PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Sessizlik neden en iyi öç (intikam) alma yoludur?


Sessizliğin en etkiliöç almayolu olmasının birçok nedeni var. Bazı insanlar, kendilerine haksızlık eden kişiyi cezalandırmak için sessiz kalmayı tercih edebilir. Diğerleri, dramdan kaçınmak için bunu yapabilir. Sessizliğin binlerce sözcük anlatıyor. Onlara ayıracak daha fazla zamanınız yok. Yine de başkaları, kendilerini inciten birinden öç almanın en iyi yolunun sessizliği korumak olduğunu düşünebilir. Nedeni ne olursa olsun susmanın çok yararı var.Genel olarak öç alma “algılanan haksızlık karşılığında zarar verici bir cezanın uygulanması” şeklinde tanımlanabilir.Öç almanın gelecekte olası bir saldırganlığın önüne geçme güdüsünden kaynaklandığı veya hesaplaşma, ahlaksal bir ders verme ve benlik değerini onarma isteklerince güdülendiğine dair bildirimler vardır. Bu yazımızda özellikle “Sessiz kalmanın,narsistlerden en etkili öç almayolu olmasını”  inceleyeceğiz.

Narsist bir insanı nasıl tanımlarsınız?

Narsistik kişilik bozukluğu, insanlarınkendi önemleri hakkında akıllıca olmayan bir şekilde yüksek bir algıya sahip oldukları bir akıl sağlığı durumudur.Belirtileri: *Kendini aşırı beğenmek. *Kendini diğer insanlardan üstün ve zeki görmek. *Ortamlardaki tek ilgi odağıolmayı istemek.*Herkesin kendisiyle ilgilenmesini beklemek.*Herkesten başarılı olma hırsıyla hareket etmek. * Empatiden yoksun olmak. *Çok fazla ilgiye ihtiyaç duyarlar ve insanların onlara hayran olmasını isterler. Bu bozukluğu olan kişiler, başkalarının duygularını anlama veya önemseme yeteneğinden yoksun olabilir.Narsistler, duyguları olmayan ve kendilerinin dışında kimsenin duygularını umursamayan çok manipülatif(diğerini bilinçli olarak aldatma ve kandırma davranışında olan) insanlar olabilir. Bunlar  gerçeği çarpıtırlar, ustaca yalan söylerler.Olmamış bir şeyi olmuş gibi gösterme konularında oldukça yeteneklidirler.İkna yöntemini kullanmak için zaman zaman karşılarındaki insanları sindirme ve bezdirme eylemlerine yönelirler.Karşılarındaki insanlara düşünmek için zaman tanımazlar.

Bir narsistile birlikte olmak ne kadar zor ise ilişkiyi sonlandırmak da bir o kadar zordur.Sadece kendilerini önemserler ve bedeli ne olursa olsun her zaman iyi görünmelerini sağlarlar.Narsistler, herkesten daha iyi olduklarını düşünürler. Size zaman ayırdıkları için bile onlara minnettar olmanız gerektiğini düşünürler. Narsistler, güçlü ve bağımsız görünseler de aslında oldukça muhtaçlardır Narsistler yalnız kalmaya dayanamazlar,  övgüyle gelişirler.Narsist bireylerin en büyük korkularından biri utanmaktır

İşte bir soru: Narsistler sessizliğinizle ne yapar?

1. Sessizlik, narsistleri hayatınızdan uzaklaştıracak en güçlü silahtır. Sessiz kalma, iletişimi kesmek için basit bir eylemdir. 

2. Sessizlik, onları görmezden gelmek, bir daha hayatına girmelerine izin vermemek demektir.

3. Sessizlik, tüm hayatınızı onların dünyasından geri alacaktır.

4. Sessiz davranmak, narsistlerin düşündükleri kadar önemli olmadıklarını hissetmelerini sağlayacaktır.

5. Sessizlik, olgun olmayı ve kendi içinizde barışmayı seçmenize yol açacaktır.

6. Sessizlik, barışı seçmek için içsel benliğinizle savaşmanızı sağlayacaktır.

Bir narsist, seni geri kazanmak ya da en azından cezalandırmak için elinden gelen her şeyi yapacaktır, çünkü sessizlik onun için büyük bir ego darbesidir. Bir narsist asla savaşmayı bırakmaz. Narsistler, diğer insanların kendileri hakkında ne düşündüklerini umursamazlar.Sessiz kalma narsistlerin kendilerini güvensiz hissetmelerine neden olur. Sonuçta, başkalarından dikkat ve onay almayı umursarlar. Dolayısıyla,  narsistlerin yaptığı ve sizin de kaçınmanız gereken bazı şeyler var. Bir narsistle ayrıldıktan sonra karşılaşabileceğiniz 7durum:

1. Narsistler, sosyal medyada sizi gözetleyerek sosyal olarak aktif hale gelirler.

2. Öfkelenecekler ve size zarar vermek için hakaretedecekler.

3. Seni suçlayacaklar.

4. Sizi tekrar hayatlarına çekmeye çalışabilirler.

5. Sizi onun değiştiğine inandıracaklar.

6. Temassız stratejiyi kendileri kullanabilir ve fiilen ortadan kaybolabilirler.

7. Beklenmedik karşılaşmalara hazırlıklı olun! Onun varlığının farkında olmanız için sizi zorlayacaktır.

Yukarıdaki düşünceleri açıklayalım. Bir narsisti sonsuza dek ne incitir?

1. Ayrıldığınızda incinirler.Narsistler, siz gittiğinizde ve onlarsız huzur içinde olduğunuzda incinirler. Sana tutunmak istiyorlar ama gitmene izin vermek istemiyorlar. Veda edemezler. Narsistler, yalnız kalmaya dayanamadıkları için onları terk ettiğinizde incinirler; her zaman etraflarında insanlara ihtiyaç duyarlar. Ve onlardan ayrılırsanız, sürekli dikkatiniz olmadan kendilerini tamamen kaybolmuş hissedecekler.

2. İlgi odağı olmadıklarında incinirler. Narsistler, diğer insanların kendilerinden daha fazla ilgi görmesine dayanamazlar. Onlara istedikleri ilgiyi göstermezseniz, bunun onları ne kadar incittiğini herkesin bilmesini sağlarlar.

3. Başkalarını takdir ettiğinizde ve övdüğünüzde incinirler.Bunu özgüvenleri için bir tehdit olarak görürler ve bu onlara acı verir. Narsistler, başkalarına olan sevginiz ve övgülerinizden sadece incinmezler, aynı zamanda kıskançtırlar. Her zaman herkesten daha iyi olduklarına inanacaklardır, bu yüzden dikkatleri başkasının çekmesi kalplerine saplanan bir bıçak gibidir. Ne kadar harika göründükleri, ne kadar zeki oldukları veya başarılarının ne kadar olağanüstü olduğu konusunda beğeni almayı severler.

4. Narsistler eleştirildiğinde incinirler. Eleştiri, bir narsistin başına gelebilecek en kötü şeydir çünkü egosuna meydan okur ve mükemmel olmadıklarını hissettirir. Bu genellikle narsistin kendisini eleştiren kişiye saldırmasına ve bunu kişisel bir başarısızlıktan çok karakterine yönelik bir saldırı olarak algılamasına neden olur.

5. Sınır koyduğunuzda incinirler.Bir sınır koyduğunuzda, narsiste davranışlarının sizin için kabul edilemez olduğunu ve gelecekte kabul etmeyeceğinizi söylemiş olursunuz. Kabul edilemez bir şey yaptıklarında ve öyle söylendiğinde, davranışları başka bir kişiye zarar veya acı verse bile, sadece iyi ve yardımcı olduklarını düşündükleri için incinmiş hissedebilirler.

6. Onları ihmal ettiğinizde ve önemsemeyi bıraktığınızda incinirler.Narsistler, onları ihmal ettiğinizde ve umursamayı bıraktığınızda incinirler. Bu iltifatları ve ilgiyi göstererek onların egolarını beslemeyi bıraktığınızda veya artık söyleyeceklerini umursamıyormuş gibi göründüğünüzde, bu onların öz değerlerini tehdit eder. Bunun nedeni, narsistlerin kendilerini iyi hissetmek için başkaları tarafından onaylanmaya ihtiyaç duymalarıdır. Alman şair, yazar ve filozof FriedrichSchiller (1759-1805) in sözleriyle yazımızı sonlandıracağım. “Affetmek ve unutmak iyi insanların intikamıdır”. 

Dostça kalın!...

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04