Vahit ŞAHİN


ÖNCE SİSTEM


Evrensel sözlüğe göre Sistem, "Allah'ın Yüce Divanı, Yüce Mekanizma”dır.

Vekipedi'ye göre sistemin tarifi şöyle:

"Dizge, diğer adıyla Sistem, birbiriyle etkileşen veya ilişkili olan, bir bütün oluşturan cisim veya varlıkların bileşkesidir. Bu varlıklar soyut veya somut olabilirler."

Evrensellikten dünyaya indikten sonra ülkemize ayak basacak olursak, 2018 yılından önce (M.Ö.:Milattan Önce) ve 2018'den itibaren (M.S.:Milattan Sonra” iki sistem üzerinde büyük tartışmalar yaşandı ve sandık önümüze gelene kadar da yaşanmaya devam edecek.

Milattan önce (2018)yaşadığımız parlamenter sisteme son verildi, halka danışılarak, referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildi. 2022 yılına geldiğimizde ise, 4 yıllık yaşanmışlıktan sonra toplum eski sistemini arar oldu. Bu süreçte tek kişinin yönettiği partili cumhurbaşkanlığı sisteminin çok iyi işlemediğine tanık olduk. Buna karşın şimdi "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" özlemi öne çıkmaktadır. Toplumumuz, 2018 öncesine "Güçlendirilmiş" olarak dönmek istemektedir.

6'lı Masa birlikte hareket ederken, masada bulunmayan bir çok parti ise bağımsız olarak 2018 öncesine dönmek için büyük bir çalışma sergilemektedirler. 

Bu masayı dağıtmak için çabalayanlar, 6 liderin bir araya gelmesinden önce, “Bizim adayımız şu, sizin adayınız kim?” diye soruyorlar.

6 lider toplanıyor. Bizim adayımız şudur şeklinde açıklama yapmayınca, iktidar yanlıları bu kez “Bak görüyor musunuz, aralarında aday konusunda dahi  anlaşamıyorlar” şeklinde propaganda yapıyorlar.

Bu propagandaya yine en güzel yanıt, 6 Masa’nın beşinci toplantısı sonunda yapılan açıklama ile geliyor. Açıklama şöyle:

“Bilinmesini isteriz ki; Altı siyasi partinin ortak akıl ve makulde buluşmak üzere oluşturduğu istişare mekanizmasını, adaylık tartışmasına indirgemeye çalışanlar, milletimizin ve ülkemizin geleceğine dair büyük bir kazanım olarak gördüğümüz çalışmalarımızı asla sekteye uğratamayacaktır.”

Ardından 6’lı Masa liderlerinden Ali Babacan’ı bir özel TV programında izliyorum. Sayın Babacan diyor ki:

“Adaylık çok önemli değil. Önce sistem üzerinde anlaşacağız. Bu sistemde kimin aday olmasından ziyade güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerinde anlaşmak önemliydi. Biz 6’lı Masa olarak bu konuda tam bir mutabakat içerisindeyiz.”

6’lı Masa’nın 3 Temmuz 2022 tarihli bildirisinde ayrıca; “İktidarın milletimizi kutuplaştırarak birbirine hasım ilan eden bu kutuplaşma üzerinden çıkar düzenini sürdürmeyi amaçlayan kirli siyasetinin karşısında huzurun hâkim olduğu “Yarının Türkiyesi’ni” inşa etmeye kararlıyız.” İfadeleri de yer almaktaydı.

Ve bildirinin sonundaki şu tümce de çok önemliydi:

“Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır.”

Belediye meclis üyelerinin bile daha etkin olduğu bu mevcut sistem için yolun sonu göründüğünü görmek istemeyenler, sandığı bekleyeceklerdir.

Türkiye seçim havasına girmek üzeredir.

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22