Ahmet Yaşar Aktaş


Seçim Sonuçları Üzerine Kısa Bir Deneme


            Seçim sonuçlarının nesnel değerlendirilmesinden çok değerli sonuçlar çıkarılabilir. Bu da her yiğidin harcı değil. Bizimki bir deneme. AA’nın kurum ahlakına aykırı manipülasyonunuTELE 1dışındaki tv kanallarının hiçbiri ne yazık ki aşamadı. Bu ayrı hiç değerlendirme konusu.

Millet ittifakı, çoğunluğumuzun beklediği sonucu alamadıysa da,sonuç kesinlikle bir yenilgi de değil. 

            Öncelikle iki ilki belirtelim: AKP ilk kez seçimi kazanamadı. Milletvekili sayısı düştü. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez ikinci tura gidiliyor.

            CHP’ye bir bakalım. Oyu bir önceki seçime göre milletvekili sayısı arttı. Ama beklentinin altında kaldı. Pek çok nedeni var. AKP’den kopan Babacan, Davutoğlu’nun katkısı %1dolayında kalırken,İnce ve Özdağ-Oğan’ı kucaklayamama gerçeğinin eksikliği bas bas bağırıyor. Umarız ikinci turda bu yanılgı düzeltilir.Yeni, seçmeni daha etkileyici söylemler geliştirilir. Diyarbakır dışındaki deprem mağduru illerdeki seçmenin tercihi de ikinci tur için doğru çözümlenmeli. 

Milletvekili aday tercihi ve sıralamasındaki tekleme. Laikliğin sokakta unutulması. Adana örneğinde olduğu gibi, CHP parti kimi üyelerinin bile partilerini seçmedikleri, yalnızca yaygın dedi kodu değil, seçim sonuçları da bunu doğruluyor. 

İyi Parti genel başkanının ittifaktan ayrılıp geri dönmesini kendi seçmeninin affetmediği ortaya çıktı. Dahası oyları barajın altında kalması beklenen MHP’ye gitti. 

Bu olgu, iki soruyu ortaya koyuyor. İyi Parti ne denli güvenilir? Diğeri, kamuoyu yoklamaları niçin tökezledi?Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları üzerine olan varsayımlar da tutmadı. İstatistik değerler, neden iyi analiz edilemedi?

Yeşil Sol Parti (YSP), batı illerinde yitirdiklerini itiraf ediyor ama doğu illerinde de benzer durumun olduğunu söylemeseler de, sonuçlar buna işaret ediyor.YSP,C. Çandar ile H. Cemal’i listeye yerleştirmesinden dolayı anılan figürlerin niteliğini bilenler, oylarını vermeyerek yaptıkları hatalarını YSP’ye duyurdu. Türkiye İşçi Partisi (TİP)’in elliye yakın ilde ittifak dışında seçime girmesi de bu olguylailintili. Seçim sistemi nedeniyle örneğin TİP’in Adana’da aldığı oylar boşa gitti.

Toplumun siyasal İslam’ı savunan AKP’yi tercih etmesinin bir dizi nedeni var. Belirleyici olan eğitim düzeyinin düşüklüğü olduğunu ileri sürebiliriz. Her duyduğuna inanmayan, sorgulayan, araştıran, okuyan, yurttaşlığın, demokrasinin laikliğin, adaletin, ahlakın, dürüstlüğün değerini bilen toplum yetiştiremediğimizi bir kez daha ete kemiğe büründü.

Şimdiden Sayın Kılıçdaroğlu’na anımsatalım:Bilimsel bilgiyi halka taşıyacakeğitim ve üniversite sistemi kuramazsak, din sömürüsünden kurtulmak hiç de kolay olmayacak gibi.

Kılıçdaroğlu seçimi kazanamazsa, ülkeyi, toplumu büyük acılar bekliyor olacağı gerçeğini unutmayalım.28 Mayıs 2023 seçiminde bir oy fazla alanın kazanacağı gerçeğini de hatırdan çıkarmayalım. Bu anlamda bir oy bile sonucu belirleyecektir!

Sağlıcakla, sevgi ve Atatürk ile kalınız.

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00