Cumali KARATAŞ


ŞEF ZAMBAK BAYSAL’LA KONUMUZ MÜZİKTİ


Adana’nın temel müzik adamlarından Mahmut Akan’ın müzik topluluğunda başladığı müzik yaşamında Halkevi, Adana Musiki Derneği, Divan Musiki Derneği, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Yedi Nota Musiki Derneği ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Korosu gibi kurum, dernek ve korolarda korist, solist, koro şefi ve kurucu üye olarak sürdürdüğü 50 yıllık müzik yaşamı hakkında şef Zambak Baysal Türe ile  konumuz müzikti.  

                                                                                                                   

C. Karataş***Sayın Zambak Baysal Türe, merhaba derken hemen şunu sormak istiyorum… Müzikteki ilgi alanlarınız nelerdir?

            Z. Baysal Türe---Korist, solist ve koro şefliği yaptım, keman çaldım.

***Kaç yıldan beri müziğin içindesiniz?

---İlkokuldayken öğretmenim sınıfta şarkı söylettiğinde istediği şarkıları söylerdim. Okul müsamerelerinde de şarkı söyletmişlerdi. Lise yıllarında okulun korosunda keman çaldım.  

***Keman konusunda kimden yararlandınız?

---Adana Kız Lisesi’nde öğretmenimiz olan Gürsel Bey’den iki yıl keman dersi aldım. Daha sonra, Gürsel Bey başka yere atandığından, onun yerine gelen Fehim Asyalı, okulda Batı müziği orkestrası kurduğunda bana: ’Senin müzik kulağın iyi, keman da çalıyorsun. Orkestrada bateri çal” dediğinde, o yılın sonuna kadar orkestraya dâhil oldum ve iki konser verdik.  

            ***Bu zaman zarfında müzikte neler yaptınız

            ---İlkokul öğretmeniyken diğer öğretmen arkadaşlarım müzik derslerine girmemi isterlerdi. Onların bu isteği üzerine derslerimizi değişirdik. 

***Ciddi anlamda müzikle uğraşınız nasıl ve ne zaman başladı?

---1973 yılından beri müziğin içinde olduğum söylenebilir. 1973 yılında Mahmut Akan’la tanıştığımda, onun: ‘Madem bu kadar meraklısınız küçük bir müzik topluluğum var, kendi aramızda çalışmalar yapıyoruz. Yardım Sevenler Derneği bize bir yer verdi. Orada çalışmalarımızı yapıyoruz. Gelmek isterseniz siz de katılın.’ Deyince ben başlamış oldum.  Topluluğumuzun ismi yoktu. O topluluk içerisinde ilkokuldan tanıdığım Toktay Sökmen ile Ahmet Polatöz, Ali Bakır, Mahmut Soyarslan gibi sazlarla birlikte Av. Vural Sakallı da vardı. Bir kış devam ettik. Sonra, Mahmut Akan:

-Bu topluluğu resmileştirelim’ dedi.

Vural Sakallı da:

-Bir dernek hâline gelelim deyince, son zamanlarda bize katılan Erdoğan Özdiker, Dr. Safa Urgenç ve Ecz. İrfan Yalpa da beraber olmak üzere, birlikte hareket ederek Adana Musiki Derneği’ni böyle kurmuş olduk. Yardım Sevenler Derneği’nden Tepebağ’daki Gazi Paşa Okulu’na geçerek orda çalışmaya başladık 1974’den 1980’e kadar. O zaman zarfında Uğur Türe ve başka arkadaşlar gelip bize katıldılar.

***O yıllarda başka müzik çalışmaları yapan yok muydu?

---O zaman başka dernekler yoktu. Karaay ve Körler Derneği kapanmıştı. O yıllarda sadece Adana Halkevi çalışmalar yürütüyordu, kurslar veriyordu sadece. Hatta benim lisedeki keman hocam gidince Halkevi kurslarına gittim ama keman yok diye bıraktım.          

***Şimdi neler yapıyorsunuz?

---Müzik ve dernek çalışmalarıma ek olarak, özel dersler vermekteyiz. Ayrıca, arşiv olarak elde bulunan çalışmalarla eşimin çalışmalarına katkıda bulunuyorum.

            ***Müziğe başladığınız günden bu güne kadar hangi koro ya da topluluklarda hangi konumda bulundunuz? Hangilerini yönettiniz? Kronolojik gibi bunlara yer verebilir miyiz?

            ---Adana Musiki Derneği’nde korist ve solist (1978-1980); Divan Musiki Derneği’nde solist ve şef (1980-88); Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (1995/2004) koro şefi olarak görev aldım. 2005 yılında başladığım Kent Konseyi Kadın Meclisi Korosu ile 2016 yılında başladığım Yedi Nota Musiki Derneği’nde ise şef olarak bu güne kadar çalışmalarımı yürütmekteyim.

***Divan Musiki Derneği’ni kimlerle kurdunuz?

---Divan Musiki Derneği’ni Uğur Türe, Toktay Sökmen, Erdoğan Özdiker, Ersin Koçak ve Vural Tural ile birlikte kurduk.

***Siz uzun yıllardır musiki derneklerinde bulundunuz, korolar yönettiniz? Sizce iyi bir musiki derneği şefi nasıl olmalıdır ve neler yapmalıdır?

***Önce müzik bilgisi olacak, sonra saz çalıp notist olmasının yanı sıra disiplini, öğretim tarzı ve orada sağladığı düzen ve diyalogla sevk ve idare yapabilecek olmalıdır.

***Adana’daki TSM dernek çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?    

            ---Birçoğunu yetersiz buluyorum. Her birinin kendine göre bir eksiklikleri var. Ayrıca hepimizin yönettiği derneklerde nota öğretilmiyor, yeni saz yetişmiyor. Kimse istemediği için de böyle bir öğrenim ortamı ne yazık ki gerçekleşmiyor. 

***Beğendiğiniz müzik adamları ve sanatçılar kimlerdir?

            ---Münir Nurettin Selçuk, Müzeyyen Senar, Lemi Atlı, Sadetttin Kaynak, Avni Anıl ve Perihan Altındağ Sözeri       gibi sanatçılar.

***Röportaj için teşekkür ederim.

---Ben teşekkür ederim.

           

 

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05