Ahmet Yaşar Aktaş


Rusya Ukrayna Savaşı’na Nasıl Bakalım?


Değerli okurlarımın bir yılı aşan süredir, bu köşede yazamadığım için çok üzgünüm. Umarım beni mazur görürsünüz. Din, bilim ve ahlak/etik bağlamını bütünsel değerlendiren bir kitap yazmamı özellikle bir arkadaşım önerdi. Aslında ben de bu konuyu çok merak ediyordum. 

Özelleştirme denen yağmalama sürecinde tüm kağıt fabrikaları kapatıldı. Kağıtta dışa bağımlı hale getirilen gazeteler, yayınevleri finansal krize karşın geri adım atmadılar. Alkışlanacak bir tutum. Gazete, kitap, aydınlanmanın önemli bir aracı. Kitabıma son noktayı koyabilmek için bir süreye daha gereksinim var. Savaşa da duyarsız kalamazdım!

Biliminsanı olarak bizler, çoğunlukla hümanist ve savaş karşıtıyız, ama bu, olguya nesnel, tarihsel perspektiften ve soğukkanlı bakmamızı da engellemez. Çünkü gerçekler göründüğü gibi değildirler. Birden çok yüzü vardır. 

Savaş konusuna kuşkusuz Türkiye açısından bakmalıyız. Mustafa Kemal Atatürk’ün, haklı bir vatan savunması dışındaki savaşı bir cinayet olarak nitelediğini anımsayalım. 

Yazılı ve sözlü basın, rusya, Ukrayna (Hemen belirteyim ki, “windows sistemi” rusya’nın ilk harfini olduğu gibi bırakırken, Ukrayna sözcüğünün ilk harfini otomatikman büyük harfe çevirdi. Deneyin göreceksiniz. Bu, windows sisteminin tarafgirliğini, ahlak dışılığını, Rusya’yı, bir tür aşağıladığını göstermez mi? Ne dersiniz?) savaşı hakkında her gün yeni bilgilerle, değerlendirmelerle dopdolu. 

Tek yönlü değerlendirmeler yerine, nesnel ölçütler temelinde bütünsel bir değerlendirmenin gerektiğini düşünüyorum: NATO/Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna, Rusya, Türkiye. 

Savaşı kim çıkardı? Görünen o ki, Rusya. Peki niçin? Soruyu yanıtlamak için isterseniz önce Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (KATÖ= İngilizcesi NATO, Fransızcası OTAN) ile başlayalım.

KATÖ, 1949 yılı 4 Nisan’da 12 ülke tarafından kurulan askeri bir örgüttür. KATÖ demek, Amerika Birleşik Devletleri demektir gözlemcilerin ortak görüşüdür. Çünkü örgüt giderlerinin aslan payını o öder.

KATÖ’nün kuruluş amacı, Sovyetler Birliği’nden gelebilecek saldırıya karşı savunma oluşturmaktır. Sovyetler Birliği ile askeri ittifakı olan Varşova Paktı’nın yerlerinde çoktandır yeller esiyor. KATÖ’nün varoluş amacı da boşa düşüyor. 

Ama KATÖ, daha 18 ülkeyi bünyesine alarak genişledi. Neden acaba diye sormak yanlış olur mu? 

KATÖ’nün sosyalizmin azılı düşmanı olduğu, ortada sosyalizm diye bir şey kalmamasına rağmen sosyalizmin geri gelmesinden korktuğu gözlemcilerce paylaşılan yaygın bir görüş.

Soğuk savaş döneminde KATÖ, Sırp kökenli Alman dışişleri bakanın da aracılığıyla iç savaş çıkararak Yugoslavya’yı yedi parçaya böldü. Böl, parçala, hükmet…

Duvarların açılmasından sonra KATÖ’nün, Afganistan’da, Irak’ta, Suriye’de, Libya’da milyonlarca Müslümanın öldürülmesi kuruluş amacıyla uyuşuyor muydu? 

KATÖ’nün çıkarına ters düşen mazlum ülkeler için tehdit olduğu sıkça dillendiriliyor. Halk ağzıyla Ali Giro baş kesen sanki.

Bu askeri örgütü temsil eden başta ABD ve AB’nin hegemonyalarını sürdürmek için bir düşman yaratmaya çalıştığı gözlemcilerin değerlendirmesi. 

Eski düşman Sovyetler Birliği’nden geriye kalan Rusya bu strateji için biçilmiş kaftan... Herhalde bu yüzden Rusya’nın Clinton zamanında KATÖ’ye üyelik başvurusu reddedildi. 

Şimdiye dek tarafsız kalan Ukrayna, Finlandiya ile İsveç’i de bünyesine almayı planlayan KATÖ, Rusya’yı kuzeyden ve güneyden iyice kuşatarak Doğu’ya doğru genişleme politikası izlediği gözlemleniyor.

Avrupa ülkelerinin Ukrayna’dan gelen sığınmacılara kucak açması övülesi bir tavır. Ne var ki, kara derili Afrikalı mültecilere sınırları kapattı. Afganistan ile Suriye’den gelen sığınmacılara da aynısını uyguladığını Bursa’daki sağır sultan bile işitti. Avrupa’nın çifte standartçı ve ahlak dışı davrandığını gözler önüne seriyor. 

Batı, Rus bankalarının “swift” bağlantılarını keseceğini, ağır ekonomik yaptırımlar uygulayacağını yüksek sesle dünya kamuoyuna duyurdu. Rus biliminsanlarına, yazarına, klasik bestecilerine, sanatçılarına, sporcularına ve öğrencilerine karşı uygulanan ırkçı linç girişimiyle Avrupa kendi hümanist, uygar, aydınlanmacı geçmişini kökten yadsıyor.

Ukrayna durumu yarın bu köşede olacak.

Sağlıcakla, sevgiyle ve Atatürk ile kalınız!

 

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51