Prof. Dr. Özer OZANKAYA


ORTAÇAĞCIL  EĞİTİMİN ÇÜRÜTÜCÜ NİTELİĞİNİ, DAHA 15. YÜZYILDA THOMAS MORE BELİRTMİŞTİ!

Anıt - Kabir'de 10 Kasım 2022 günü Thomas Moru'un nitelediği gibi "çürütülmüş"  bir  takım  insanların utanç verici davranışı,  Atatürk karşıtı siyasetçilerin  Türk ulusuna yeniden ne korkunç  bir sömürgeci tuzağının kurulmasına aracılık etmekte olduklarını ortaya koymuştur.


15. yüzyıl düşünürü Thomas More'un dönemindeki İngiliz eğitim uygulaması için yaptığı şu saptama,  günümüzde de Batılı sömürgecilerin  İslam ülkelerine dayatmakta oldukları siyasal yönetimlerin eğitim uygulamasını çağrıştırıyor:

 'Milyonlarca çocuğun, bozucu, köreltici bir eğitimin pençesine bırakılması. Erdem çiçekleri açabilecek bu körpe fidanların gözler  önünde kurtlanması. Kötülük tohumları meyve verince de cezalandırılmaları.... "

Atatürk de, özellikle eğitim konusunda, tüm sömürge ülkeleri  de uyandırıcı nitelikteki şu düşünceyi temel almıştı.

Anıt - Kabir'de 10 Kasım 2022 günü Thomas Moru'un nitelediği gibi "çürütülmüş"  bir  takım  insanların utanç verici davranışı,  Atatürk karşıtı siyasetçilerin  Türk ulusuna yeniden ne korkunç  bir sömürgeci tuzağının kurulmasına aracılık etmekte olduklarını ortaya koymuştur.

ATATÜRK'Ü OKUYALIM:                     

"Ne yazık ki gerçek durum şudur ki, yeryüzündeki yüzmilyonlarca müslüman yığınları şunun ya da bunun tutsaklık ve aşağılayıcılık zincirleri altındadır. Aldıkları manevi eğitim ve ahlâk, onlara, bu tutsaklık zincirlerini kırabilecek insanlık niteliğini vermemiştir, veremiyor. Çünkü eğitimlerinin hedefi ulusal değildir..."

"Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken, onlara, özellikle varlığı ile, hakkı ile, birliği ile çatışan tüm yabancı ögelerle mücadele gereği ve ulusal düşünceleri her şeyi bir yana bırakarak, her karşı düşünce önünde şiddetle ve özveriyle savunma zorunluluğu telkin edilmelidir. .. Sürekli ve korkunç bir mücadele biçiminde beliren uluslararası yaşamın felsefesi, bağımsız ve mutlu kalmak isteyen her ulus için bu nitelikleri şiddetle istetmektedir

"Efendiler, ulusal eğitimin ne olduğunu bilmekte artık hiçbir türlü karışıklık kalmamalıdır. Bir de ulusal eğitim ilke olduktan sonra onun dilini, yöntemini, araçlarını da ulusal kılmak zorunluluğu tartışma götürmez.

"Ulusal eğitim ile geliştirilip yükseltilmek istenen genç kafaları, bir yandan da paslandırıcı, uyuşturucu, düşsel nitelikteki gereksizliklerle doldurmaktan da dikkatle kaçınmak gerekir."

"Ülkeyi, ulusu kurtarmak isteyenler için yurt sevgisi, iyi niyet, özveri en zorunlu olan niteliklerdendir.. ama bir toplumu çağın gereklerine göre ilerletebilmek için bu nitelikler yetmez; bu niteliklerin yanında bilim ve teknik gereklidir. Bilim ve teknik için okul gereklidir. ,

"Okul sözcüğünü hep birlikte, saygıyla, ağırlayarak analım. Okul genç kafalara insanlığa saygıyı, ulus ve ülkeye sevgiyi, şerefi, bağımsızlığı öğretir. .. Ulusunu ve ülkesini kurtarmak isteyenler, aynı zamanda mesleklerinde birer namuslu uzman ve birer bilgin olmalıdırlar. Bunu sağlayacak olan, okuldur."

"Eğitimdir ki bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum durumunda yaşatır; ya da bir ulusu tutsaklık ve düşkünlüğe bırakır."

"Ulusal kültürümüz uygar ilkelerle ve özgür düşüncelerle beslenip güçlendirilmelidir... Korkutma temeline dayalı ahlâk bir erdem olmadığı gibi güvenilir bir ahlâk da değildir.”

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51