, dokulara ve organlara ulaştırır.
Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artması ile birlikte bireylerin günlük su ve sıvı tüketimlerinin önemi artmaktadır. Özellikle bu dönemlerde terlemeyle, idrarla, fiziksel aktiviteyle, aşırı tuzlu ve proteinli besinlerin tüketimiyle, bağırsak enfeksiyonuna bağlı ishal durumlarında vücuttan sıvı kaybı artar.
Su; besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması ve vücut ısısının ayarlanması gibi birçok reaksiyonda görevli olduğu için de vücuttan kaybedilen suyun yerine konması çok önemlidir.
Sıcaklıkların yoğun yaşandığı dönemlerde uzmanların açıklamalarına göre yeterli sıvı tüketilmediği takdirde; kas spazmları, bulantı, yorgunluk hissi, göz pınarlarının kuruması, cilt esnekliğinin kaybolması, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Sıvı kaybının düzeyine göre hissedilen şikayetler değişiklik gösterir.
Her gün en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine yarım yağlı süt, ayran, şekersiz hoşaf ve komposto, cacık, maden suyu ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Kolalı ve gazlı içecekler basit şeker içeriğinden dolayı aşırı tüketildiği zaman vücuttaki yağ miktarının artışına yani kilo alımına neden olur. Çay ve kahve gibi içecekler de idrar söktürücü etkilerinden dolayı vücuda sıvı sağlayan değil tam tersi su kaybettiren içeceklerdir. Bu nedenle atılan bu suyun yerine konması önemlidir.
Yine uzmanların açıklamalarından anladığımız üzere yeterli su tüketip tüketmediğimizin en iyi göstergesi idrar rengi ve miktarıdır. Koyu renkte ve az miktarda idrar yetersiz su içtiğimizi gösterir. Böbrek fonksiyonlarının işleyebilmesi için su tüketimi önemlidir. Bu nedenle idrar rengimiz açık sarı ve şeffaf renkte olmalıdır.
Ayrıca sıcak havalarda özellikle açık havada spor yaparken daha fazla sıvı kaybı olacağı için egzersize başlamadan önce, egzersiz sırasında ve sonrasında su içilmelidir. Terlemeyle aynı zamanda mineral kayıpları da olacağından bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Kaybedilen bu mineral kayıplarını yerine koymak için ayran tüketilebilir. Özellikle yaz aylarında susama hissini beklemeden su içmek sağlık açısından önemlidir.
Su hayatın her anında çok önemlidir ancak sıcaklıkların tavan yaptığı bu günlerde çok daha önemlidir. Bu nedenle aşırıya da kaçmadan su tüketimini ihmal etmemeliyiz. Öte yandan suya sadece insanların ihtiyacı yoktur. Tüm canlılar suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle biz insanların sağlığı açısından su ne kadar önemli ise diğer canlılar için de çok önemlidir.
Hem kendimiz suyu ihmal etmeyelim hem de diğer canlıların da su ihtiyacını düşünerek mutlaka belirli yerlere su bırakmayı unutmayalım.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51