PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Neden Pek Çok Öğrenci Matematik Dersinden Nefret Eder

(Çözüm önerileri)


Prof. Dr. Fikri Akdeniz

Değerli okuyucular çocuklarınız ya da torunlarınızla birlikte bu yazıyı değerlendirip geri dönüş ve yorumlarınız yeni görüşler için yararlı olacaktır.Bu yazımızda nedenleri ve bazı çözüm önerilerini birlikte inceleyeceğiz.

1.  Öğretmen etkisi:Matematiğin temeli ilkokulda aritmetik derslerinde alınmalıdır. Evet, haklı olarak aritmetikteki hayal kırıklıklarımızı sıkıcı matematik öğretmenlerinin üzerine atacağız. Eğitmenler rollerinde etkili midir? Bazı öğretmenler konuyla ilgili istekli değiller. Birçok öğretmen matematikten hoşlanmaz ve bu nedenle öğrencilerine coşku yayamazlar. Bu sadece onlar için bir iştir, oysa aritmetik çocuklar için öğretmenin konuyu tanıtmasından çok daha fazla kafa karıştırıcıdır.Konuya gerçek bir tutkusu olan  öğretmeniniz olduğunda, coşku bulaşıcı olabilir.Aşırıya kaçma: Aynı şeyi tekrar tekrar yapmak en sıkıcı etkinlikler arasındadır. Bir matematik dersinde, öğretmenin aynı konuyu açıklamak için uzun zaman harcaması olası olduğunda, öğrenci ilgisiz kalır ve bu da dersten nefrete yol açabilir.

Sonuç olarak, öğretmenler öğrencilerin dikkatini çekmek için sayıları ve işlemleri ilgi çekici bir şekilde sunmalıdır.

2.Matematikte yaklaşım:Sorulan sorulara nasıl yanıt vereceğini biliyorsun ya da bilmiyorsun.Belirsiz bir dille veya uzun yazılarla öğretmeni yanıltma girişiminde bulunmayacaksın. Matematik diğer disiplinlerden farklıdır.Matematik, özünde somut şeylerle bağlantılı olmadığı için benzersizdir. Öğrenciler matematiği, anlaşılması zor, soyut ve ilgisiz rakamlar bütünü olarak görürler.

3. Sıkıcı: Çok fazla sayı olduğu ve anlatım olmadığı için matematik sıkıcı olabilir. Matematik çok az açıklama gerektiren veya hiç açıklama gerektirmeyen basit konulardan oluşur. Bu onu ilgi çekici yapmaz. Matematikteki ilerlemenizi ölçmek zordur, bu nedenle hiçbir şey öğrenmiyor veya yapmıyormuş gibi hissetmek sinir bozucu olabilir.

 4. Karmaşıklık: Her eğitim düzeyinde (ilkokul, ortaokul, lise), basit matematik toplamlarını tamamlamak için çeşitli stratejiler, diğer şeylerin yanı sıra birçok çizelge, denklem, hesap, sıralama, geometrik kavramlar, üsteller, teori vardır. Liste uzayıp gidiyor. Hayatın her aşaması hesaplamalarla doludur. Bazı öğrenciler yardım almadan bu formülleri ve konuyu bir bütün olarak anlamakta zorlanabilirler.

5. Yanlış yaş için yanlış sınıf: Zihnimizi genişletmemiz ve geliştirmemiz istense bile, özellikle küçük çocuklar için belirli bir süre içinde ne kadar öğrenebileceklerinin sınırları vardır.Bazı kurumlar ve okullar, belirli konuları öğretmen tarafından öğretilecek ders programı bölümleri olarak belirlese de, bir çocuk yaşına göre kendisine ayrılan sürede çok şey anlamakta zorluk çekebilir. Sonuç olarak, matematik onun için bıktırıcı duruma gelir ve konuya karşı bir hoşnutsuzluk geliştirir.

6. Matematikte ezberleyememe: Birçok öğrenci, anımsamayı zor buldukları konulara mırıldanarak yanıtlar vermeye alışkındır. Olaylar ve tarihler gibi konuları,gerçekleri değişmedikleri için anımsamak çok önemlidir, ancak matematikte durum böyle değildir. Uygulamaları ve miktarları farklı olduğu için bazı formülleri ezberleyemezsiniz.

7. Bir meydan okumayı kazanamama korkusu: Çoğu öğrenci kazanmaktan hoşlanır, ancak herhangi bir şey dener ve başarısız olurlarsa, sonunda pes ederler. Çocuklara hiçbir şeyin öğrenmesi ve başarması çok zor olmadığını öğretmek ve özendirmek çok önemlidir. Bir öğrenci bir matematik problemini çözmeye çalıştığında ve başarısız olduğunda, konuya olan ilgisini yitirmesi olasıdır

8. Matematikten nefret edenlerin yaklaşımı: Çoğu öğrenci, hayatlarında büyük etkisi olankişilere hayranlık duyar ve onların eylemlerini ve tutumlarını taklit etmeye çalışır. Bir ebeveyn, kardeş, hatta sevdiği bir kişi matematiği sevmiyorsa ve ona kötü tepki veriyorsa, öğrenci de aynı tutumu benimseyebilir. En çok zaman geçirdiği kişi matematik ile ilgilenmiyorsa, öğrenci derse olan ilgisini yitirebilir.

9. Aşağılanma veya eleştirilme korkusu:Birçok öğrenci öğretmenin problem çözmesi için tahtaya kaldırdığında sınıfın önünde olmaktan hoşlanmaz. Çoğu öğrenci doğru yanıtıveremezseutanmaktan korkar. Bazı öğrenciler bunu bir meydan okuma olarak görürken, diğerleri bir kitabın arkasına saklanmayı ve konuyu küçümsemeyi tercih ediyor. Öğrencinin zorluklarını tanımak ve konuyla daha rahat olmasına yardımcı olmak öğretmenin ve velilerin yükümlülüğüdür.

10. Anlaması zor: Aritmetiğin temellerini anlamak çok önemli olsa da, bazı öğrenciler matematiğin sayısız yaklaşımını ve kavramını zorlayıcı buluyor. Dersler ne kadar gelişmişse, matematik o kadar zorlaşır. Aritmetik öğrenmek, sıklıkla öğrenci tarafında istek ve dikkat toplaşımı (konsantrasyon) gerektirir.

11. Eksik öğretim: Bir öğretmen matematikte bir konu hakkında öğrencinin ne bilmesi gerektiğini tam olarak açıklamadığında, öğrenci konudan hoşlanmayabilir. Bu, özellikle bir öğrenci bir matematik sorusuna yanıt vermesi gereken ancak yetersiz yönergeler nedeniyle bunu yapamadığı bir durumla karşı karşıya kaldığında geçerlidir.

12. Kalabalık sınıflar: Matematik, tüm öğrenciler için gerekli olduğundan, çoğu okulda çoğu zaman en yoğun öğrencisi olan derslerden biridir. Bazı öğrenciler, tıkanıklık (sıkışıklık) ve bunun sonucunda ortaya çıkan sorunun bir sonucu olarak konuyla ilgili bir hoşnutsuzluk geliştirirler.

13. Müfredat yalıtımı (izolasyonu): Öğrenciler sıklıkla okulda öğrendikleri her şeyin önemini ve pratik uygulamasını anlamak isterler. Bireyler bir matematik konusunun önemini ve uygulamasını kavrayamadıklarında ancak yine de öğrenmeleri istendiğinde, matematikten hoşlanmayabilirler.

Özet olarak öğrenciler neden matematikten nefret ederler:

1.Matematik konusunda yaşanan toplumsal önyargılar2.İlkokul temelinin ezbere dayanması ve zayıf olması3.Aşırı ev ödevleri4.Velilerin öğrencilerin matematik ödevlerini yapması
5.Öğretmenlerin saldırgan ve anlayışsız tutumları6.İlkokulda resim, müzik ve beden eğitimi derslerinde matematik yaptırılarak öğrencilerin yıldırılması.

Çözüm önerileri: Matematikle ilgili yanlış anlamalarla yüzleşmede ebeveynler, öğretmenler, öğrenciler ve çok yönlü eğitimcilerin tümünün oynayacağı bir rol vardır. Bu çabalar, hoş bir zihinsel görüntü sunmak için kasıtlı olarak yapılmalıdır. Yanıt bulunamazsa, kesin olan bir şey var: Öğrencilerin matematikten hoşlanmaması yakın zamanda ortadan kalkmayacak. Son olarak, matematikte en az bir geçer not alma konusundaki aşırı vurgu, matematiksel fonksiyonları ve özleri kavramaya odaklanma ile değiştirilmelidir Aritmetikte uzmanlaşmanın çeşitli yararları vardır. Zor kavramları öğrenmede daha ustalaşırsınız ve artık zor derslerden ve kavramlardan korkmazsınız.Matematik ilginç problemlerle dolu ve eğer öğretmenler öğrencilerine bunları daha sık gösterseler,  çocuklar matematiğin ne kadar eğlenceli ve ilginç olduğunu göreceklerdir.Matematik, sayısız olayı anlama yeteneğinize güç ve güven aşılayarak özgüveninizi artırabilir.Özetle matematik: öğrenmeyi öğretir.Dostça kalın!...

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92