Vahit ŞAHİN


ŞAKİRPAŞA HAVA ALANI ARTIK KAPATILAMAZ

Yaklaşık 35-40 yıl önceydi. Üniversite sayısı çok azdı. Özel üniversiteler daha yoktu. Şuan ismini hatırlayamadığım bir bilim insanı, profesör demişti ki, “Kalkınmak için, her ile bir üniversite kurulmalıdır.” Çalıştığım ulusal gazetede hocanın bu sözlerinin haberini yaptım, 1.sayfadan yayınlandı. Aradan fazla geçmeden hem özel hem de devlet üniversite sayıları arttı.


Yaklaşık 35-40 yıl önceydi. Üniversite sayısı çok azdı. Özel üniversiteler daha yoktu. Şuan ismini hatırlayamadığım bir bilim insanı, profesör demişti ki, “Kalkınmak için, her ile bir üniversite kurulmalıdır.” Çalıştığım ulusal gazetede hocanın bu sözlerinin haberini yaptım, 1.sayfadan yayınlandı. Aradan fazla geçmeden hem özel hem de devlet üniversite sayıları arttı.

X x x

Eşimle, 2008 yılında ilk kez Bitlis’e gittik. Otobüsle 12 saat süren bir yolculuktan sonra oraya vardık.

Uçakla gitmek o tarihlerde İstanbul veya Ankara üzerinden aktarmalı olarak yapılıyordu. Ama biz otobüsü tercih ettik. Uçakla gitse idik, Van’a varıp oradan da  otobüsle Van Bitlis arası otobüs yolculuğumuz 2 saat 10 dakika sürecekti. İki il arasında ki toplam mesafe 160 kilometre.

Muş Hava alanını tercih etseydik Bitlis-Muş arası ise  81 kilometre olup 1 sa. 15 dakikalık yolculuktan sonra Bitlis’e varacaktık.

Şimdi Adana-Van arası direkt uçuş var. 1 saat içinde Adana'dan Van’a ulaşıyorsunuz.

X x x

Bitlis’te 85 yaşlarında olan İhsan Karayılan amca ile tanıştık. Sonradan rahmetli oldu. İhsan amca CHP’li idi, eski il başkanlarından. Ecevit aşığı idi. O dönemde Bitlis’in nüfusu 40 binlerdeydi. İlçesi Tatvan, ilinden büyüktü.

İhsan Amca ile Bitlis’in geri kalmışlığı üzerinde konuşurken dedi ki, “Bitlis’in geri kalma nedeni hava alanının olmamasıdır.” Çok mantıklıydı.

Hocamın, “Kalkınmak için, her ile bir üniversite kurulmalıdır" dediği gibi, her il'e bir havaalanı yapılmalıydı.

X x x

Adana Ticaret  Odası eski Başkanı Sayın Şaban Baş, sık sık basın açıklaması yaparak, Adana ticaretinin ve sanayisinin gelişmesi için Avrupalı , Ortadoğulu veya diğer ülke yatırımcılarının aktarmalı değil de direkt Adana’ya hava yolu ile gelmesi gerektiğini söylerdi. Hiçbir yatırımcının aktarmalı uçuşları sevmediğini, bu yüzden yatırım yapmadığını ifade ederdi.

Durum böyle iken son 10 yıldır Adana gündemini meşgul eden Şakirpaşa Hava alanının kapatılacağı konusudur. Tarsus-Yenice arasına yapılan Çukurova Hava Limanının açılmasıyla, Şakirpaşa Hava alanına gerek kalmayacağı yolunda görüşler ortaya atılmaya başlandı.

Bu olaya Adanalılıar haklı olarak tepki göstermeye başladı. Muhalefet milletvekilleri, muhalif belediye başkanları, STK’lar, yaptıkları açıklamalarla tepki göstermeye devam ediyorlar.

Geçen hafta Adana’ya gelen  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adana Havalimanı’nın kapatılacağı iddialarını yalanlayarak, 'Adanalılar ne istiyorsa onu yapar' dedi.

Bakan Karaismailoğlu, “Hiç hayatlarında milletin hayrına iş yapmamış olanların dezenformasyon, dedikodu siyasetlerine sakın aldırmayın. Türkiye Cumhuriyeti Adanalılar ne istiyorsa onu yapar" dedi.

Dedi demesine ama artık hiçbir bakanın söylediği bir sözün ve ifadenin bir anlamı olmadığını biliyoruz. Gönlümüze su serpmiyor artık bu sözler. Tek adam rejiminde atanmış bakanların ne dediği önemli değil. Son sözü her zaman tek adam söyler.

Önümüzdeki günlerde partilerin il ve ilçe örgütleri, başkan ve yöneticileri, irili ufaklı STK’lar ve mahalle muhtarları ard arda tepki açıklamalarında buluncaklardır. Ki başladılar bile…

Bu tartışmalar iktidara güç katmıyor, tam tersi, iktidar güç kaybettiriyor.

Bizden söylemesi.

Ayrıca, Türkiye seçim sathı mahalline girmek üzere olduğundan Şakirpaşa Hava Limanını kapatmaya hiç kimsenin gücünün yetmeyeceği açıktır.

Seçim sonuçları şimdiden bellidir, artık bu konu açılmamak üzere kapanmıştır.

 

Hüseyin Öztürk
28.06.2022 11:54:03
Yeni alan açılmak üzere. Açıldıktan sonra tüm uçuşları havayolları oraya yönlendirecek, dolayısıyla Şakirpaşa havaalanı en fazla küçük uçaklara ve belki kargo uçaklarına kalacak. STK'lardan tepkilerin yeni havaalanı yapılmasından yapılması gerekirdi. Yeni havaalanı bitmiş, belki yolcu garantisi verilmiş.. Bence Adanalı siyasetçiler ilin sorunlarıyla hiç ilgilenmiyorlar. Mersin'den öteye demiryolu gitmiyor ama TCDD bölge müdürlüğü oraya taşındı, TCK bölge müdürlüğü Mersin'de, Tarım Kredi Kooperatifleri bölge Müdürlüğü Mersin'de. Adana her zaman olduğu gibi sahipsizliğin ceremesini çekiyor.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00