PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Ortalama insanlar gerçek hayatta dâhiinsanlardan daha başarılı olabilir mi?


Ortalama zekâya sahip insanların gerçek hayatta dahi insanlardan daha başarılı olduğu doğru mudur?Bazı dahi insanlar başarıyı sıradan insanlarla aynı şekilde ölçmez.Ancak başarıfırsat, sıkı çalışma, kararlılık ve bazen şans gibi çeşitli etmenlere bağlıdır ve yalnızca yetenek, zekâ veya IQ'ya yüklenemez.Çoğu dâhiler, egoları yüzünden başarılı olamazlar. Bununla birlikte, eğitim sistemi, başarıyı ölçmek ve sıradanlıkla karşılaştırıldığında gerçek dünyadaki mükemmellik potansiyelini değerlendirmek için zayıf bir tasarıdır; genellikledâhi olarak gördükleri insanları yüksek oranda ödüllendirir ve ortalama veya ortalamanın altında olduğunu düşündükleri insanları değerli görmez.

Gerçek dünyada ortaya çıktığı gibi, hayat, sadece yetenek veya dâhi yerine, yaptıkları her şey için gerçekten sıkı çalışan insanları ödüllendirme eğilimindedir.Bazı araştırmalar, çok yüksek IQ (zekâ düzeyi)'ya sahip kişilerin, ortalama IQ'ya sahip olanlardan daha yüksek başarı şansına sahip olmayabileceğini göstermiştir. Bunun nedeni, zekânın tek başına garanti sağlamak için yeterli olmaması olabilir. IQ akademik başarıyı tahmin edebilir, ancak diğer yaşam sonuçlarıyla ilintili olması gerekmez.Başarıda, sosyal beceriler, yaratıcılık ve duygusal zekâ gibi diğer etmenler de önemlidir. Ek olarak, yüksek IQ'lu kişiler bazen başarıya ulaşma yeteneklerini etkileyebilecek sosyal veya duygusal sorunlarla uğraşabilirler.Çünkü bunlar tamamen farklı bir dünyada yaşıyorlar. IQ sadece niceliksel bir şey değil, aynı zamanda niteliksel bir şeydir. Yüksek IQ'lu insanların normlardan farklı tercihleri, farklı öncelikleri, farklı zevkleri ve farklı ilgi alanları vardır. Bu onları farklı kılar. Başarı ve zekânın karmaşık ve çok boyutlu kavramlar olduğunu ve bunları karşılaştırmanın her zaman kolay olmadığını not etmek önemlidir. Ortalamainsan becerileri, uyum yeteneği ve kararlı olma (direnme)kombinasyonu (birleştirilmesi), onun gerçek dünyada başarılı olmasını sağlayabilir. 

Öte yandan, ısrarcı, çalışkan ve iyi sosyal becerilere sahip "ortalama" insanların hayatta başarılı olma olasılığı daha yüksek olabilir. Bu tür insanlar: 1. Konfor alanının dışına çıkıp rahatsızlığı kucaklamak isterler.2. Korkuya rağmen çalışmayı arzularlar.3. Kısıtlamaları kendilerini geliştirmek için kullanırlar. 4.  Öğrenmeyi ömür boyu sürdürürler.  5. Hedeflerine giden yolda tek göreve odaklanırlar.6. Zamana hak ettiği saygıyı gösterirler.

Çeşitli ortamlarda önemli olabilecek etkili iletişim kurma, güçlü ilişkiler kurma ve başkalarıyla işbirliği içinde çalışma becerisine sahip olabilirler. Ayrıca, problem çözme konusunda daha pratik ve ayakları yere basan bir yaklaşıma sahip olabilirler, bu da onların zorluklarla ve tersliklerle daha etkin bir şekilde başa çıkmalarına olanak tanır.

Normal insanlar için yaptığımız açıklamalarla ilgili olası nedenleri birlikte inceleyelim.

1.  Sıkı çalışma ve kararlılık: Dâhiinsanlar kuraldışı yeteneklere sahip olsalar da, başarıya ulaşmak için gereken sıkı çalışmayı ve kararlılığı ortaya koymaya her zaman istekli olmayabilirler. Öte yandan ortalama insanlar, hedeflerine ulaşmak için daha çok çalışmak zorunda kalabilirler, bu da onların başarılı olmak için gereken dayanıklılığı ve atılganlığı geliştirmelerine yardımcı olabilir.

2. İnsan becerileri: Gerçek hayatta başarı, genellikle zekâ veya bilgiden daha fazlasını gerektirir. Aynı zamanda iyi iletişim becerileri, duygusal zekâve başkalarıyla iyi çalışabilme becerisi gerektirir. Ortalama insanlar, günlük yaşamlarında çok çeşitli insanlarla etkileşime girme olasılıkları daha yüksek olduğundan, bu alanlarda bir avantaja sahip olabilir.

3. Uyarlanabilirlik: Gerçek hayatta başarı genellikle değişen koşullara ve ortamlara uyum sağlama becerisini gerektirir. Ortalama insanlar, günlük yaşamlarında çeşitli zorluklarla ve durumlarla karşılaşma olasılıkları daha yüksek olduğundan, bu alanda bir avantaja sahip olabilir, bu da uyum sağlama ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

4. Ağ Oluşturma: Başarı genellikle insanlarla ilişkiler kurmayı ve ağ kurmayı gerektirir. Ortalama insanlar, günlük yaşamlarında çok çeşitli insanlarla etkileşime girme ve ilişkiler kurma olasılıkları daha yüksek olduğundan, bu alanda bir avantaja sahip olabilir.

Bununla birlikte, bunların genellemeler olduğunu ve aynı zamanda dahi olan birçok başarılı insan örneği olduğunu belirtmekte yarar var. Başarı karmaşık ve çok yönlüdür ve herkese uyan tek bir formül yoktur.Başarı ve zekânın karmaşık ve çok boyutlu kavramlar olduğunu ve bunları karşılaştırmanın her zaman kolay olmadığını düşünmek önemlidir. Ortalamadan biraz daha zeki olan insanlar, (örneğin IQ sı 115-130 arasında), yine de halkın çoğuyla kolayca iletişim kurabilir ve yine de lider olacak kadar akıllı görünür. 

Sonuç olarak, lütfen dahi olduğunu düşündüğünüz insanlarla etkileşim kurarken çeşitliliğe ve bireysel farklılıklara dikkat edin.Dâhilerin hayatta başarılı olamamasının en yaygın nedenlerinden biri, başkalarıyla çalışmayı reddetmeleridir.Bir dâhi olmak başarıyı garantilemek için yeterli değildir. Kasıtlı uygulama, odaklanma, azim, akıllı riskler alma, belirli bir hedefe öncelik verme, azim ve uyum yeteneğinin başarı ile düşündüğümüzden daha fazla ilgisi vardır.Hepimiz sadece var olmak istiyoruz.Akıllı insanlar, sahip oldukları zekâyı en üst düzeye çıkaran ve onu gerçek dünyada yaşamaktan en iyi şekilde yararlanmak için uygulayan kişilerdir. Akıllı olmak, kendinizi herhangi bir duruma uygulamanıza ve başarılı olmanıza olanak tanır.Akıllı insanlar, her şeyi çabuk kavrayabildikleri için şanslılar. Ancak bunun bir sonucu olarak, zeki insanlar hayatta başarılı olmak için gereken "cesaret" düzeyini geliştiremeyebilirler.Bazı çok zeki olanlar arkadaş canlısıdır ama daha sakin bir hayat seçebilirler. 

Ünlü İngiliz fizikçi, kozmolog ve astronom Stephen W. Hawking (1942-2018)’in sözleriyle yazımıza son vereceğim: Sessiz insanlar en gürültülü zihinlere sahiptir."Bilginin en büyük düşmanı cehalet (bilmezlik) değildir. Bildiğini zannetme sanrısıdır.”

Dostça kalın!...

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00