Prof. Dr. Özer OZANKAYA


ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ HAFTASINDA PEKİŞTİRİLMESİ GEREKLİ DERSLER!

Demokrasimize, yani Cumhuriyetimize yöneltilen önemli saldırılardan bir tanesi de “cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak” gibi, her iki terimin de Türkçe olmamasından yararlanılarak, sanki Atatürk’ün her Türk’e “savunulmasını birinci ödev” olarak gösterdiği “cumhuriyet” demokrasi değilmiş, ya da “eksikli, kusurlu bir devletmiş” gibi sunan söylemle kavram kargaşası yaratılagelinmekte olmasıdır


DEMOKRASİMİZİ, YANİ CUMHURİYET DÜZENİMİZİ, KENDİSİNİ SAVUNACAK  ÖNLEMLERLE  DONATMAMANIN BEDELİ, MUMCU’LARIN, AKSOYL’ARIN, ÜÇOK’LARIN, TÜTENGİ’LERİN, İPEKÇİ’LERİN, OKKAN’LARIN … VE DE 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİN DEMOKRASİ DÜŞMANLARINCA ÖLDÜRÜLMELERİ, DEMOKRASİMİZİN YANI CUMHURİYETİMİZİN SALDIRIYA AÇIK BIRAKILMASI OLMUŞTUR!

Cumhuriyeti, yani demokrasiyi, kendisini savunma hakkı olmayan, onu yıkmak isteyen düşmanlarına da tüm demokrat yurttaşlara tanıdığı kadar  eşit hak ve özgürlükler tanıyan bir yönetim düzeni olarak algılama yanlışı yüzünden, Atatürk Cumhuriyeti büyük ve çok ağır iç ve dış saldırılara ve yıkımlara uğramış, ancak bir bölümünün adlarını andığımız nice ulusal değerlerimiz örgütlü iç ve dış demokrasi düşmanı odaklarca öldürülmüş, öldürtülmüşlerdir. 

Evet, demokrasi düşmanlarına demokratik hak ve özgürlükleri tanıma yanlışının sürdürülmesi  yüzünden  bu demokrasi düşmanları kendi aralarında iktidarı  paylaşamayınca,  ulus ve devlet olarak 15 Temmuzdaki    kanlı iç-savaşın bile  eşiğine dek sürüklenilmiştir.  

Demokrasimize, yani Cumhuriyetimize yöneltilen önemli saldırılardan bir tanesi de “cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak” gibi, her iki terimin de Türkçe olmamasından yararlanılarak, sanki Atatürk’ün her Türk’e “savunulmasını birinci ödev” olarak gösterdiği “cumhuriyet” demokrasi değilmiş, ya da “eksikli, kusurlu bir devletmiş” gibi sunan söylemle kavram kargaşası yaratılagelinmekte olmasıdır. Ve bu kavram kargaşasını özellikle de Atatürk’ün partisinin, yani Cumhuriyetimizi kuran Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı’nın yapagelmekte olmasıdır. Oysa Yunanca ‘demokrasi’,  Latince ‘Republic’ ne demek ise, Cumhuriyetimizi kuranlar da Arapça kökenli olan ‘Cumhuriyet’i TAM ANLAMIYLA aynı anlama gelmek üzere kullanmışlardır. Hiçbir Batı Cumhuriyeti!’nde “cumhuriyeti demokrasiyle, yani cumhuriyetle taçlandırmak” gibi içi boş, çünkü “cumhuriyeti cumhuriyetle, ya da demokrasiyi demokrasiyle taçlandırmak” anlamına gelen bir yinelemeden başka bir şey olmayan söylem duyulmamış, söylenmemiştir. Şimdilik bu konuda bu kadarla yetiniyorum. 

Özgürlük ve Demokrasi  Şehitleri Haftası’nda bu acı gerçeklerin tümünü göz önünde tutmalı ve her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak ulusumuzun bağımsızlığının kurtarıcısı ve demokratik devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün “Türk geleceğinin”  bireylerine vasiyetini tüm yurtta, her yerde dalgalandırmalıyız:

“Ey Türk geleceğinin çocukları! İşte bu durum ve koşullar altında bile ödevin, Türk bağımsızlık ve Cumhuriyeti’ni kurtarmaktır!”

 

YAZARLAR

  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00