Cumali KARATAŞ


SAĞYAŞAR KOROSUNDAN BİR HÜZÜN KONSERİ


“SESİMİ DUYAN VAR MI?”
Bazı ülkeler kadar olan coğrafi bir alanda ölümcül etkisini gösteren geçen 6 Şubat’ta yaşadığımız dünya tarihine geçen deprem 50 bini aşkın verdiğimiz can bedeliyle unutulacak gibi değilse de unutmak zorunda olduğumuz bir büyük felaketti. Ülke olarak yaralarımızı sarmaya çalışarak evlerimizden, yuvalarımızdan, canlarımızdan olduğumuz bu emsalsiz ve korkunç doğa felaketinin hüzün bulutlarını dağıtmak isteyenlerden biri de Ahmet Sağyaşar Musiki Derneği idi… Duygularımızı allak bullak eden böyle bir acı şubata şiirler, yazılar yazılıyor; şarkılar, türküler besteleniyor, dergi özel sayıları hazırlanıyordu. Musıki Derneği ve konser bağlamında ise “Sesimi Duyan Var mı?” sorusunun karşısındaki sessizliğin sesi Adana’dan yanıt veren duyarlılıkla Ahmet Sağyaşar Musiki Derneği’nden geldi… Kurucu-Başkan Sayın Ahmet Sağyaşar sese ses vererek deprem bölgesine doğru yönünü çevirdi. Ahmet Sağyaşar’ın konser öncesi yaptığı kısa konuşmada da bu duyarlılıkları konusunda vurgulamalar yapıldı.

“MARAŞ’TAN BİR HABER GELDİ…”
İki bölüm hâlinde düzenlenen konserin K.Maraş merkezli deprem felaketinin acı ve karanlığından yansıyan felaketine koşut bir içerik ve görselliğini taşıdığı olduğu görülüyordu. İlk bölüm, Neşet Ertaş, Mahsuni Şerif, Kıbrıs kaynaklı halk müziği eseri gibi türküleriyle, Fazıl Say’ın ezgilerini ortak içerik noktasında buluşturup; Sadettin Arel, Sadettin Kaynak, Erol Sayan ve Yıldırım Gürses gibi bestekârların nihavent eserleriyle o “gece”li karanlıkların limanından aldığı hüzün yükünü; Refik Fersan, Ahmet Rasim, Semahat Özdenses ve Zeki Müren gibi büyük bestekârların eserlerinin demlendiği Rast ve Uşşak limanlarına doğru hüzünlü gönülleri de peşine takmış sürüklüyordu. Ama o gece kırılan fay hatları gibi gönül tellerimizi en şiddetlisinden titreten bir türkü klasiği de vardı ki unutulmaz mı unutulmazdı… Aramızdan ayrılan nice Meyriklerin sesine ses olan, Âşık Mahzuni Şerif’in, Pazarcık’ın Damlataş köyünün Kantarma obasında veremden ölen Meyrik geline yakılan ağıttan bestelediği (1971) acılı o türküyü Hüsne Can’ın yorumuyla dinlediğimizde gönülden katılmamak olası mıydı?..
MARAŞ’TAN BİR HABER GELDİ
Maraş’tan bir haber geldi
Dediler ki Merik öldü oy
Keşke Merik ölmeseydi
Kırılaydı elim kolum oy
***
Oy Merik Merik Merik
Ben kurbanım sana Merik
Ben hayranım sana Merik oy
***
Doktor yarayı kesiyor
Gene Merik kan kusuyor oy
Dediler ki Merik ölmüş
Anası kime küsüyor oy
27 Nisan Perşembe akşamı Adana B. Şehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda, depremzedeler anısına, Ahmet Sağyaşar şefliğindeki Ahmet Sağyaşar Musiki Derneği TSM Korosu’nun gerçekleştirdiği Türk Sanat Musikisi konseri izleyenlerin ilgisiyle karşılanırken; Özdemir Kiper’in “Kumruları Dinledim” adlı güftesinden Selahattin Altınbaş’ın Uşşak makamında bestelediği eseri seslendiren Seyfi Çiçek’in sunumunu yaptığı konserde A. Nüvit Kaya, Koray Öcal (kanun), Günnur Tanrıtanır, Tülay Bozkurt (ut), Seyfettin Öner (bağlama), Oğuzhan Özgen, Hüseyin Ünsal (keman), Harun Atılgan, Tolga Türkmen (ney), Rahim Yağar (ney), Selahahatin Kurt ve Yasemin Kök (ritim saz) gibi isimlerden sazlar oluşurken; Armağan Şerefoğlu, Ayşe Kandemir, Ayla Alagül, Belgin Şenşatar, Hülya Özdemir, Hüsne Can, Leyla Demiryapar, Mihriban Albaylı, Nezihe Müftüoğlu, Sabiha çelik, Vijdan Karagül, Şafak Karalar, Elçin Dönmez, Sema Tat, Ahmet Tapanyiğit, Cahit Yardım, M. Kasım Şen, Mehmet Say, Mustafa Tekbıçak, Serkan Dönmez, Seyfi Çiçek, Turgay Şerefoğlu, Yaşar Keser, Yusuf İnce ve Mehmet Filazioğlu gibi isimler ise koroda yer aldılar. Sahnede dikkat çeken ve alışkanlık kazanılmasını istediğimiz bir şey ise Sarıçam Akkuyu köyünde yaptırdığı prefabrik evinde 6 Şubat depreminde geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Ahmet Sağyaşar Musiki Derneği’nin kurucu üyesi ve sazlarından olan Faruk Kasar’ın tamburu ve fotoğrafıyla koronun bir parçası olarak sahnedeki temsili yeriyle anılmasıydı.
Deprem olayı ve “Sesimi Duyan Var mı?” çığlığına özgü bir görsel mizansenle başlayan “Deprem Ağıdı”nı Seyfettin Öner’in bağlamasıyla karanlık sahnede seslendiren Mehmet Filazioğlu’nun ardından; Muhittin Abdal’ın güftesinden Fazıl Say’ın bestelediği “İnsan İnsan Dedikleri” adlı eseri, sazlarda yer alan Günnur Tanrıtanır seslendirdi. Mihriban Albaylı, anonim bir Kıbrıs türküsü olan “Magusa Limanı”; Ahmet Tapanyiğit, Neşet Ertaş’ın “Şu Garip Hâlimden Bile İşveli, Nazlı”; Armağan Şerefoğlu, Mehmet Erenler’in “Değmen Benim Gamlı Yaslı Gönlüme” ve Ayşe Kandemir, Çetin Bozdoğan’ın “Ah Bir Ateş Ver Cigaramı Yakayım” adlı türküleriyle sahnedeki yerlerini aldılar.
Sadettin Arel’in Nihavend Peşrevi ile girilen ikinci bölümde ise; Yusuf İnce, güftesi M. Nazif Irmak’a ait olan Sadettim Kaynak’ın “Ruhuma Gecenin Matemi Doldu”; Cahit Yardım, güftesi Doğan Işıksaçan’a ait olan Kamuran Yarkın’ın “Sen Kimseyi Sevemezsin”; Belgin Şenşatar, güftesi İbrahim Özoral’a ait olan Yusuf Kaya’nın “Her Şey Bitmiştir Artık”; Ayla Alagül, güftesi İlkan San’a ait olan Erol Sayan’ın “Şu Gönlümü Yaralayan”; Nezihe Müftüoğlu, güftesi Uğur Gür’e ait olan Yıldırım Gürses’in “Her Şeydi Benim İçin” ve Yaşar Keser, güftesi ile bestesi Akın Özkan’a ait olan “Bir Yaz Günüydü Tanışmıştık” adlı nihavend şarkılarını seslendirdiler.
Harun Atılgan’ın Saba ney taksim ve Uşşak Peşrev taksimlerini geçtiği ikinci bölüme Refik Fersan’ın Rast Medhalıyla girilip; Koro, güftesi Ahmet Rasim, bestesi Tatyos Efendi’nin olan “Bir Gönlüme Bir Hâli Perişanıma” adlı eser ile güfte ve bestesi Erdoğan Berker’e ait olan Yüreğim Alev Alev” adlı rast şarkıları söylerken; Hilal Özdemir, Ferit Sıdal’ın “Hicran Olacaksa Bu Aşkın Sonu”; Mehmet Say, güftesi Münir Ebcioğlu’na, bestesi Teoman Alpay’a ait olan “Sevmekten Kim Usanır” adlı rast eserleri seslendirdi. Daha sonra ise Serkan Dönmez, Ramazan Şenses’in “Hangi Bağın Bağbanısan Gülüsen” ile M.Kasım Şen, anonim bir türkü olan “Mendilimin Yeşili, Ben Kaybettim Eşimi” adlı türküleri seslendirdiler.
Uşşak eserlerin seslendirildiği konserin ikinci bölümünde; A. Nüvit Kaya, üğseyingüftesi Hüseyin Yurdabak güftesi Hüseyin Yurdabak, bestesi Semahat Özdenses’in olan “Her Mevsim İçimden Gelir Geçersin”; Mustafa Tekbıçak, güfte ve bestesi Zeki Müren’e ait olan “Bir Gönül Hikâyesi anlatırdı Gözlerin”; Seyfi Çiçek, güftesi Özdemir Kiper, bestesi Selahattin Altınbaş’ın olan “Kumruları Dinledim”; Leyla Demiryapar, A.Sami Toker’in “Dalında Solarken”; Sabiha Çelik, güftesi Cemal Safi, bestesi Selçuk Tekay’ın olan “Gözlerim Uykuyla Barıştı Sanma”; Turgay Şerefoğlu, güftesi Kemalettin Kamu, bestesi Yıldırım Gürses’in olan “Gurbet O Kadar Acı ki” ve son olarak, Vijdan Karagöl, güftesi Ahmet Aymutlu’nun, bestesi Yılmaz Yüksel’in olan “Gönlüme Gir Doğ Güneşim” adlı Uşşak şarkıların ardından koronun selendirdiği “Bir Başkadır Benim Memleketim” adlı şarkıyla konser sona erdi.

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04