Ahmet Yaşar Aktaş


Rusya‘nın amacı nedir?


Öncelikle Rusya’da nasıl toplumsal düzen vardır sorusunu yanıtlayalım. Sovyet geçmişinden hoşlanmayan, onu yıkmak için Yeltsin tarafından iktidara getirilen gizli servis KGB eski ajanı Putin Rusya’sında kapitalizmin yeniden inşa edildiği despotik bir yönetim var. 

Askeri gücü, petrol, doğalgaz kaynakları dışında Batı kapitalizmine göre zayıf ekonomik birikimiyle Batı emperyalizmiyle boy ölçüşecek bir gücü olmadığı biliniyor. Ama Çarlık Rusya’sının emperyalist bir güç olma geleneğini de aksatmadan sürdürüyor. 

Bu bağlamda, Moskova’nın uzun süreli hedefi, AB’nin KATÖ’den (nato) kopmasını sağlamak. Güçlü bir avrupa ordusu Rusya için daha tehlikeli olması karşın Moskova buna “Ortak avrupa ordusu, çok kutuplu dünya düzenini pekiştirir” biçiminde soğukkanlı yaklaşıyor.

Rusya, savaşı neden başlattı?

Rusya Devlet Başkanı Putin 24 Şubat’ta “ Dombass halkı Rusya’dan yardım talep etti… Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleriyle varılan karşılıklı yardım ve dostluk anlaşmaları uyarınca özel askeri operasyon düzenlemeye karar verdik” şeklinde bir açıklama yaptı. Operasyonun amacını 

sekiz yıldır istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumak olduğu, 

sivillere ve Rusya federasyonu yurttaşlarına suç işleyenleri adalete teslim edileceği,

Ukrayna’nın Nazizm’den ve militarizmden arındırılması için çaba gösterileceği 

olarak duyurdu.

    Moskova’nın barış için ileri sürdüğü koşullar operasyonla da yakından bağlantılı:  

Lugansk ile Donetsk’ın (ikisine birden Dombass bölgesi deniyor) bağımsızlığının tanınması,

Kırım’ın Rusya Federasyonu’na ait olduğunun kabul edilmesi,

Sivillere ve Rusya Federasyonu yurttaşlarına suç işleyen neonazilerin adalete teslim edilmesi. 

Rusya’ya göre, savaşın asıl mimarları KATÖ, ABD, AB ve onların Ukrayna’daki 

işbirlikçileri olan neonaziler. 

Yukarıdaki veriler, iddia edildiğinin tersine Rusya Ukrayna’yı ilhak etme ve diğer

avrupa ülkelerine de saldırma gibi bir amacının olmadığı ete kemiğe bürünüyor. Dikkat edilirse, savaş yoğunluğu yalnızca Ukrayna’nın doğusunda.  

    Bu durum saptamasıdır, savaşı övme değildir!

 

Barış görüşmeleri ve son durum nedir?

Ankara’nın girişimiyle Ukrayna ile Rusya dışişleri bakanları Antalya’da bir araya geldi. Ukrayna dışişleri bakanı Kuleba, “Lavrov’un talepleri teslimiyet listesi gibi” açıklamasını yaparken, Lavrov, müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yok görüşüne ek olarak Putin’in de Zelenski ile görüşme isteğine hayır demeyeceği sinyalini verdi. 

Bir anlaşma sonucu çıkmasa da, Moskova barışa yönelik yolun açık olduğu izlenimi verirken, yukarıdaki üç koşulu vurguladığı ve Kuleba’nın onları kabul etmediği anlaşılıyor. 

 

Ukrayna ilk barış görüşme heyetinde bulunan bir kişi Rusya ile anlaşma eğilimi gösterdiği bahanesiyle evinin önünde başına sıkılarak bir cinayete kurban gitti. Bu da, etnikçi faşist güçlerin barışa sıcak bakmadıkları anlamında yorumlanıyor. Bu açıdan bakınca, barışa hiç de kolay ulaşılamayacağı söylenebilir.

     

Rus ordusu, altı kenti kuşattı, bekliyor, saldırmıyor, neden? Kadınların ve çocukların ölmesini önlemeye mi çalışıyor? Altı kentte insansal tahliye koridoru açıldı. Çocuklar, kadınlar, yaşlılar tahliye ediliyor. Çok olumlu bir gelişme. 

Barış anlaşması gerçekleşmezse, kentlerin sivillerden boşaltılmasının ardından etnik milliyetçi Ukrayna güçleriyle Rus ordusu arasında şiddetli bir çarpışmanın patlaması olasılık dışı değil. 

Umarız, süren barış görüşmeleri kısa sürede olumlu sonuçlanır. Çocuklar ölmesin efendiler! Kaldı ki, uzun sürecek bir savaş ve Batılıların yaptırımı Rusya ekonomisini de felç edebilir.

Kavga, yalnızca Ukrayna savaşı değildir. Özünde Ukrayna üzerinden yürütülen Doğu-Batı arasında bir paylaşım, bir güç gösterisi kavgasıdır. Eşsöylemle kurulacak yenidünya düzeninde egemen gücün kim ya da kimler olacağı belirlenecektir. Çin ile Rusya bir kutupta, diğerinde ABD, AB. Bir milyar nüfusuyla Hindistan’ın hangi kutupta yer alacağı belirsiz. Yansız kalması da olasılık dışı değil.

Kısaca, Ukrayna, soğuk savaş sonrası tek kutuplu dünyanın öldüğü, çok kutuplu yeni bir dünya düzeninin gebe bırakıldığı yer olma izlenimini veriyor.

Gazeteci Dr. Sedef Kabaş 49 günlük tutuklu tutulduğu hapis damından tahliye edildi, özgürlüğüne kavuştu, geçmiş olsun!

Yarın savaşın Türkiye’ye olası etkisini bu köşede okuyabilirsiniz.

Sağlıcakla, sevgiyle ve Atatürk ile kalınız!

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00